13 milliarder:  - Vi har kjøpt eiendom for 8 milliarder og solgt for 5 milliarder i Norge. I Sverige har vi kjøpt for 1,2 milliarder, sier partner i Pareto Securities, Hans M. Hilde. Foto: Iván Kverme/FA
13 milliarder: - Vi har kjøpt eiendom for 8 milliarder og solgt for 5 milliarder i Norge. I Sverige har vi kjøpt for 1,2 milliarder, sier partner i Pareto Securities, Hans M. Hilde. Foto: Iván Kverme/FAVis mer

Kjøpte eiendom for 8 milliarder i fjor

- Vi er strålende fornøyde, det har vært et ekstremt aktivt år, sier partner i Pareto Securities, Hans M. Hilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Vi har kjøpt eiendom for 8 milliarder og solgt for 5 milliarder i Norge. I Sverige har vi kjøpt for 1,2 milliarder, sier Hilde, som leder meglerhusets eiendomssatsing, til Finansavisen.

Pareto har siden 1995 bygget opp en eiendomsportefølje de forvalter for sine kunder fra 0 til 28 milliarder kroner. 28 milliarder er det ganske nøyaktig like mye eiendom som det børsnoterte Entra har i sine bøker. Cirka 3 av de 28 Pareto-milliardene ligger i Danmark og Sverige.

- Vi eier ingenting selv, men vi tilrettelegger prosjekter for investorer innen livsforsikring, pensjonskasser, private selskaper og formuende privatpersoner, sier Hilde til Finansavisen.

Selskapet har i dag 85 prosjekter, noen med mange eiendommer.

- Tiden vi forvalter prosjektene varierer veldig. Noen har vi hatt i 25 år, mens i sommer solgte vi Quality-hotellet på Fornebu etter bare ett år da vi fikk et bud investorene syntes var veldig godt, sier han.

Store kjøp De største kjøpene i fjor var kontor- og handelskomplekset Fornebuporten på Fornebu. Dette er et bygg på 66.000 kvadratmeter som leies ut til blant annet Aker Solutions. Prisen på dette bygget var hele 3,2 milliarder kroner, eller en kvadratmeterpris på solide 48.000 kroner, skriver Finansavisen.

Nest størst var to Statoil-eiendommer i Trondheim og Stjørdal på til sammen 71.000 kvadratmeter og en prislapp på 1,75 milliarder.

De største salgene i 2015 var Schibsteds trykkeri i Nydalen som ble solgt til OBOS. Det prosjektet ble kjøpt i 2010, og investorene fikk over tre ganger egenkapitalen tilbake ved salget, ifølge Hilde.

Pareto solgte også SSBs nye bygg i Akersveien i Oslo sentrum. Der fikk investorene en avkastning på over 50 prosent siden 2011. Totalt tilbakebetalte Pareto over 1,6 milliarder til investorene i 2015.

Flere nyheter Boligkrise: Gir opp mot 500.000 i rabatt
- Den lave eiendomsskatten er en gigantisk tabbe
150 kvm solgt for 19 mill - gikk 40 prosent over takst