Kjøpte ferdighus: Får ikke bo der

TROMSØ (Dagbladet): Disse to familiene er ulykkelige eiere av hvert sitt ferdighus. Som de ikke får lov til å flytte inn i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø kommune nekter dem å bo i sine nyoppførte villaer:

- Vi utsteder ikke brukstillatelse på hus i så dårlig forfatning. Boligen er oppført i strid med plan- og bygningsloven, med store tekniske mangler, sier avdelingsingeniør Johan Pedersen.

- Mener du det er farlig å bo i huset - at taket rett og slett kan falle ned?

- Det ligger vel i sakens natur, sier Pedersen.

Ifølge ham er inntil ti huseiere i Tromsø samme situasjon. Også flere andre steder i landet har familier fått levert hus som - ifølge lokale bygningsmyndigheter - ikke holder mål. Fra ett og samme firma. Statens Byggtekniske etat vurderer derfor å frata Ä lvsbyhus - Nord-Europas største husleverandør - godkjenningen som kreves for å føre opp hus i norske kommuner.

- Det kan bli utfallet, ja. Vi har bedt om en forklaring på det som likner en systemfeil, det er ofte samme feil som går igjen. Det virker som om firmaet ikke evner å håndtere norske krav, sier avdelingsdirektør Magnar Danielsen til Dagbladet.

Taper penger

Alt virket greit da familiene bladde i katalogene. Husene hadde en overkommelig pris - i underkant av en million kroner - og skulle settes opp raskt, i ferdige seksjoner levert fra Sverige.

«Ä lvsbyhus er det beste kjøpet,» lød reklamen. De oppgitte huseierne i Tromsø har erfart noe annet. Derfor har de klaget firmaet inn til Forbrukerombudet for villedende markedsføring:

  • Under byggingen dukket firmaets kontrollør aldri opp på byggeplassen, slik som loven krever.
  • Ifølge kontrakten skulle de ha flyttet inn 4. november i fjor. Ennå har ikke det skjedd.
  • Boligstandarden slaktes av lokale byggesakkyndige i Tromsø. Allerede etter en vinter svikter takkonstruksjonen.
  • Tross flere løfter har ikke Ä lvsbyhus Norge utbedret feilene. Firmaet skylder på Tromsø kommune.
  • Familiene har havnet i et økonomisk uføre. De har brukt nesten 150000 kroner på advokater og konsulenter. Og de får ikke konvertert lånene sine.

Gleden borte

Gleden ved å kjøpe nytt hus er fullstendig borte. Saken er blitt en vond psykisk belastning. Særlig for paret som venter et nytt barn om sju uker.

- Firmaet er en gigant innen husbygging. De har ikke innrømmet en eneste feil overfor oss. Vi føler oss maktesløse, ofre for en uthalingstaktikk, sier en oppgitt Odd Erik Johansen.

- Dersom vi gir opp er vi ruinert. Vi kan ikke oppheve kjøpet, fordi tomta og grunnmuren er kjøpt privat og allerede betalt. Vi må kjempe videre til vi har et hus det går an å bo i, sier Richard Isaksen til Dagbladet.

Han og samboeren ante uråd allerede da montørene fra Sverige satte opp huset i fjor høst.

- De svenske montørene lo og sa at de sjøl aldri ville drømme om å bo i et Ä lvsby-hus, forteller Monica Olaisen.

skjalg.fjellheim@dagbladet.no

HUS-SKANDALE: De to familiene Odd-Eirik Johansen (m/sønnen Petter), Åshild Tharaldsen og Monica Olaisen og Richard Isaksen deler samme sjebne.