Kjøpte fotovæske på nett - pågrepet på postkontoret og sikta for narkosmugling

Tollvesenet trodde framkallingsvæske var GHB.

TATT I TOLLEN: Disse flaskene med fremkallingsvæske fikk Trond Båshus tilsendt. Tollvesenet trodde det var GHB, da testene gjorde utslag for det narkotiske stoffet.
FOTO: TROND BÅHUS
TATT I TOLLEN: Disse flaskene med fremkallingsvæske fikk Trond Båshus tilsendt. Tollvesenet trodde det var GHB, da testene gjorde utslag for det narkotiske stoffet. FOTO: TROND BÅHUSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Båshus (39) fra Harestua i Lunner kommune ble i februar pågrepet og siktet for smugling av seks liter av det det narkotiske stoffet GHB.

Båshus som til daglig jobber i Statistisk sentralbyrå, er utdannet innen fotografi ved Edinburgh Napier University og praktiserer nå fotografering som en hobby.

Tull i tollen Bakgrunnen for at hobbyfotografen ble pågrepet og siktet for narkotikasmugling, var at han tidlig i februar bestilte 10 liter med kjemikalier av typen E6 for fremkalling av lysbildefilm i farger.

Tollvesenet var overbevist om at deler av denne fotoframkallingsvæska var GHB og varslet politiet.

- Jeg hentet pakka på butikkpostkontoret hos Kiwi på Harestua. Da jeg åpnet den hjemme oppdaget jeg at forseglingen på de forskjellige kjemiflaskene var åpnet, samt at flere flasker manglet. Oppi esken lå også en stor kanne med vann, sier Båshus til Dagbladet.
Pågrepet Båshus dro til postkontoret for å fortelle om hva forsendelsen var blitt utsatt for.

Det han møtte på postkontoret var to sivile politibetjenter som fremla en siktelse som lød på smugling av seks liter GHB fra Tyskland til Norge.

- Jeg ble tatt med inn til avhør på Gran og Lunner lensmannskontor. Jeg fikk der beskjed om at Tollvesenets hadde positive GHB-tester på innholdet i forsendelsen min. Jeg fikk under avhøret forklart politiet at jeg er utdannet fotograf, har eget mørkerom og fotonettside. Etter hvert skjønte de sammenhengen og løslot meg, sier han.
KRIPOS Siktelsen mot Båshus ble ikke frafalt før mandag 2. april. Da hadde politiet på eget initiativ sendt fotokjemien til Kripos for ny kontroll.

Båshus sier at episoden er tragikomisk, men viser en sløsing av offentlige midler.

- Testene Kripos foretok viste at dette ikke var GHB. Om Tollvesenet hadde søkt opp mitt navn på internett, ville de sett at forsendelsen fra én av Europas største fotodistributører samsvarer med hva jeg har som hobby. Nå har jeg tapt kjemikalier for fremkalling av minst 100 filmer, det skal jeg kreve erstatning for, sier han.
Båshus forteller at denne episoden ikke skremmer han fra å fortsette med filmbasert fotografering.

- Jeg vil så klart ha en forklaring på hvorfor Tollvesenet gikk så langt som dette. Jeg liker spesielt godt kvaliteten bilder laget i mørkerommet har. Dette er arbeidsprosessen jeg trives best med, sier han.
NRK viste GHB-testen Nylig handlet NRK-programmet «Migrapolis» om Posten. 12 minutter ut i dette innslaget, blir den samme kjemikaliesammensetningen
som Båshus bestilte kontrollert av en tollbetjent. Også der slo den ut på GHB.

Til Aftenposten.no sier, Ellen Bye, avdelingssjef for grensekontrollen i tollregion Oslo og Akershus, at GHB-smugling i posten er svært vanlig.

Bye sier hun ikke kjenner til den konkrete saken hvor Trond Båshus ble pågrepet for smugling, men ved mistanke om GHB analyseres innholdet ved tollaboratoriet. Bye kjenner ikke til at det skal ha vært gjort feil her. Tollaboratoriet er først tilgjengelig for kommentar på tirsdag, får Aftenposten.no opplyst.

- Trodde jeg var på rømmen Båshus har selv lagt ut sin historie i detalj på det største nettsamfunnet for analoge fotografer, APUG.

Der forteller han at politiet ble varslet om at han hentet pakken på postkontoret.

- Politiet kom hjem til meg for å pågripe meg etter at jeg kjørte tilbake til postkontoret for å klage. Da de så den tomme garasjen med åpen dør, trodde de jeg var på rømmen. De fortalte at de ble overrasket da de så bilen min utenfor postkontoret, skriver Båsland.

AMATØRFOTOGRAF: Trond Båshus. FOTO: PRIVAT
AMATØRFOTOGRAF: Trond Båshus. FOTO: PRIVAT Vis mer