Kjøpte grad fra jukseuniversitet - ble dømt

- Bare en spøk, hevder Oslo-kvinnen (33).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange av oss har fått e-poster der vi tilbys en hvilken som helst universitetsgrad - uten faktisk å ha gått på studiet; alt vi trenger å gjøre, er å fylle inn ønsket grad og fagsammensetning - så dumper vitnemålet ned i postkassa noen dager etter - mot et «gebyr».

Første sak i Norge

Så langt har ingen blitt dømt for å operere med en slik falsk grad - før nå: En 33-årig Oslo-kvinne ble i dag dømt til betinget fengsel etter at hun sendte vitnemål fra et amerikansk jukseuniversitet til offisiell norsk godkjenning hos Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

I vitnemålet oppgis det at hun har studert ved Belford-universitetet i seks semestre i perioden 2003 til og med 2006, og oppnådd en «bachelor of science» med spesialisering i informasjonsteknologi og «system engineering» - men hun har aldri satt sin fot ved lærestedet.

I virkeligheten har hun bare et halvt års IT-kurs ved Høgskolen i Finnmark, samt to-tre års utdanning på videregåendenivå fra en svensk privatskole, bak seg.

Postboksfirma

Belford har flere ganger vært i søkelyset i amerikanske medier. «Universitetet» har postboksadresse i Texas - men vitnemålene sendes fra Forente arabiske emirater. De har heller ingen nødvendig godkjenning.

I USA har folk med Belford-vitnemål mistet jobben, og en mann ble tilbudt doktorat i kirurgi ut fra «livserfaringen» ved å lese aviser og se nyhetsprogrammer på TV.

BANEBRYTENDE SAK: Aktor Anne Cathrine Christensen og forsvarer Joar Berg Henjum studerer den eneste vagt sammenliknbare saken her til lands: I fjor ble en kinesisk student dømt for å ha kommet inn på Høgskolen i Stavanger med juksepapirer fra hjemlandet. Foto: RALF LOFSTAD
BANEBRYTENDE SAK: Aktor Anne Cathrine Christensen og forsvarer Joar Berg Henjum studerer den eneste vagt sammenliknbare saken her til lands: I fjor ble en kinesisk student dømt for å ha kommet inn på Høgskolen i Stavanger med juksepapirer fra hjemlandet. Foto: RALF LOFSTAD Vis mer

Det er på det rene at den norske 33-åringen selv fylte ut opplysningene som kreves for at man skal kunne få en universitetsgrad, basert på tidligere utdanning, jobb og «livserfaring», og mottok vitnemålet fra jukseuniversitetet - etter å ha betalt en pengesum på angivelig ca. 100 dollar - tidlig i fjor.

Men da hun sendte inn en søknad til Nokut om å få godkjent utdanningen, gikk det galt; statsinstitusjonen fant ved hjelp av enkle internettsøk ut om «universitetet»s praksis og politianmeldte kvinnen for dokumentforfalskning.

- Lett å se

- Det var veldig lett å se ut fra nettsida hva dette var, sa Nokut-rådgiver Andrea Lundgren, som selv fikk tilsagn om vitnemål fra Belford.

- Jeg fylte selv inn fag, karakter, dato for graden og livserfaring: «I love computers.» Jeg fikk graden godkjent i løpet av få timer, sa rådgiveren, som understreker at Nokut ser svært alvorlig på praksisen:

- De ødelegger vårt system, og for andre med utenlandsk utdanning. Man kan faktisk få jobb med disse dokumentene, sa Lundgren.

Sakens objektive fakta er uomtvistelige: Det fins ikke tvil om at 33-åringen faktisk bestilte juksevitnemålet og sendte det inn til godkjenning. Likevel erklærte hun seg ikke skyldig etter tiltalen i Oslo tingrett tidligere i dag.

Det er de subjektive sidene retten i dag ble bedt om å ta stilling til - hvorvidt kvinnen bevisst ønsket å oppnå noe ved å få vitnemålet godkjent gjennom å lure en offentlig institusjon.

Kjøpte grad fra jukseuniversitet - ble dømt

- På spøk

Forsvarer Joar Berg Henjum kjørte hardt på at hun ikke har gjort seg skyldig i å ha «avgitt falsk forklaring til offentlig myndighet i et tilfelle hvor forklaringen var bestemt å avgi bevis».

Kvinnen hevder nemlig at hun bare bestilte vitnemålet «på spøk», og at hun bare skulle søke om godkjenning «for å sjekke om det var ekte eller ikke».

- Jeg skulle bare sjekke ut ting og tang, ikke bruke det til noe, sa 33-åringen.

I utspørringen tegnet hun et bilde av seg selv som fullstendig uvitende om at det hun gjorde, kunne være kriminelt, og fortalte at hun ble oppmerksom på Belford gjennom en e-post hun fikk til sin Hotmail-konto.

- Jeg skannet inn dokumentasjon til dem, og fikk vitnemålet på døra med bud et par måneder etterpå. Men jeg kastet det rett i skuffen, jeg leser ikke dokumenter så nøye, og kan skrive under på nærmest hva som helst, sa kvinnen, som ifølge vitnemålet har tatt kurs i «English writing skills» og «oral communication».

- Trodde Nokut var privat

- Etter hvert begynte jeg å lure på om vitnemålet var ekte eller ikke, og kom over Nokut, sa den opprinnelige altaværingen, som hevder at hun ikke visste det dreide seg om et statlig organ.

- Jeg visste ingenting om dem, jeg trodde det var noe privat, sa 33-åringen, som også fortalte også at hun er godt kjent med mindre seriøse dokumenter man kan skaffe seg på nettet; blant annet har hun et papir på at hun er «Minister of Universal Church» - en annen oppdiktet tittel.

- Jeg har vært veldig dum og korttenkt, jeg skulle sett på hva Belford la til grunn for vitnemålet, burde skjønt at dette var falskt, sa kvinnen, og sto hardnakket på at hun ikke hadde tenkt å bruke et eventuelt godkjent dokument til jobb eller arbeid.

Ikke imponert

Aktor, politiadvokat Anne Cathrine Christensen, lot seg ikke imponere av forklaringen og prøvde å vise at 33-åringen var fullstendig klar over hva hun gjorde, og hadde til hensikt å bruke den amerikanske bachelorgraden til å skaffe seg jobb eller videre utdannelse.

- Hvorfor ringte du ikke bare Nokut og forhørte deg på forhånd? Og hvorfor søkte du ikke godkjenning av den faktiske utdanningen din? ville Christensen vite.

- Jeg gikk på veldig mye medisiner på den tida, med lite søvn. Jeg vet ikke hvorfor jeg sendte inn skjemaet, svarte 33-åringen, som i dag er langtidssykmeldt fra sin faste jobb i IT-bransjen, blant annet på grunn av depresjon og migrene.

- Merkelig

Christensen på sin side syntes det var merkelig at kvinnen ikke ett sted i søknaden hadde nevnt at hun var i tvil om vitnemålets ekthet.

- Dette er åpenbart forsettlig. Hun visste at vitnemålet var tull, men undertegnet likevel Nokut-søknaden om godkjenning. Det faller på sin egen urimelighet at hun ikke skulle ha lest papirene, sa Christensen, som også påpekte at 33-åringen er godt kjent med nettbløff fra før.

- Det er mange formildende omstendigheter her, som helsesituasjonen. Likevel må hun dømmes etter tiltalen. Man må kunne stole på at papirene folk sender inn, er ekte, signaleffekten er viktig, sa politiadvokaten og viste til den eneste sammenliknbare dommen her til lands:

I fjor ble en kinesisk student i Høyesterett dømt til 15 dagers fengsel etter å ha jukset seg inn på Høgskolen i Stavanger med fiktive papirer fra en kinesisk læreinstitusjon. Den gang var dog retten delt tre mot to i spørsmålet om ubetinget dom.

- Ikke forsettlig
Forsvarer Henjum mente imidlertid at 33-åringen måtte frifinnes, eventuelt at straffen måtte bli så lav som overhodet mulig.

- Straffeloven sier oss også at den straffbare handlingen må ha bygd på en riktig oppfatning av tingenes tilstand. Slik var det ikke her, sa forsvareren.

- Her er det ikke tilstrekkelig bevist at hun har subjektiv skyld, at hun handlet med forsett i alle ledd. Presedens har vist oss at «overveiende sannsynlig» ikke holder, sa Henjum og viste til kvinnens påstand om at hun ikke visste at Nokut er en offentlig institusjon.

- Navnet er vanskelig og kunne vært navn på hva som helst, sa advokaten, og understreket at 33-åringen ikke hadde brukt det falske papiret til å skaffe seg fordeler i form av jobb eller annen utdanning.

- Skyldig
Men verken kvinnens forklaring eller Henjums prosedyre imponerte dommer Per Gammelgård og de to lekdommerne, som enstemmig fant henne skyldig etter tiltalen på alle punkter, og dømte henne til 30 dagers betinget fengsel med to års prøvetid.

- Hun har selv aktivt skaffet vitnemålet og sendt inn skjemaene, og må selv ha vært klar over at vitnemålet var falskt. Hun må også ha vært klar over at Nokut var en offentlig institusjon, leste dommer Gammelgård.

- Vi ser dette i et allmennpreventivt lys; falske vitnemål via Internett er et voksende problem, sa dommeren, som opplyste at 33-åringens helsesituasjon ikke har gitt utslag for dommen.

Når dommerne likevel landet på betinget i stedet for ubetinget dom, skyldes det delvis at 33-åringen ikke har nyttegjort seg papiret på noen måte - til forskjell fra den kinesiske studenten.

Kvinnen ble, ut fra sin økonomiske situasjon, idømt saksomkostninger på bare 1500 kroner. Hun tok, etter samråd med forsvarer Henjum, betenkningstid.

Fristen for å anke dommen er to uker.

BEHAGELIG: «Ingen søkeprosess, ikke noe oppmøte, ikke noe stress!» reklamerer Belford-universitetet på sine hjemmesider. En enkel utfylling av et skjema er alt som trengs for å oppnå alt fra bachelor- til doktorgrad.
VISTE LITEN FORSTÅELSE: Tingrettsdommer Per Gammelgård og de to lekdommerne la vekt på de allmennpreventive hensynene og dømte den 33-årige Oslo-kvinnen til 30 dagers betinget fengsel - riktignok under tvil.