Kjøpte halve Kirkenes

Kristian Nordberg (79) bladde opp 47 mill. for Sydvaranger AS. - Spennende, sier Oslo-mannen selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gjennom selskapet Nordberg Eiendom AS bød Nordberg 102 millioner kroner for det tradisjonsrike gruveselskapet. Men med i potten er en bankkonto på 55 millioner kroner, så den reelle kjøpesummen er 47 millioner.

- Stort og spennende, var alt Kristian Nordberg hadde tid til å si til Dagbladet.no om storhandelen i dag.

Det er en stor del av Kirkenes sin sjel, historie og kultur som nå havner i Oslo-mannens eie. Sydvaranger ble etablert i 1906 og var i et par generasjoner hjørnesteinsbedriften i Kirkenes. Bedriften hadde over 1500 ansatte på det meste. Sydvaranger var også en norsk bastion helt på grensa til daværende Sovjetunionen.

- Jo, det er vår industrihistorie og mye av vår sjel som er solgt. Men nå var vi nødt til å komme videre og tenke framover, sier ordfører Tone Hatle (H) til Dagbladet.

Hun vorteller at det har vært liten aktivitet etter at gruvedriften opphørte i 1996.

Ønsker ny gruvedrift

Mange fryktet forvitring av Kirkenes-samfunnet da gruvedriften ble innstilt. Åpningen av grensa mot Russland kom som en gave til byen da fraflytting og stagnasjon truet. I dag er Kirkenes et norsk-russisk samfunn med næringsvirksomhet som krysser landegrenser.

Kommunen ahr også store forventninger til kommende petroleumsvirksomhet på norsk og russisk sokkel i Barentshavet.

KJØPTE SYDVARANGER:  Kristian Nordberg (79)fra Oslo har kjøpt det tradisjonsrike gruveselskapet Sydvaranger AS for 102 millioner kroner. Med i potten følger en bankkonto på 55 millioner, slik at den reelle kjøpesummen er 47 millioner kroner. Sydvaranger har fabrikker, havneområde og disponerer et areal som er like stort som halve Kirkenes. Foto: SØR-VARANGER AVIS
KJØPTE SYDVARANGER: Kristian Nordberg (79)fra Oslo har kjøpt det tradisjonsrike gruveselskapet Sydvaranger AS for 102 millioner kroner. Med i potten følger en bankkonto på 55 millioner, slik at den reelle kjøpesummen er 47 millioner kroner. Sydvaranger har fabrikker, havneområde og disponerer et areal som er like stort som halve Kirkenes. Foto: SØR-VARANGER AVIS Vis mer

Ordfører Tone Hatle håper likevel på ny gruvedrift. Store reserver av jernmalm kan fortsatt hentes ut.

- For kommunen har det primære i salgsprosessen vært å få i gang gruvedriften igjen. Vi har hatt kontakt med gruveeiere over hele verden, men ingen har kunnet garantere at de ville gjenoppta driften.

Sydvaranger utvant jernmalm på et stort område i Bjørnevatn et par mil fra Kirkenes. Malmen ble fraktet i jernbanevogner til pelletsverket i Kirkenes. Bedriften eier også store deler av havneanlegget i byen.

- Tragisk, sier lokal investor

Eier av Sydvaranger før salget var Sør-Varanger kommune og Varanger Kraft med 37 og 63 prosent aksjeandeler. Nordberg Eiendom AS har presentert planer om bolig- og havneutbygging på området med henblikk på forventet olje- og gassutvinning. Kjøperen er ikke forpliktet til å ta opp igjen gruvedriften.

Salget av Sydvaranger til et Oslo-firma har vært omstridt lokalt i Kirkenes. Lokale investorer var også bydere, men nådde ikke opp i konkurransen. Kommunestyret fattet det endelige vedtaklet bak lukkede dører.

- Det er tragisk at eierne vil selge store fellesskapsverdier og en hundreårig industritradisjon uten at noen får innsyn, sa lokalinvestor Kåre Tannvik til Nordlys etter at lokalpolitikerne hadde tatt sitt valg. Tannvik hadde sammen med samarbeidspartnere også lagt inn bud på Sydvaranger.