Kjøpte krigsfly på eBay

En kineser kjøpte nylig et MIG-fly på nettstedet eBay.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Mannen kjøpte det sovjetbygde flyet for 153 000 kroner, melder BBC. Etter å ha tjenestegjort i Tsjekkia under den kalde krigen ble det sist fløyet i 1995.

- Jeg har råd til det, og selskapet mitt har ledig plass til hvor jeg kan vise fram flyet, sier kjøper Zhang Cheng til Beijing News.

Selgeren er fra USA, og flyet, av typen MIG-21f kampfly. Ifølge en kommentar på eBays hjemmesider er flyet blitt inspisert og er i utmerket stand.

Tull i tollen?

Cheng er ikke sikker på hvordan han skal få flyet inn i Kina, som ikke er blant de mest liberale hva gjelder privat import av militærteknologi.

- Jeg vet ikke om dette jetflyet er forbudt, sier Cheng. Han forteller at et annet kinesisk selskap har kjøpt et sovjetisk fraktfly som de bygde om til en fornøyelsespark.

En beskjed på eBay forteller at flyet, som for øyeblikket befinner seg i Lewiston i delstaten Idaho i USA.

Kald krig-fly

SOLGT TIL EN KINESER:. Kinesiske tollmyndigheter har fått en utfordring i fanget. Kjøperen er fast bestemt på å ta med dette kampflyet hjem til Kina som kontorpynt. FOTO: AP
SOLGT TIL EN KINESER:. Kinesiske tollmyndigheter har fått en utfordring i fanget. Kjøperen er fast bestemt på å ta med dette kampflyet hjem til Kina som kontorpynt. FOTO: AP Vis mer

Den første MIG-21 prototypen fløy i 1956 og ble en fast del av det sovjetiske flyvåpnet i 1959. Det ble senere et av de mest masseproduserte kampfly siden 2. verdenskrig.

Tidligere har både et russisk MIG-29 og et amerikansk kampfly av typen F/A-18 Hornet lagt ut for salg på eBay.