Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøpte marinefartøy med en bag full av kontanter

Den britiske agenten kom fra Kamerun til Bergen med euro verdt nesten fire millioner kroner i bagasjen.

PÅ VEI: De to tidligere skoleskipene KNM Hessa og KNM Vigra ble solgt i 2012 og brukes nå av et sikkerhetsselskap i Kamerun. Her bunkrer de i Egersund før avreisen. Foto: Privat
PÅ VEI: De to tidligere skoleskipene KNM Hessa og KNM Vigra ble solgt i 2012 og brukes nå av et sikkerhetsselskap i Kamerun. Her bunkrer de i Egersund før avreisen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16. november 2012, like før klokka 10.30, spaserte britiske David Charles Sidwell inn på DNBs filial på Torgalmenningen i Bergen med 474 000 euro i kontanter - nærmere fire millioner norske kroner. Han skulle kjøpe Forsvarets skoleskip KNM «Hessa» og KNM «Vigra».

Først vekslet han euroene til 3,82 millioner kroner, før han satte inn 3,35 millioner kroner på auksjonskontoen og sendte varsel direkte til Forsvaret og forsvarets auksjonsmegler. Det hele tok bare noen minutter.

- Har du noen gang forsøkt å sende penger fra Afrika. Det tar evigheter, sier Sidwell da Dagbladet spør ham om hvorfor han valgte å ta med seg kontanter i bagasjen.

Uka før, 8. november, betalte han forskuddet for båtene. Også dette med kontanter. I den samme DNB-filialen i Bergen vekslet briten inn 50 000 euro og satte 355 000 kroner inn på auksjonens konto.

- Først betalte jeg forskuddet, så reiste jeg til Kamerun og hentet resten av pengene, sier han.

Sidwell er bosatt i Portugal og Kamerun, og livnærer seg av å formidle båter til sikkerhetsselskaper i Vest-Afrika.

Bekrefter KNM Vigra og KNM Hessa ble solgt på en av Forsvarets auksjoner 3. november 2012. Bodø-selskapet Norsk Megling & Auksjon AS bistod forsvaret med disse auksjonene. Daglig leder Morten Larsos bekrefter at kjøperen satte kjøpesummen inn på auksjonskontoen i to omganger - først om lag ti prosent av kjøpesummen som forskudd, og deretter restbeløpet. Totalt 3 625 781,25 kroner.

- Det var helt spesielt. Det er første gangen jeg opplever at noen kommer for å kjøpe båter med en bag full av kontanter, bekrefter Larsos.

Tollvesenet reagerte også på handelen og oppsøkte Sidwell.

- Det kom en toller og lurte på hvorfor jeg betalte kontant. «Er det ulovlig?» spurte jeg. Nei det var jo ikke det siden jeg hadde gått på rødt i tollen og deklarert inn alle pengene, sier briten som bor i Kamerun store deler av året.

Larsos sier Sidwell var helt åpen om at båtene skulle brukes til patruljering langs kysten av Kamerun. Salgsteamet i Forsvaret skal ha hatt full oversikt over dette, og ba selv om sluttbrukererklæring fra kjøperen.

- Forsvaret utstedet en sluttbrukererklæring som jeg skrev under på, men jeg vet ikke hvor den er nå, sier Sidwell til Dagbladet.

Han forteller at det der sto at båtene skulle registreres i Gibraltar og leies ut. De leies av oljeselskaper som trenger beskyttelse mot pirater, og bemannes av kamerunske spessialsoldater.

Gentleman Men verken sluttbrukererklæringen eller andre opplysninger om hva båtene skulle brukes til nådde fram til eksportkontrollkontoret i Utenriksdepartementet. Dokumenter Dagbladet har fått utlevert fra Forsvaret viser at selgerne hos Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) glemte å få salget godkjent av UD.

«Var ganske sikker på at vi hadde søkt om vurdering av lisensplikt på Hessa og Vigra. Fartøyene er solgt til Portugisisk eier. Fartøyene er registrert under engelsk flagg, og følger således engelsk jurisdiksjon. Vi klarer ikke finne noe papirer hos oss som tilsier at vi har bedt om eller mottatt svar vedrørende vurdering av lisensplikt», skrev orlogskaptein Bjørn Stavrum fra salgsavdelingen i FLO i en e-post til UD 13. mars 2013.

- Jeg husker godt Stavrum. En gentleman og en veldig ryddig forbindelse, sier Sidwell.

Briten mener det ikke er noe som helst problematisk ved salget, bortsett fra én ting.

- Få med at den norske staten fortsatt skylder meg 14 000 euro. Jeg betalte dette i moms og ble lovet å få dem tilbake, men det har jeg ikke sett noe til, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!