Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjøpte meg levetid

- Jeg var livredd, men samtidig glad for at jeg hadde livet i behold. Det var som å få kjøpt seg levetid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa aktoratets hovedvitne da han i går forklarte seg om de første punktene av utpressingsanklagene mot Shahid Rasool og Mudsir Ali i den såkalte Young Guns-saken. Han skal forklare seg om rundt 40 forskjellige tiltalepunkter.

Mannen hevder han ble tvunget til å betale beskyttelsespenger til de to, først 2500 kroner, seinere 5000 kroner per måned, i tillegg til «bøter».

Han fortalte detaljert om en seanse hvor han skal ha blitt banket opp og truet på livet av de tiltalte i desember 1993 eller januar 1994, men han kunne i retten ikke si nøyaktig når det skjedde.

- Jeg husker ikke tidspunktet nøyaktig. Hver gang jeg tenker på dette, så får jeg dårlige minner. Det gir meg psykiske problemer, at et voksent menneske kan bli utsatt for slikt i Norge i dag, sa mannen.

Husket ikke

Vitnet snakket i detalj om de påståtte voldsepisodene, men strevde med å få sammenheng i forklaringene i forhold hva han tidligere har sagt i sine politiforklaringer og under rettslige avhør.

På et tidspunkt brøt byrettsdommer Thorleif Waaler inn:

- Det er viktig at du snakker sant. Den enkelte straffbare handling må bevises, slik at ingen blir uskyldig dømt. Først nå husker du at han truet med å slå deg i hjel. Det husket du ikke for et kvarter siden. Har du en kommentar til det?

- Det var så mange forskjellige ting på den tida, svarte vitnet som sa han hadde gjennomlevd fem års terror før han nå sto i vitneboksen.

Klagde?

Rasool har i sin forklaring sagt at han og vitnet var gode venner gjennom mange år, noe som ble kategorisk avslått av vitnet. Videre er det blitt hevdet at en kvinnelig bekjent av Rasool som var ansatt hos vitnet, hadde lønn til gode - og at det var bakgrunnen for den første tumulten mellom det fornærmede vitnet og de tiltalte.

I retten kunne ikke vitnet huske hva slags lønnsavtale kvinnen hadde, om den var skriftlig eller muntlig, eller hvor mye hun hadde fått utbetalt. Han kunne heller ikke svare på om kvinnen noen gang hadde klagd på at hun ikke hadde fått utbetalt den lønna hun hadde krav på.

Frykt

Vitnet framholdt at de to tiltalte og den såkalte Young Guns-gjengen hadde spredd betydelig frykt blant pakistanske og indiske næringsdrivende i Oslo. Det skulle være «allment kjent» i miljøet at de tiltalte var ledere i gjengen, men vitnet kunne ikke oppgi noen navn på personer som hadde kommet med slike påstander.

- Hver eneste forretningsmann fra Pakistan eller India i denne byen ville komme hit og si at de fryktet Ali og Rasool, hvis de kunne si det uten å bli kjent med eller konfrontert med de to, sa vitnet.

- Det er masse, masse episoder hvor pakistanske og indiske forretningsfolk i Oslo har betalt penger for å slippe unna torpedoer, sa han uten å være konkret med opplysningene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media