Kjøpte Munch i Nazi-Tyskland

Store deler av Munch-samlingen som i dag eies av blant andre Petter Olsen, ble kjøpt fra Adolf Hitlers håndlangere i 1938.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Dagens Næringsliv som avslører dette i dag. Moderne kunst som av naziregimet ble regnet som degenerert (entartet), ble fjernet fra private hjem og museer, og solgt for å finansiere det tredje rikets ekspansjon. I slutten av 1938 betalte kunsthandler Harald Holst Olsen vel 6.000 britiske pund for en rekke malerier og grafiske blad av Edvard Munch. Oppkjøpet var i følge Fred. Olsen betalt av hans far, skipsreder Thomas Olsen og skipsreder Niels Werring.

Store deler av Munch-samlingen Fred. Olsens bror, Petter Olsen, sitter på i dag stammer fra Halvorsens handel med Hitlers innerste sirkel.

- Bør leveres tilbake

Historiker og leder for Holocaust-senteret, Odd Bjørn Fure, mener bildene, som i dag har en markedsverdi på over 100 millioner kroner, bør leveres tilbake til de opprinnelige eierne.

- Eierne burde ta kontakt med institusjonene eller etterkommerne av personene som mistet kunsten og komme fram til minnelige ordninger. Det strider mot alminnelig moral at man skal profittere enormt på kunst som er beslaglagt av et morderisk regime, sier Fure.

Fure mener det var moralsk forkastelig av nordmennene å handle billig beslaglagt kunst fra Nazi-Tyskland.

- At dette var laget av norske kunstnere, er fullstendig irrelevant. Det nasjonale argumentet er her uten betydning. Det er ingen tvil om at dette var illegitim berikelse på bekostning av andre som ble påført ulykke og nød, sier Fure.

(NTB)

<B>BRØDRE I KAMP: </B>Brødrene Olsen, Fred (t.v.) og Petter (t.h.), har i årevis kjempet om retten familiens samling av Munch-bilder. Her fra ankesaken i sommer. Petter trakk til slutt det lengste strået.