Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøpte nazijulekuler ved en feil. Nå blir han ikke kvitt dem

Nektes å selge kulene av nettbutikk.

KJØPT DAGEN DERPÅ: Claus Dalborg sitter med 12 julekuler han på ingen måte ønsker å vedkjenne seg. Foto: Privat
KJØPT DAGEN DERPÅ: Claus Dalborg sitter med 12 julekuler han på ingen måte ønsker å vedkjenne seg. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske Claus Dalsborg sitter med 12 julekuler han på ingen måte vil beholde.

Julepynten er dekorert med ulike nazisymboler. Han forsøkte å selge dem på den danske nettbutikken Den Blå Avis, for 10 000 danske kroner. Men det fikk han ikke lov til. Nettbutikken fjernet annonsen.

- De skal ikke henge på mitt juletre

image: Kjøpte nazijulekuler ved en feil. Nå blir han ikke kvitt dem

Dermed havner kulene tilbake i skapet, og Dalsborg vet ikke hva han skal gjøre lenger.

- Jeg må prøve å få solgt dem, til et museum eller noe sånt. Men de skal ikke henge på mitt juletre, erklærer Dalsborg til Dagbladet.

Likevel synes han det er vakre kuler.

- De er flotte selv om man ikke liker dem. Designet og kvaliteten er flott, men de er groteske, sier han til Ekstra Bladet.

- Vi var skikkelig bakfulle

Han forstår at nettbutikken ikke ønsker å selge slike gjenstander, men håper likevel det ikke gjør at man glemmer hva slike symboler står for.

- Jeg forstår jo det, det er ok å ikke ville selge slike. Men det er viktig å ikke glemme historien, da kan det skje igjen, sier han til Dagbladet.

Man kan kanskje lure på hvordan Dalsborg fikk tak i den kontroversielle pynten i utgangspunktet. Svaret ligger der så mange andre tabber gjør; i alkoholen.

53-åringen var nemlig på tur med noen kamerater i Litauen i fjor, for å spise mat og drikke øl. De tre endte opp på et loppemarked dagen etter en voldsom fyllekule, hvor de fant julekulene.

- Vi sto der skikkelig bakfulle, og tenkte at de var stygge og groteske, men at vi bare måtte kjøpe dem. Hadde vi ikke drukket 35 øl hver dagen før, kan det nok hende vi ikke hadde gjort det, forteller Dalsborg.

- Nå har de ligget et halvt år, så vi må jo gjøre noe med dem. Men det hele var bare et innfall, sier han til Dagbladet.

Dropper nazigjenstander

Selv er ikke Dalsborg en samler av rang, så han fant ut at han skulle forsøke å selge dem på nett, i håp om at en historieinteressert kjøper kunne få øye på dem. Men han ville ikke selge kulene til hvem som helst.

- Hvis noen ringte og ville kjøpe dem, og man nærmest kunne høre personen løfte høyre arm, så fikk de ikke lov å kjøpe dem. Det var ikke meningen, sier 53-åringen.

Han hadde hatt julepynten ute til salgs en måneds tid.

- Men jeg har heldigvis ikke fått mange henvendelser jeg tvilte på. Og jeg vil gjerne selge dem, men da må folk ringe meg, og jeg må vite hvem dette er, sier han til Dagbladet.

Ifølge Ekstra Bladet har Den Blå Avis tatt vekk flere nazigjenstander som folk forsøker å selge via sidene deres, og kommer til å fortsette med det framover. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!