Kjøpte nyre av lutfattig landarbeider

Danske Jim Jarlmann hadde ventet på ny nyre i seks år da han reiste til Pakistan og kjøpte seg en. Han betalte 180 000 kroner. Donoren fikk bare 9 000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere vestlige pasienter reiser til fattige land for å kjøpe operasjoner de ikke får i hjemlandet.

- Det var redningen for meg. Jeg vurderte det slik at dette var muligheten jeg hadde, sier Jim Jarlmann til Dagbladet.

Det er fire måneder siden han ble operert, 20. september i Lahore i Pakistan.

- Hvordan har du det nå?

- Jeg føler meg bra. Nyren fungerer. Den fungerer helt optimalt, sier Jarlmann.

Seks år i kø

Før han ble operert, var han langt fra bra. Tre ganger i uka måtte han til dialyse på Herlev Sykehus. Han ble fort sliten. Han måtte legge ned firmaet sitt, han hadde ikke krefter til å drive det.

Jim Jarlmann så ingen annen løsning enn å reise utenlands.

Tobarnsfaren fra Holte nær København hadde to ganger tidligere fått nye nyrer, en gang fra sin mor, en gang fra en anonym donor. Begge ganger støtte kroppen fra seg organene. Da han ble operert i Pakistan, hadde han stått i kø i seks år etter den siste transplantasjonen, og han trodde ikke han noen gang ville komme langt nok fram til å få operasjon.

Landarbeider

Jim Jarlmann fikk nyren fra en fattig landarbeider som bodde halvannen times kjøretur fra Lahore i Pakistan. Men han hadde ikke direkte kontakt med sin donor, det ordnet sykehuset.

Ifølge Danmarks Radio og Ekstra Bladet, som også har skrevet om historien, er de fleste organdonorer så fattige at de ikke ser noen annen løsning enn å selge organer.

Mange av dem er ikke helsemessig i stand til å donere organer, og flere har i ettertid blitt syke.

Brukte Internett

Jim Jarlmann fant selv fram til det sykehuset han ville bruke. Det gjorde han hjemme, på egen hånd, uten hjelp fra helsevesen eller organisasjoner.

Han visste ikke mer om organturisme enn det han hadde lest om i blader og aviser.

- Jeg brukte Internett og telefon. Jeg snakket med mange mennesker. Sykehuset jeg til slutt ble operert på, opptrådte meget profesjonelt. Kirurgen var dyktig. Han sa han hadde 1500 nyreoperasjoner bak seg, forteller Jarlmann.

Han reiste til Pakistan sammen med kona Susanne. De to var borte i tre uker, og uten å ha med seg egne pleiere.

- Fra dansk helsevesen fikk jeg kopi av journalen min, det var det eneste. Jeg måtte selv sørge for å få den oversatt, sier han, som i går kveld sto fram på dansk tv.

- Jeg står fram for å få folk til å tenke seg om og å melde seg som donorer. Jeg vil jo helst at andre skal slippe å gjøre som meg, sier Jarlmann.

Tenker på donoren

I ettertid har han fått etterbehandling fra dansk helsevesen. Overlege Steen Fugleberg ved Herlev Sykehus bekrefter at han har opplevd flere tilfeller der pasienter kommer til sykehuset etter å ha blitt operert utenlands. Det samme er tilfellet i Sverige og England. I begge land debatteres lovligheten av å kjøpe transplantasjoner i utlandet.

- Hvordan ser du på den etiske siden av dette?

- Klart det har mange sider. Men jeg var kommet til det punktet der jeg ble dårligere og dårligere. Jeg hadde fått nyrer to ganger tidligere og visste at jeg ikke ville bli prioritert i Danmark. Jeg har kone og to barn og jeg følte at jeg skyldte dem å holde meg i live. Etter at jeg kom hjem, har jeg tenkt mye på den jeg fikk nyren fra. Jeg tenker at donorene bør få mer enn pengene. De bør følges opp. Vi bør gi dem etterbehandling og sørge for at det går bra med dem, sier Jarlmann.

KJØPTE OPERASJON: Det kostet Jim Jarlmann 180000 kroner å få seg ny nyre. Hadde han latt være, kunne det kostet ham livet. Men i ettertid tenker han mye på donoren, en fattig pakistaner som fikk 9000.
FATTIG DONOR: I Danmarks Radios dokumentar forteller flere av donorene om hvorfor de solgte organer. Fattigdom er svaret.
SLUMSÅR : I slumkvarterene i Pakistan kan mange framvise operasjonsarr som vitner om nyresalg.
STOR TILGANG: Kirurg Hammad Malik forteller Danmarks Radio at tilgangen på villige donorer er stor. Det er ikke nødvendig å betale dem mer enn 9000 kroner for en nyre.