FERDIG: Namdalseid kommune solgte den gamle herskapsboligen på Sagvika for 5000 kroner i 2002. Nå er det pusset opp og lagt ut til salg med en prisantydning på nesten fem millioner kroner. Foto: Bjørn Tore Ness/Namdalsavisa
FERDIG: Namdalseid kommune solgte den gamle herskapsboligen på Sagvika for 5000 kroner i 2002. Nå er det pusset opp og lagt ut til salg med en prisantydning på nesten fem millioner kroner. Foto: Bjørn Tore Ness/NamdalsavisaVis mer

Kjøpte råtten rønne for 5000, selger for fem mill.

Ekstrem oppussing i Nord-Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I 2002 kjøpte trønderne Aage Westerhus (81) og Arvid Strand (59) ei råtnende rønne for 5000 kroner fra Namdalseid kommune i Nord-Trøndelag.

Åtte år og en formidabel restaurering senere, er den gamle herskapsboligen lagt ut for salg med en prisantydning på fem millioner kroner, ifølge Namdalsavisa.no.

- Det har vært en lang seanse og mange lange dager. Huset var råttent og taket dårlig; veggene ble presset ut når du dyttet på de, sier Aage Westerhus til Dagbladet.

Trass den enorme differensen mellom kjøpssum og prisantydning på 4,9 millioner, blir det ingen gullgruve for eierne og aksjonærene i selskapet Sagvika AS - opprettet for å restaurere huset.

- Arbeidet har kostet noen millioner og en stor dugnadsinnsats. Det er mange lokale som har gjort en kjempejobb, sier Westerhus.

Etter oppføring i 1853 var det blant annet administrasjonsbolig for sagbruket Statland sag, før det på 80-tallet ble forlatt med påfølgende forfall. Hovedhuset ble ferdigrestaurert i 2006.

- Vi var opptatt av at det skulle bli som det opprinnelig var; at det ble så autentisk som mulig, sier Westerhus.

Fordelt på 500 kvadratmeter har boligen på Sagvika - vest for Namsos - uthus, seks soverom, flere stuer og konferansesal. Westerhus opplyser at de opprinnelig hadde en plan om å bruke det i næringsøyemed som gjestehus og konferansesenter.

- Det er godt mulig å drive det som gjestehus, men det koster. Ikke minst er strømkostnadene høye. Jeg går også inn i mitt 82. år, og de andre er også veldig gamle. Vi trenger noen som kan brette opp ermene, sier Westerhus.

- RÅTTEN RØNNE: Slik så huset ut da det ble solgt for 5000 kroner i 2002. Foto: PRIVAT
- RÅTTEN RØNNE: Slik så huset ut da det ble solgt for 5000 kroner i 2002. Foto: PRIVAT Vis mer