Masseskyting i Texas

-Kjøpte rifle dagen etter 18-årsdagen

Dette vet vi om den antatte gjerningspersonen bak skoleskytingen i Texas.

GJERNINGSPERSON: Den antatte gjerningsmannen Salvador Ramos ble skutt av politiet under angrepet mot barneskolen i Texas. Foto: NTB
GJERNINGSPERSON: Den antatte gjerningsmannen Salvador Ramos ble skutt av politiet under angrepet mot barneskolen i Texas. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den antatte gjerningsmannen bak den dødeligste skoleskytingen i USA på et tiår, Salvador Ramos, skal være skutt og drept av politiet. Han var 18 år og elev ved Uvalde High School.

Texas Department of Public Safety opplyser at 19 elever og to lærere ble drept i angrepet ved Robb Elementary School tirsdag. Ramos var alene om angrepet på barneskolen.

Motivet for angrepet er uklart.

Før Ramos ankom skolen skal han ha skutt bestemora si, og krasjet bilen rett utenfor skolen, før han gikk inn. Han hadde med seg et håndvåpen og sannsynligvis ei rifle.

- Skjøt tilfeldig

Politiet skal ha fått en nød-oppringning om bilen som krasjet og en mann med en rifle etter hendelsen.

- Den mistenkte tok seg inn på skolen, og begynte å skyte barn, lærere, hvem som helst som var i veien for ham, sier Christopher Olivarez fra Texas Department of Public Safety, ifølge The Independent.

Salvador Ramos bodde i den lille byen Uvalde, 130 km vest for San Antonio.

En tidligere klassekamerat av Ramos forteller at den antatte skoleskytteren sendte ham et bilde av skytevåpen og en bag full av ammunisjon noen få dager før angrepet.

SKYTING: Ordfører bekrefter at minst 15 personer er drept etter en skoleskyting ved en barneskole i Texas i USA tirsdag kveld norsk tid. Vis mer

Sendte bilde av rifle

Vennen ønsker ikke å stå fram med navn, men forteller at han var nokså nær den antatte skoleskytteren. De spilte Xbox sammen fra tid til annen.

- Han sendte meg en melding av og til. For fire dager siden sendte han et bilde av en AR (rifle, journ.anm.) han brukte og en ryggsekk full av ammunisjon. Jeg spurte «Hvorfor har du dette, mann?» og han svarte «Ikke bry deg om det». Så sendte han en ny melding der han skrev at «Jeg ser veldig annerledes ut nå, du ville ikke kjent meg igjen, forteller den tidligere klassekameraten til CNN.

MANGE DØDE: Skoleskytingen ved barneskolen Robb Elementary School, med så langt 19 døde barn, er den dødeliste siden Sandy Hook i 2012. Foto: AFP / NTB
MANGE DØDE: Skoleskytingen ved barneskolen Robb Elementary School, med så langt 19 døde barn, er den dødeliste siden Sandy Hook i 2012. Foto: AFP / NTB Vis mer

Kjøpte våpen fire dager før

Dagen etter 18-års dagen, 17. mai, skal Ramos ifølge avisa Houston Chronicle ha kjøpt en rifle i en lovlig våpenforhandler i Uvalde. Dette skal senatoren og demokraten John Whitmire ha fått opplysninger om av Texas Rangers, en del av politiet i Texas.

Dagen etter skal han ha kjøpt 375 kuler og 20. mai kjøpte han en rifle til, ifølge avisa. Det var fire dager før massakeren.

En Instagram-konto som er linket til den antatte skoleskytteren postet flere bilder av våpen, to AR-15-rifler bare dager før skolemassakeren. Våpenet er klassifisert som en lettvekts, halvautomatisk rifle. Flere tidligere klassekamerater av Salvador Ramos bekrefter at Instagram-kontoen tilhører den antatte skoleskytteren.

«Barn blir redde»

TikTok-profilen til Ramos har bare ett enkelt bilde, av Subway Surfees mobilspill. Under profilbildet til Ramos på TikTok står det «Kids be scared irl». Irl står for «in real life». Altså «barn vær redde i virkeligheten».

Ramos skal ifølge den tidligere klassekameraten ha blitt mobbet av de andre i klassen for klærne han gikk med og for familiens økonomiske situasjon.

- Etterhvert sluttet han å gå på skolen, han droppet sakte ut, sier vennen.

De hadde stadig mindre kontakt, men traff hverandre med noen måneders mellomrom for å game.

Stille nabolag

Ramos vokste opp i et stille nabolag sammen med sin mor og sin eldre søster.

Ruben Flores (41) bodde rett ved siden av dem, og sier til Washington Post at han prøvde være en farsfigur for Salvador Ramos. Flores og kona, Becky Flores, pleide å invitere Ramos på grilling og overnatting, sammen med sønnen deres, som var noen år yngre.

Ettersom Ramos vokste opp, mistet han og Flores' sønn kontakten og det ble mer og mer tydelig for naboene at det var problemer hjemme hos Ramos, forteller Flores.

Flere ganger så han politiet ved huset, etter voldsomme krangler mellom Ramos og mora. For noen måneder siden flyttet 18-åringen fra mora, og til bestemora på andre siden av byen.

JBBER PÅ ÅSTEDET: Politiet jobber på åstedet etter skoleskytingen i texas tirsdag. Foto: Jordan Vonderhaar/Getty Images/AFP / NTB
JBBER PÅ ÅSTEDET: Politiet jobber på åstedet etter skoleskytingen i texas tirsdag. Foto: Jordan Vonderhaar/Getty Images/AFP / NTB Vis mer

Jobbet fem dager i uka

Den antatte gjerningspersonen jobbet fem dager i uka ved den lokale hamburgerrestauranten Wendy’s, ifølge CNN.

Adrian Mendes, som er ansvarlig for kveldsskiftet ved Wendy’s-restauranten, sier til CNN at Ramos for det meste holdt seg for seg selv.

- Han var en stille type. Han sosialiserte ikke noe særlig med de andre ansatte, sier Mendes.

To foreldre som var venner av familien til den antatte gjerningsmannen, sier ifølge The New York Times at Ramos hadde temperament. Han svarte ofte moren sin frekt da han var yngre. De er likevel overrasket over at han skal ha vært i stand til å utføre et slikt angrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer