Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøpte seg inn i ny sørlandshytte

Nå disponerer kronprinsparet tre ferieeiendommer med strandlinje på Sørlandet.

MER EIENDOM: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har kjøpt mer eiendom. Her på Fredriksvern i Stavern i sommer.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MER EIENDOM: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har kjøpt mer eiendom. Her på Fredriksvern i Stavern i sommer. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden de giftet seg i 2001, har kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kjøpt og bygd ut flere fritidseiendommer. Nå har de kjøpt seg inn i en ny ferieidyll, i Søgne kommune på Sørlandet.

- Kronprinsen og kronprinsessen eier halvparten av ei hytte i Søgne. Denne hytta eier Kronprinsparet sammen med Marit Tjessem, som eier den andre halvparten, skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet til Dagbladet.

Marit Tjessem er kronprinsessens mor.

Strandlinje

Hytta er på 77 kvadratmeter og har egen strandlinje og båtplass. Den har to tomter på til sammen tre dekar (ca. tre mål, red.anm.).

Hytta har vært i familien lenge. Den ble lagt ut til salg for rundt 4 millioner kroner i 2010, men ble til slutt solgt for 2,8 millioner kroner. Marit Tjessem brukte deretter en forkjøpsrett til å sikre seg eiendommen.

Dagbladet har spurt Varpe hvor mye kronprinsparet har brukt på å kjøpe seg inn i eiendommen, og hvem av dem som er juridisk eier. Spørsmålene blir besvart i neste uke.

Som medeiere i hytta disponerer nå kronprinsparet tre solrike feriesteder med strandlinje på kysten i Sørlandet.

SVIGERMOR: Kronprinsesse Mette-Marit (t.v.), Marit Tjessem og kronprins Haakon i dronnings Sonjas 80-årsdag på Bygdøy kongsgård.
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
SVIGERMOR: Kronprinsesse Mette-Marit (t.v.), Marit Tjessem og kronprins Haakon i dronnings Sonjas 80-årsdag på Bygdøy kongsgård. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

Hoffet har i flere år leid en stor villa og 22 måls tomt på Dvergsøya, rett sør for Kristiansand. Denne bruker kronprinsparet som feriested. Ifølge leiekontrakten er prislappen på 180 000 kroner i året. Leien dekkes av private midler, har Slottet opplyst til Dagbladet.

Dvergsøya ligger en kort båttur fra deres nye hytte i Søgne. Kronprinsen kjøpte en RIB med kraftig motor for private midler i sommer.

Kronprins Haakon eier ei øy med hytte utenfor Risør, kalt Flatholmen. Hytta har vært leid ut i perioder.

Kronprinsen eier også to hytter ved kanten av Hardangervidda i Uvdal kommune.

Økt hemmelighold

Det er mer hemmelighold rundt hva tronarvingene eier enn kongeparet. Årsaken er en adressesperre hos Kartverket som er ment å iverata sikkerheten deres. Dermed kan ikke deres reelle eiendommer slås opp på samme måte hos Kartverket, slik som med vanlige innbyggere.

Slottet valgte likevel å vise mer åpenhet om de private eierforholdene, etter at Dagbladet i 2016 avdekket hvordan Det kongelige hoff brukte millioner av kroner på drift og vedlikehold av private eiendommer, i strid med formuleringer i statsbudsjettet,

Hoffet ble deretter pålagt å redegjøre i sin årsberetning for hvor mye arbeid de utførte på de private eiendommene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!