Kjøpte sex fra regjeringskontoret

Ansatte i det svenske regjeringskanselliet har hatt regelmessig kontakt med prostituerte over internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminolog Erik Korsås ved Stockholm-politiet har arbeidet med å kartlegge sexhandel på nettet. Korsås har utarbeidet en liste over 130 selskaper og myndigheter de noen har forsøkt å kjøpe sex over internett eller gitt tips om prostituerte. Korsås har oppdaget at mange sexkunder er koblet opp til servere hos blant annet regjeringskanselliet, den svenske riksdagen, rettsvesenet, og politiet selv. Minst femten innlogginger har funnet sted fra regjeringskontorene.

Blant annet skriver en mann ved riksdagens forvaltningskontor til en prostituert kvinne i Stockholm at han vil benytte seg av hennes tjenester. Det må være sikkert. Det vil si med kondom. Jeg hadde ikke tenkt meg noe spesielt avansert. Kanskje litt striptease. Ikke noe sært.

Sporer ikke identitet

Ifølge Korsås er det to personer fra regjeringskanselliet som har søkt kontakt med prostituerte kvinner over internett.

- Men min kartlegging har vært begrenset. Det kan være flere, sier Korsås til avisa Expressen.

Korsås sporer ikke sexkundenes identitet, selv om det er teknisk mulig.

- Det går ikke rent strafferettslig, sier han. Det aktuelle lovbruddet må ha en ramme på to år. Det har med integritet og rettssikkerhet å gjøre.

Suget for sterkt

Korsås sitter på store mengder e-post til prostituerte fra velkjente selskaper. Kundene ser ut til å gi blaffen i at datamaskinen deres kan spores hvis myndighetene eller selskapet selv ønsker det. Korås tror det er to årsaker til dette.

- Dels regner de med at sjansen for å bli oppdaget er minimal. Dels er suget for stort. De klarer ikke å la være, sier han til Expressen.

tonje.merete.viken@dagbladet.no