KJØPER SEG INN I NORSKE AKSJER: Kuwaits finansminister Anas Al-Saleh er også styreleder i landets statlige investeringsfond. Foto: AP/NTB Scanpix
KJØPER SEG INN I NORSKE AKSJER: Kuwaits finansminister Anas Al-Saleh er også styreleder i landets statlige investeringsfond. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Kjøpte Statoil- og DNB-aksjer for 1,7 milliarder

I løpet av forrige uke hamstret Kuwaits statlige investeringsfond aksjer i de to største selskapene på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Fra før eide investeringsfondet ingen aksjer i de to selskapene, men ferske aksjonærlister viser nå at «Government of the State of Kuwait» har kjøpt 4,98 millioner Statoil-aksjer til en verdi av 790 millioner kroner og 5,85 millioner DNB-aksjer til en verdi av 950 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Avisen antar at de nyervervede aksjene forvaltes av Kuwait Investment Authority, som har sin opprinnelse fra 1953 og som er det femte største statlige investeringsfondet i verden, med over 500 milliarder dollar under forvaltning.

Til sammenligning har Statens pensjonfond utland rundt én billion dollar under forvaltning, og er verdens største.

I likhet med Oljefondet, ble Kuwait-fondet opprettet med landets oljeinntekter. Fondets retningslinjer sier at det ikke søker å bli majoritetseier eller ha kontrollerende eierandeler, unntatt i «eiendomsinvesterings-enheter». Men, de kan likevel finne på å bli blant største aksjonærer i enkelte selskaper, som de lenge har vært i oljeselskapet BP og bilprodusenten Daimler, skriver Finansavisen.

Ingen offentliggjøring

I 14 år ble fondet ledet av Bader al-Saad, som i de seneste årene har uttalt i pressen at fondet har tatt høyere risiko for å finne attraktiv avkastning, og blant annet allokert mer penger i infrastruktur og høyrenteobligasjoner. Al-Saad ble i år erstattet av Farouk Bastaki, som er fondets syvende adm. direktør siden det formelt ble satt opp som en uavhengig enhet i 1982.

Under Bastaki er direktøren for fondets organisasjon i London, Osama Al-Ayoub. Bader al-Saad sitter fortsatt i styret, der lederen er finansminister Anas Al-Saleh.

Ifølge hjemmesiden er Kuwait Investment Authority ansvarlig for styringen av fondet «General Reserve Fund» og «Future Generations Fund», samt andre fond på vegne av landets myndigheter.

I motsetning til Oljefondet her hjemme, har ikke Kuwaits fond til vane å offentliggjøre informasjon om portefølje og avkastning, skriver Finansavisen.

Har tapt 8,25 milliarder

Tidligere i år plukket Reuters opp en artikkel fra landets statlige nyhetsbyrå der det kom frem at fondet hadde tapt 312 millioner dinars, tilsvarende 1,03 milliarder dollar i regnskapsåret som endte 31. mars 2016, tilsvarende 8,25 milliarder kroner på dagens kurs.

Andre økonominyheter:
Røkke kan tjene to mrd. - uten å betale én krone i skatt
Startet med 152.000 - nå tjener han 12 mill. mer