Kjøpte tennvæske - sjekket adressen

På Esso-stasjonen bare 400 meter unna Yngve Hågensens hjem, handlet en mistenkelig mann i 30-åra tennvæske og lampeolje. Det skjedde bare to timer før LO-lederens hus ble påtent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før mannen gikk, sjekket han veien til Hågensens hus i bensinstasjonens kartbok. Politiet mener han kan være gjerningsmannen. De hadde seint i natt ennå ikke identifisert mannen, men regnet med at det bare var et tidsspørsmål før så ville skje.

Brannen hos LO-leder Yngve Hågensen var ikke særlig profesjonelt utført. På brannstedet ble det funnet flere tekniske spor som peker i retning av den ukjente «Esso-mannen».

På trappa ved inngangsdøra skal politiet ha funnet en tennvæskeflaske av samme type som den etterlyste mannen kjøpte to timer før Hågensens bolig i Lysnevegen 38 ble totalskadd.

I tillegg ble det funnet en gummihanske ved porten til boligen. Denne stammer sannsynligvis fra gjerningsmannen.

Kriminalteknikerne, med politiførstebetjent Steinar Eriksen fra Kripos i spissen, dekket raskt til et stort område rundt boligen. I går jobbet kriminalteknikere fra Kripos med å sikre fotspor i den dype snøen. Også dette sporet kan vise seg å være verdifullt. Etter det Dagbladet får opplyst, skal kriminalteknikerne også ha sikret seg fingeravtrykk på brannstedet.

Ble filmet

I går kveld etterlyste politiet den ukjente Esso-mannen. Han ble også filmet av stasjonens overvåkingskameraer.

- Jeg la straks merke til ham fordi han bare gikk kledd i en tynn collegegenser i kulden og snøføyka. Han kom gående og var bare noen minutter inne i butikken. Han hentet to flasker Esso tennvæske og en flaske lampeolje. Deretter ba han om å få se på kartboka i den lokale veiviseren. Der sjekket han kartbladet der Yngve Hågensen bor, men spurte ikke om veien, sier Einar Eng til Dagbladet.

Eng er mekaniker ved Esso-stasjonen på Ski, og var den som ekspederte den nå etterlyste mannen.

Eng satt i går ettermiddag i avhør hos politiet, der han fortalte om sitt møte med mannen, som han ikke kjente igjen fra tidligere.

Esso-mannen er mellom 30 og 35 år gammel, litt over 170 cm høy, og var på overkroppen bare ikledd en blå collegegenser med påskriften Champion.

Politiet beslagla tidlig bilder fra Esso-butikkens overvåkingskamera, der tennvæskekunden ble filmet. Seinere vendte politifolk tilbake til stasjonen for å sikre seg lokalveiviseren. Trolig har etterforskerne også sikret seg fingeravtrykk fra kartbladene.

Rundspørringer

Politiet hadde i går flere rundspørringer i nabolaget. Dagbladet fikk i går kveld bekreftet at ingen av naboene, som politiet hittil har snakket med, verken har sett gjerningsmannen komme eller dra. Politimester Stein Ulrich i Follo politidistrikt bekrefter at politiet nå vurderer å utvide rundspørringen til et større område.

Naboer forteller til Dagbladet at politiet jevnlig har kjørt patruljer forbi Hågensens hus etter at han og to andre i LO-ledelsen ble drapstruet av nynazister i februar.

Politiet i Follo ville ikke i går spekulere i om det er en sammenheng mellom drapstruslene og attentatet.