Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøpte terrorutrustning på nett

Dette handlet Anders Behring Brevik hos Ebay.

HANDLET VED 20 ULIKE ANLEDNINGER: Dette er utstyret Anders Behring Breivik kjøpte på nett, ifølge Sunday Telegraph, som har funnet Breiviks Ebaykonto og snakket med flere av de britiske forhandlerne. Foto: Produktbilder
HANDLET VED 20 ULIKE ANLEDNINGER: Dette er utstyret Anders Behring Breivik kjøpte på nett, ifølge Sunday Telegraph, som har funnet Breiviks Ebaykonto og snakket med flere av de britiske forhandlerne. Foto: Produktbilder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 17. september 2010 til 11. mars 2011 bestilte Anders Behring Breivik ved 20 ulike anledninger ting han trengte til sin enmannshær, ifølge Sunday Telegraph, som skriver om noen av gjenstandene.

Ute på Ebay ligger fortsatt alle innkjøp registrert, med Breiviks karakterer på selgerne.

HER ER ALT HAN KJØPTE:

• 13. april 2011: Fra USA kjøper han seg en beskyttelsesmaske av typen WISE for 130 kroner. Den er laget for dem som jobber med kjemikalier og skal forhindre sprut i ansiktet. Denne kjøper han fra en amerikansk nettbutikk.

• 2. april 2011: Fra den amerikanske nettbutikken Fix Find home improvement kjøper han en skrape med 25 barberblad av plast til 15 kroner. Han kjøper i tilllegg to skraper til for maling og lim. De kostet 27 kroner.

• 23. mars 2011: Han kjøper kraftige strobelys fra en privat forhandler i Hong Kong for rundt 160 kroner.

• 19. mars 2011: Breivik kjøper to pakker oppblåsbare vinylposer til lagring fra Carry Values i USA til 124 kroner og 242 kroner.

• 25. januar 2011: Handler en håndgrep for rifle fra en privat selger i Hong Kong. Koster rundt 88 kroner.

• 24. januar 2011: Kjøper en LaserLyte-pistol med bajonett fra Matchsupply Online i USA for 140 kroner.

• 14. januar 2011: Kjøper 13-setts borr til drillen til 65 kroner fra goodfellowracing i USA.

• 29. desember 2010: Kjøper festemekanisme for drill til 77 kroner fra Tool Timez i Storbritannia.

• 23. desember 2010: Kjøper teleskopsett med zoom for fugletitting for 730 kroner fra en forhandler i Kina.

• 22. desember 2010: Kjøper en Loctite Blue Aluminum Threadlocker, en limtype som fører til at bolter og skruer ikke løsner for eksempel som følge av risting, fra MX1West i USA for 55 kroner.

KJØPTE SOVEL I STORBRITANNIA: Stoffet er lovlig, og brukes blant annet i akvarium. Foto: WIKIMEDIA
KJØPTE SOVEL I STORBRITANNIA: Stoffet er lovlig, og brukes blant annet i akvarium. Foto: WIKIMEDIA Vis mer

• 19. desember 2010: Kjøper to ulike gummibånd for 85 kroner fra en forhandler i USA.

• 8. desember 2010: Kjøper lommelyktsett fra Kina for 400 kroner.

• 8. desember 2010: Kjøper litium-batterier fra gad-zooks i USA for 32 kroner.

• 30. november 2010: Kjøper svovel fra Storbritannia. Privatpersonen som solgte dette selger ikke lenger noe på Ebay. Tilsvarende hos andre selgere koster rundt 25 kroner.

• 30. november 2010: Kjøper sin beskyttelsesdrakt type Lakeland DuPont HazMat fra en privatperson USA. Han selger ikke slike lenger, men den kostet den gang rundt 100 kroner.

• 9. november 2010: Kjøper urteblanding kalt Milk Thistle Herbal Supplement fra USA. Denne er ikke godkjent av amerikanske myndigheter, koster rundt 55 kroner og brukes for magetrøbbel, problemer med lever, galleblære og som motgift til en type soppforgiftning.

• 17. september 2010: Kjøper en 3M heldekkende ansiktsmasse med filter til 700 kroner fra USA.

Svovel, drakt og borremaskin fra England
Sunday Telegraph har snakket med noen av selgerne i Storbritannia.

Briten Andrew Christou har ifølge avisa opptrådt som  mellommann, og fått tak i svovel fra en kjemisk forhandler. Han uttrykker overfor avisa fortvilelse over at han har vært involvert.

Ifølge den samme artikkelen kjøpte Breivik sin beskyttelsesdrakt fra professor Bernie Harris, som solgte den til Breivik for rundt 100 kroner.

Han sier til avisa at han er frastøtt av opplysningen. Han har som hobby å kjøpe overskuddsmateriale fra myndighetene og selge det videre.

KJØPT PÅ NETT FOR EN HUNDRELAPP: Beskyttelsesdrakten kommer ifølge Sunday Times fra en britisk professor som selger overskuddsvarer på fritiden.
KJØPT PÅ NETT FOR EN HUNDRELAPP: Beskyttelsesdrakten kommer ifølge Sunday Times fra en britisk professor som selger overskuddsvarer på fritiden. Vis mer

Han solgte bare én til Norge, og det var den til Breivik. Harris sier han kjenner igjen drakten på et av bildene Breivik har lagt ved i manifestet.

Fikk tak i materiale i Polen
Polsk politi har også undersøkt et spor, herfra kjøpte Breivik ifølge polske medier Breivi kjemikalier fra «KETEN» Instytut Syntezy Chemicznej.

I manifestet skriver han at han bestilte 0,3 kilo natriumnitritt til 10 euro. Natriumnitritt (NaNO2) er et salt, og et relativt vanlig tilsetningsstoff som blant annet brukes til å bevare kjøttprodukter. Men det kan gjennomgå en kjemisk reaksjon og bli svært giftig.

Behring Breivik skriver at han også bestilte aluminiumspulver fra det samme polske firmaet i Wroclaw. Han skal ha betalt for tre 50 kilos containere med dette stoffet. Senere i manifestet skriver han at han angrer på bestillingen, fordi han frykter at det polske firmaet kan være overvåket av både polske og europeiske etterretningstjenester.

Handlet også i Norge
Tidligere er det kjent at han handet eksplosiv væske fra en nettbutikk i Ålesund i september 2010.

- Han bestilte og betalte over nett fire ganger 3,8 liter, sier innehaveren til Dagbladet.

Her fikk han tak i «Rapicon RC Fuel», et drivstoff som brukes i blant annet modellfly. Drivstoffet inneholder 30 prosent nitrometan som sammen med andre komponenter, deriblant ammoniumnitrat (kunstgjødsel), blir til en kraftig bombe.

I november og desember 2010 kjøpte Breivik våpenutstyr av Capsicum Solutions i Skien i to omganger, ifølge NRK. Herfra kjøpte han en såkalt easyloader, en plastgjenstand som gjør det enklere å lage magasiner. Han kjøpte også fire 30-skudds pistolmagasiner.

Kunstgjødsel kjøpte han i april 2011 fra Felleskjøpet på Rena.

KJØPTE SEG GAMLE MILITÆREFFEKTER PÅ NETT: Uniformen til Breivik er satt sammen av gamle amerikanske bånd og billige medaljer kjøpt på nett.
KJØPTE SEG GAMLE MILITÆREFFEKTER PÅ NETT: Uniformen til Breivik er satt sammen av gamle amerikanske bånd og billige medaljer kjøpt på nett. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling