Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøpte ti luksusbiler til konene sine

Kongen av lutfattige Swaziland i trøbbel igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kong Mswati III (36) av Swaziland har gjort det igjen: Mens folket sulter, strør han om seg med penger.

Nå høster kongen kritik for å ha spandert en splitter ny BMW serie 5 på hver av sine ti koner.

Bilene skal ha kostet til sammen 5,3 millioner norske kroner, melder BBC.

Ikke første gang

Det er ikke mer enn to måneder siden forrige gang kongen var i hardt vær på grunn av sitt luksusforbruk. Da hadde han unnet seg selv en splitter ny DaimlerChrysler Maybach 62 til over tre millioner norske kroner. Bilen har blant annet fjernsyn, DVD, surround-system og kjøleskap.

- Det er merkelig at et lands overhode kan kjøpe en bil til over 500 000 dollar når landet overlever på nødhjelp, sa landets opposisjonsleder Mario Masuku.

Fikk ikke privatfly

Kongen av Swaziland hadde neppe høstet så mye kritikk dersom han og konene ikke hadde biler fra før. Men ifølge AP har de allerede kjøpt en flåte av BMW-er og Mercedeser, samt en Rolls Royce - og selvfølgelig luksus-Daimleren.

Kongens forbruk har gjentatte ganger blitt kritisert i det knøttlille kongeriket som sliter med sult, fattigdom og aids.

I løpet av de siste åra har kongen bedt parlamentet om til sammen 15 millioner dollar for å huse konene sine i hvert sitt palass. Kritikken nådde imidlertid et høydepunkt i 2002, da kongen ville ha et privatfly til 45 millioner dollar. Dette var mer enn det dobbelte av landets helsebudsjett.

Folket tok til gatene i protest, og kongen måtte skrinlegge flydrømmen.

Norges Utenriksdepartement benektet i desember overfor Dagbladet.no at norske bistandskroner er med å finansiere kongens luksus.

- Det er ikke noe direkte utviklingssamarbeid mellom Swaziland og Norge, sa utviklingsministerens informasjonssjef Espen Gullikstad til Dagbladet.no.

GLAD I LUKSUS: Kong Mswati III av Swaziland unner seg det meste.
PROTEST: I januar fjor kastet swazilandske kvinner klærne i protest mot kongen og hans bror prins Magugu, for deres mangel på politiske reformer. I Swazilands kultur regnes det å marsjere naken som en forbannelse.