Kjøpte toalettmappe for 120 000

Den bedragerisiktede tidligere toppsjefen i det amerikanske konsernet Tyco, Dennis Kozlowski, levde i stor stil på bekostning av selskapet, viser en rapport som Tyco selv har utarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten viser at Kozlowski ettergav lån for 96 millioner dollar (over 700 millioner kroner) til seg selv og et 50-tall andre ansatte. En tredel var lån han selv hadde tatt opp.

I tillegg har Kozlowski brukt millioner av dollar av selskapets penger til å betale for sin egen overdådige livsstil, fra et fødselsdagsselskap for kona på Sardinia til en verdi av 7,5 millioner kroner, til et dusjforheng til en verdi 45.000 kroner.

Kozlowski, som i forrige uke ble tiltalt for omfattende bedrageri som administrerende direktør i Tyco International, står nå overfor varetektsfengsling siden han ikke er i stand til å betale kausjonen på 750 millioner kroner.

Hans advokat sa at Kozlowski er blakk etter at alle hans konti er blitt sperret. Tidligere har påtalemyndigheten sperret konti og kontanter i Kozlowskis navn tilsvarende en verdi på 4,5 milliarder kroner.

Foruten kunst til en verdi av millioner av dollar, spesifiserer selskapet at Kozlowski med Tycos penger kjøpte et «hundeparaplystativ» til over 100.000 kroner, en sykurv til nesten 50.000 kroner og en reisetoalettveske til 120.000 kroner.

Fødselsdagsselskapet til kona på Sardinia omfattet blant annet opptreden av gladiatorer og en kopi av Michelangelos statue David i is, der vodka rant i strie strømmer fra statuens penis ned i krystallglass.

Tyco er i ferd med å ta tilbake en rekke eiendommer som Kozlowski rådde over, blant annet en leilighet på Fifth Avenue i New York til 120 millioner kroner, en leilighet han ga sin eks-kone på Park Avenue i New York til over 50 millioner kroner, en bolig på den eksklusive ferieøya Nantucket til 36 millioner kroner og et sted i Florida til 220 millioner kroner.

NTB

NESE FOR KUNST: Dennis Kozlowski brukte noen kroner på kunst, her er et av bildene han investerte i, "Fleurs et fruits" av Renoir.