Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøpte tyvegods til museumet

Den tidligere direktøren ved bergverksmuseet på Kongsberg er nå straffet for heleri. Han skal ha kjøpt stjålne mineraler til museet.

 OMFATTENDE SØLVTYVERIER:  En tidligere direktør ved Norsk Bergverksmuseum har fått påtaleunnlatelse etter at han kjøpte stjålne mineraler til museet som forvalter de historiske sølvgruvene på Kongsberg.
OMFATTENDE SØLVTYVERIER: En tidligere direktør ved Norsk Bergverksmuseum har fått påtaleunnlatelse etter at han kjøpte stjålne mineraler til museet som forvalter de historiske sølvgruvene på Kongsberg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da politiet på Kongsberg i fjor startet etterforskning av tyverier fra de historiske sølvgruvene på Kongsberg, fikk etterforskerne flere opplysninger om påståtte kriminelle forhold.

I høst ble en 48 år gammel mann fra Drammen dømt til fengsel i ett åt og to måneder - derav seks måneder ubetinget.

- Vi har straffet en tidligere leder ved Bergverksmuseet. Han har fått påtaleunnlatelse, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia til Dagbladet.

Straffet Den 68 år gamle tidligere direktøren ved nasjonalmuseueet for bergverksdrift, Norsk Bergverksmuseum, har fått påtaleunnlatelse - den mildeste formen for straffereaksjon. Politiet mener det er bevist at 68-åringen kjøpte mineralet anatase fra den nå dømte sølvtyven.

- En totalvurdering er årsaken til at vi har valgt å utferdige en påtaleunnlatelse med en prøvetid på to år. Mannen har allerede mistet jobben sin ved museet, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia.

- Han var også siktet for å ha kjøpt sølv som var stjålet fra sølvgruvene på Kongsberg?

- Det er korrekt. Men disse forholdene er straffemessig foreldet. Vi har kommet til at mannen skal straffes for å ha kjøpt mineralet anatas som er ulovlig hentet ut fra Hardangervidda til Norsk Bergverksmuseum, sier politiinspektør Seljordslia.

Etter at sølvtyven fra Drammen ble dømt til fengsel og den tidligere direktøren ved Norsk Bergverksmuseum nå har fått påtaleunnlatelse har politiet avsluttet etterforskningen av innbruddene og tyveriene fra sølvgruvene på Kongsberg.

- Heleri - Etterforskning er nå avsluttet. Mannen som var tiltalt for sølvtyverier fra sølvgruvene er dømt. Den tidligere lederen av Norsk Bergverksmuseum er straffet for heleri. Vi har ilagt ham påtaleunnlatelse for å ha kjøpt mineralet anatas for 40.000 kroner til museet, sier politiinspektør Seljordslia.

Norsk Bergverksmuseum er et kultur- og naturhistorisk museum som forvalter det nasjonale kulturminnet Kongsberg Sølvverk med bygninger og samlinger, og har nasjonale oppgaver knyttet til bergverkshistorien.

TOTALVURDERING:  - En totavurdering førte til at den tidligere lederen ved Norsk Bergverksmuseum har fått påtaleunnlatelse, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
TOTALVURDERING: - En totavurdering førte til at den tidligere lederen ved Norsk Bergverksmuseum har fått påtaleunnlatelse, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media