DÅRLIG KONTROLL: Forsvarer Heidi Ysen er kritisk til at pasienten fikk med seg våpen inn på avdelingen. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
DÅRLIG KONTROLL: Forsvarer Heidi Ysen er kritisk til at pasienten fikk med seg våpen inn på avdelingen. Foto: Sveinung Uddu Ystad / DagbladetVis mer

- Kjøpte våpenet og tok det med inn på avdelingen

Forsvareren rystet over manglende kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 24 år gamle psykiatriske pasienten ble aldri ransaket av institusjonen hvor han var innlagt.

Tirsdag begikk han drap på en 32 år gammel tidligere drapsdømt mann på Avdeling for førstegangspsykoser, med en kniv han hevder å ha fått smuglet inn på avdelingen.

I avhør med politiet skal mannen ha forklart at han har kjøpt kniven selv og at han tok den med seg inn på behandlingsinstitusjonen.

Bekrefter - Jeg kan bekrefte at han har fortalt at han har kjøpt våpenet og tatt det med seg inn på avdelingen, sier mannens forsvarer, Heidi Ysen til Dagbladet.

Hun er kritisk til at pasienten hennes ikke ble stoppet da han tok våpenet med inn.

- Jeg synes det er rart at man på en lukket avdeling der man er tvangsinnlagt og har utgang uten kontroll, ikke bli ransaket på vei inn, sier hun.

- Kan ikke ransakes Personalet på institusjonen den drapssiktede var innlagt på, har ikke adgang til å ransake pasientene, fordi det er en åpen institusjon.

Klinikkleder Lars Lien sa til Dagbladet tidligere i dag at de ikke hadde noen god forklaring på hvor den drapssiktede fikk kniven fra.

- Det er ikke slik at vi kan ransake dem. Det krever en spesiell mistanke og et vedtak, sa Lien.

Den 24 år gamle mannen er siktet for forsettelig drap. Han har erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, ifølge forsvareren.
Ifølge Aftenposten var den drepte 32-åringen tvangsinnlagt etter en drapsdom.
- Fester lit Politiet fester litt til mannens forklaring om at han har smuglet med seg kniven, men sier til VG Nett at de ikke vet nøyaktig når 24-åringen gikk til innkjøp av den.

- Vi har ikke oversikt over når eller hvor han skal ha kjøpt den, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, til VG Nett.

Ifølge Rohde har det vært et nøkkelspørsmål for politiet å få avklart hvor 24-åringen fikk våpenet fra.

Den siktede mannen kom fra Irak i 1998. Han ble norsk statsborger i 2010.

Ifølge Rohde anses saken nå som oppklart. Men politiet har foreløpig ikke har tatt stilling til spørsmål om straffeskyld.

 - KAN IKKE RANSAKE: Klinikkleder Lars Lien sier til Dagbladet at personalet på avdelingen ikke har lov til å ransake pasientene uten at det foreligger en sterk mistanke og et vedtak. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- KAN IKKE RANSAKE: Klinikkleder Lars Lien sier til Dagbladet at personalet på avdelingen ikke har lov til å ransake pasientene uten at det foreligger en sterk mistanke og et vedtak. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer