Kjør debatt

I dag bringer vi Dagbladets sterke og stolte debattradisjoner videre i en ny tidsalder, skriver Anne Aasheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Gjæstfri vil vi sætte en Ære i at være», skrev Dagbladet på lederplass 1. januar 1869. Hagbard Berner hadde store ambisjoner for avisa han grunnla. «Vi optager gjerne, hvad vore Læsere maatte ønske meddelt, selv om det ikke i enkelt Sag maatte stemme overens med vore egne Anskuelser. Dette hører efter vor Mening til en fri Presses Pligter». Slik fortsatte Berner på lederplass i avisas første utgave. Siden 1869 og fram til i dag har Dagbladet vært en åpen råk for fri debatt.

Derfor er det en stor glede å kunne presentere en moderne, framtidsretta og integrert debattssatsing i Dagbladet i dag – på alle plattformer. Vi har en stolt og lang debatt- og kommentarhistorie som vi bringer med oss inn i en ny teknologisk tidsalder. I de siste åra har Dagbladet.no utviklet et av verdens mest avanserte og sofistikerte systemer for leserkommentarer på artikler. Nå tar vi skrittet helt ut ved å etablere en felles debattsatsing på alle plattformer hvor lesere og brukere får en ny arena for demokratisk og real samfunnsdebatt.

Dagbladet har sterke og stolte debattradisjoner. I 1959 sonet Jens Bjørneboe en fengselsdom for promillekjøring. Han snakket med medfanger som fortalte om groteske avstraffingsmetoder i fengselet og Bjørneboe valgte å lage en artikkelserie om forholdene. Aftenposten refuserte serien, mens Dagbladet valgte å trykke artiklene som ble etterfulgt av en samfunnsdebatt av kolossale dimensjoner. Dagbladet var første avis som tillot seg å diskutere norsk utenrikspolitikk tidlig på 50-tallet. Den kalde krigen førte til at det var lokk over alle debatter som ikke var preget av konsensus. Det syntes ikke Dagbladet noe om. Og trykket debattinnlegg og artikler som kritiserte utenrikspolitikken og la grunnlaget for åpenhet om Norges rolle utenfor egne grenser.

I 1905 rullet debatten om monarki eller republikk i Dagbladets spalter. Vi har kjørt helvetesdebattene med Hallesby og vi har bidratt til å avkriminalisere homofili. Vietnamkrigen, abortkampen og EU-striden var blant de dominerende debattstolpene som fikk politiske konsekvenser.

I dag tar vi et sprang inn i en ny tidsalder. Debattredaktør Simen Ekern introduserte den nye felles debattsatsinga i går på Dagbladet.no. Han skriver at den nye satsinga ikke har noe fasitsvar på hvordan diskusjonene om samfunnet vi lever i skal foregå. Men vi har laget et nytt univers, hvor vi vil ha kommentarer, kritikk og saftige innspill for å åpne for en helt annen type dialog enn noe mediehus har gjort tidligere. Nettdebatten har i flere år vært et vitalt åsted for demokratisk, åpen samfunnsdebatt – eller en kloakk av usignerte ytringer uten mål og mening. Hvilken variant som er viktig avhenger av hvem du spør. Vi akter å ta det beste fra begge medier for å etablere et nytt offentlig og demokratisk rom.

Den oppmerksomme papirleser vil oppdage at avisa du blar i akkurat nå har fått et ansiktsløft. Substansen er den samme, men vi har valgt å gi avisa en ny rytme for å konsentrere oss om Dagbladets tradisjonelt sterke sider: Nyheter, kultur og debatt. Hver dag vil vi presentere en stor og variert kulturseksjon. Her skal vi speile kulturlivets mangfold med plass til både fordypning, underholdning og anmelderi. Hver dag vil litteraturinteresserte få sin egen bokside med plass til ferske anmeldelser og intervjuer med kjente og helt nye forfattere. Kommentarer og nyheter om medier i inn- og utland får egen fast side, mens «Pustehullet» med blant annet Dagbladets prisbelønte tegneserier får større plass.

I løpet av det siste året har vi fått et skred av henvendelser fra bridgefolket landet rundt. Savnet av en spalte har vært stort. Det er derfor en stor glede å kunne meddele at bridge igjen blir en del av Dagbladet. Peter Marstrander og Boye Brogeland skal alternere om bridgen, og et lite knippe spørsmål fra Trivial Pursuit skal bidra til daglig hjernetrim. Sportsseksjonen i Dagbladet skal fortsatt gi den sportsinteresserte analysene, kommentarene, overblikket og resultatene. PLUSS er nå navnet på Dagbladets daglige forbrukerseksjon. Og nyhetssidene blir selvsagt stående som det bærende elementet i avisa. Vi vier noe mer plass til utenriksstoffet og fortsetter vår jakt utrettelige jakt på de gode historiene.

Side 2 og 3 i Dagbladet tar vare på det meningsbærende stoffet i Hagbard Berners ånd. I Dagbladets første utgave skrev han: «… vi vil heller ikke drive Medgjørligheden saa vidt, at vi af lutter Hensyn til andres Meninger glemmer at tage det væsentlige Hensyn, selv at have en. Men andre Ord: vi ville tage parti.».

Kjør debatt!