Kjør kamera

Livet og døden på «glatta».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POLITIET VIL hindre dødsfall på glattceller ved å overvåke de innsatte med kamera og mikrofoner. Avansert «baby-call» skal gjøre det mulig for politivakta å være sikker på at det står til et slags liv inne på «glatta» der arrestanten ligger utslått og ruset, eller syk av abstinenser og angst, på plastmadrassen. 40 mennesker har dødd eller tatt livet sitt på norske glattceller siden 1993, bokstavelig talt i politiets varetekt. Det er selvfølgelig en sammenhengende skandale. Spørsmålet er om vi kommer nærmere en human menneskebehandling ved å innføre elektronisk overvåking på glattcella?

NEI, sier Datatilsynets Georg Apenes. Han vil stoppe prosjektet fordi det bryter med personvernet som også gjelder arrestanten, enten han er ruset eller psykisk syk. Apenes jobb er å forvalte lovverket under hensyn til personvernet, og kan selvsagt ikke skille mellom høy og lav. Politiet må dermed finne andre metoder å sikre at arrestantene holder seg i live under oppholdet her, ofte fra fredag til mandag. Helst noe forsvarlig og humant, til tross for at glattcellas idè er å bryte arrestanten ned. Selv travle leger som er vant til litt av hvert når pasienter skal ut av sykehuset så raskt som mulig av hensyn til budsjettbalansen, hevder at kamera og mikrofoner ikke er presise nok hjelpemidler når pasienter skal overvåkes bak låst dør.

JEG TROR rett og slett at politiet må bite i det sure eplet og bare la folk dø på cella, selv om de har Europarådet antitorturkomitè på nakken. Eller så må de ta i bruk levende, pustende, lønnsmottakende mennesker som kan sitte inne på cella når arrestanten er syk og i koma. Det koster penger, jeg vet det. På den annen side er det noe gjenkjennelig menneskelig over å våke over de syke. Selv på cella. Selv om det måtte bety at vi innførte senger på glattcella og ikke bare plastmadrasser. Eller at vi overførte de syke til egne sykeceller. Hvis vi rett og slett la dem bak skjermbrett i korridoren på Ullevål, uten tilgang til toalett.

JUSTISMINISTER Knut Storberget vil innfri kravene fra torturovervåkingskomiteen som krever dagslys på glattcellene i leiren på Trandum, for utviste asylsøkere. Men hva har han tenkt å gjøre med alle andre glattceller som stort sett ligger i politikammerets kjeller, uten dagslys? I siste nummer av «Samtiden» har Halvar D. Pettersen, skribent og fange med bred erfaring som arrestant, en anbefalt skildring av livet på glattcella slik det går sin gang etter hvert som veggene kommer mot deg og angsten eter sjela. Det var Europarådets toturovervåkingskomitè som i sin tid innførte plastmadrassen på det nakne gulvet på «glatta», og som nå bringer dagslyset inn på Trandum. Det er lite flatterende for norsk politi som nå altså vil kameraovervåke arrestanter for å unngå at noen dør. Hvem ringer toturovervåkingskomiteen?