Kjørelærer har sett seg lei: - Det hjelper ikke å kjøre opp i ræva på dem

Oppfordrer bilister til å gi elevene tid og vise respekt i trafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjørelærer Regitze Ørnfeld har fått massiv støtte etter at hun på søndag la ut en video på Facebook.

I videoen tar hun et oppgjør med aggressive bilister og forklarer hvorfor det er nytteløst å legge press på kjøreskolebilene ute i trafikken.

- Det er det siste man skal gjøre. Det tar bare lengre tid fordi vi som kjørelærere må roe dem ned igjen etterpå, sier hun.

Ble stressa Facebook-videoen er i skrivende stund sett av nesten 120 000 mennesker og delt over 1500 ganger.

Til den danske avisa BT forteller Ørnfeld at det var en spesifikk hendelse som fikk henne til å lage den:

- Jeg var ute og kjørte med en av elevene mine, som faktisk er veldig flink. Det kom en ung, mannlig bilist bakfra som la seg helt oppi oss og presset oss. Han virket veldig truende. Jeg prøvde å berolige eleven min og fortelle henne at hun bare skulle glemme han og ta det helt med ro, men jeg merket at hun pustet fortere og fortere. Til slutt ble hun så stressa og det endte med at hun kvelte motoren flere ganger.

I kommentarfeltet på Facebook er det flere som kommenterer at man nok oftere skal huske på sine egne første turer i trafikken.

Aggressive bilister om morgenen Svein William Flood, kjærelærer ved Bryn og Brynseng Tafikkskole i Oslo, forstår Ørnfeld og har selv opplevd at bilister er aggressive når han er ute og kjører med elever.

- Om morgenene er det verst, mange bilister er ivrige på å komme fort fram. Kommer bilen bak for tett på, kan det føre til at mange blir stressa. Da må jeg ofte roe ned eleven, si at de skal fokusere på veien og ikke tenke på det, sier Flood til Dagbladet.

- Har du noen tips til aggressive bilister i trafikken?

- Snakk sammen. Gå ut av bilen, prat rolig og prøv å forstå hverandre. Man må se ting fra den andres perspektiv og vise respekt, sier Flood.

Mindre respekt for kjøreskolebilene Flere andre kjørelærere støtter også Ørnfelds kritikk.

En skriver blant annet at han i nesten 20 år har vært kjørelærer i København og at folk ser ut til å vise mindre og mindre respekt for kjøreskolebilene.

Ørnfeld mener enkelt og greit at dersom man har dårlig tid, får man komme seg tidligere avgårde.

- Husk at det kan være elevens første eller andre kjøretur. De er utrygge. Når de skal venne seg til det og lære det, så nytter det ikke at noen kjører opp i ræva på dem hele tiden. De blir presset og tråkker hardere på gassen. De følger ikke med og kjører fortere.