BRANN I BOMSTASJON: Politiet etterforsker nå hærverket på fem bomstasjoner på Nord-Jæren natt til søndag, blant annet denne i Sandnes. Foto: Politiet.
BRANN I BOMSTASJON: Politiet etterforsker nå hærverket på fem bomstasjoner på Nord-Jæren natt til søndag, blant annet denne i Sandnes. Foto: Politiet.Vis mer

Gratiskjøring på Nord-Jæren etter hærverk på fem bomstasjoner

Kjører gratis i flere dager etter hærverk på fem bomstasjoner

Securitas-vakter leid inn for å hindre ytterligere skadeverk.

- Vi jobber på spreng, sier avdelingsdirektør Astrid Eide i Statens vegvesen i Region Vest til Dagbladet mandag morgen litt før klokka åtte.

Hun forteller at Statens vegvesen nå undersøker flere måter å få iverksatt den planlagte bompengeinnkrevingen, men sier at det i flere dager vil bli gratis kjøring gjennom bompengestasjonene det er gjort hærverk på.

Securitas-vakthold

Rushtidsavgiften trådte i kraft klokka 7 mandag morgen. Eide har ikke fått rapporter om spesielle problemer utover hærverkene da fem av de 38 nye bomstasjonene ble satt ut av drift natt til søndag.

- På de fem stasjonene er det ingen innkreving, sier Eide til Dagbladet.

I mellomtida er det satt inn Securitas-vakthold.

- Vi hadde Securitasvakter i natt for å hindre ytterligere hærverk. Vi har hatt tre patruljer ute, som har kjørt rundt. Vi skal ha vakthold i flere netter framover, sier Eide til Dagbladet.

BOMPENGESTREIK: Over to hundre biler kjørte sakte i tog på E18 mellom Sandvika og Oslo torsdag 6. september. Det gjorde de i protest mot bompenger, og aksjonistene håper det vil skremme politikerne. Video/reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Leter etter reservedeler

I første omgang sjekker vegvesenet om de har nødvendige reservedeler.

Hvis ikke må det skaffes fra Sverige, eller de må få hjelp fra andre avdelinger i Statens vegvesen. Transportable bomstasjoner er en annen metode som undersøkes.

Uansett vil dette ta tid.

- Det vil nødvendigvis ta noen dager, sier Astrid Eide, som ikke vil gi noe mer presist anslag.

Hun forteller at det ellers ikke har vært spesielle problemer - bortsett fra noe som viste seg å være en bagatell.

- Jeg har fått pes for at vi har noen gamle stasjoner som skulle vært slått av, men som fortsatt blinket, forteller Eide.

Da Vegvesenet sjekket saken, viste det seg at disse stasjonene var ute av drift - slik de skulle være - men at lysene ikke var slått av.

Ekstra politi-fokus

- Vi har ikke fått noen meldinger i natt, og vi har jo hatt litt ekstra fokus. Og så får vi håpe de får stå i fred, sier operasjonsleder Helene Strand i Sørvest politidistrikt til NTB.

Det ble satt inn ekstra vakthold etter at fem av de 38 nye bomstasjonene ble utsatt for hærverk natt til søndag.

Hærverket skjedde på bomstasjonene ved Gamle Ålgårdsvei, Solasplitten ved avkjøringen til Forus Vest, Heigreveien og mot to stasjoner på Nedre Stokka, skriver Stavanger Aftenblad.