Hyttebrannen i Nordland

Kjører kortesje for brannofrene

Mandag ankom kortesjen med bårebilene til Vågan med de fem omkomne etter hyttebrannen i Andøy kommune i Nordland.

OMKOMMET: Hedda Madell Bang Winther (10), Gustav Rane Krogh Hovde (12), Henning Christian Bang Johansen (15) og Mogens Pareli Krogh Hovde (15) er blant de fem omkomne etter hyttebrannen i Risøyhamn, Andøy kommune natt til lørdag. Foto: Privat
OMKOMMET: Hedda Madell Bang Winther (10), Gustav Rane Krogh Hovde (12), Henning Christian Bang Johansen (15) og Mogens Pareli Krogh Hovde (15) er blant de fem omkomne etter hyttebrannen i Risøyhamn, Andøy kommune natt til lørdag. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange møtte opp da kortesjen med de fem omkomne i brannen i Andøy kjørte gjennom Svolvær til Kabelvåg og Henningsvær mandag. Rundt 7000 fakler var tent.

Talsperson for de pårørende til Henning Christian Bang Johansen (15), Tomas Brede Johansen, sier til Dagbladet at støtten fra lokalbefolkningen har vært «eventyrlig».

- Kommunen har gjort langt mer en hva man kan forvente i en sånn situasjon, sier han og fortsetter:

VISTE STØTTE: Kortesje med bårebiler med brannofrene i Vågan kjører forbi Svolvær skole. Flere hundre var møtt fram med fakler, lys og hilsner for å vise sin respekt og støtte til de pårørende. Foto: Aidem Media / NTB
VISTE STØTTE: Kortesje med bårebiler med brannofrene i Vågan kjører forbi Svolvær skole. Flere hundre var møtt fram med fakler, lys og hilsner for å vise sin respekt og støtte til de pårørende. Foto: Aidem Media / NTB Vis mer

- Det er jo en kommune med nesten ti tusen innbyggere der veldig mange vet hvem hverandre er. Man er berørt fordi det er så mange som kjenner hverandre, sier Johansen.

Mottatt støtte

Ordfører Frank Johnsen (Sp) sier til Dagbladet at de har mottatt støtte fra både lokalsamfunnet og folk utenfor.

- Mange har vist sin medfølelse. Jeg har fått telegram fra kong Harald og hatt en god samtale med statsministeren, fylkesmannen og folk som jeg ikke vet hvem er, sier han.

- Jeg kjente dere ikke, men dere vil alltid ha en plass i mitt hjerte, sa ordfører Frank Johnsen (Sp) i mandagens kommunestyremøte, ifølge Lofotposten.

Initiativtaker bak markeringen, Isabel Amundsen Hægdahl, sier at responsen har vært enorm. Både folk, butikker og næringsliv har stilt opp.

- Det knytter folk sammen og viser at man bryr seg, sier hun.

TUNG DAG: En preget ordfører kunne fortelle om hvor tøft det har vært for beredskapsteamet i kommunen etter at fem personer er savnet etter en hyttebrann på Andøya. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Varslet om brannen

Det var natt til lørdag 16. januar at det brant ei hytte til grunnen i Risøyhamn, Andøy kommune i Vesterålen i Nordland.

En mann, som var far til to av de omkomne, klarte å komme seg ut og varslet om brannen natt til lørdag 16. januar. Bare én person av i alt seks lyktes i å redde seg ut.

De fem som omkom, var Luise Marie Bang (40 år), Henning Christian Bang Johansen (15 år), Hedda Madell Bang Winther (10 år), Gustav Rane Krogh Hovde (12 år) og Mogens Pareli Krogh Hovde (15 år). Alle var hjemmehørende i Vågan kommune i Lofoten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer