Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjører mat for livet

PESHAWAR (Dagbladet): Vinteren er bare dager eller uker unna, og FN-organisasjonen Verdens matvareprogram kjører inn all den mat de makter å få inn til de sentrale fjellområdene i Afghanistan. Det blir neppe nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi bruker ikke egne FN-markerte biler til dette oppdraget, i frykt for at det skal provosere Taliban-styrkene inne i Afghanistan. I stedet har vi valgt å leie inn pakistanske lastebiler, sier pressetalsmann Michael Huggins til Dagbladet.

Det går i gjennomsnitt 1200 tonn hvete fra matvarelageret i den pakistanske grensebyen Peshawar hver dag.

- Vanskelig

- Vårt mål har vært å sende inn 52000 tonn i måneden og plassere et vinterlager med 30000 tonn hvete i områder vi ikke kan nå når snøen har kommet. Det kan bli vanskelig å oppnå. Vi besørger om lag 90 prosent av de matvareleveransene som kommer inn i Afghanistan.

- Er det ikke riktig som flere frivillige organisasjoner påstår, at millioner av afghanere står i fare for å sulte i hjel?

- Jeg tror enkelte organisasjoner uttaler dette for å få mer penger, men det er riktig at behovet kan bli større enn det vi klarer å bidra med, sier Huggins. Han underslår ikke at også FN har problemer med å nå fram med hvetesekkene. Taliban-styrkene slår til også mot matleverandørene.

Stjal bilene

- I Kandahar har Taliban tatt kontrollen over matlageret vårt. Våre folk er jaget bort. Vi tror ikke de har rørt sekkene med hvete, men de har heller ikke delt hveten ut til folket, forteller Michael Huggins.

I Mazar-i-Sharif skal Taliban ha gjort det samme med matlageret og samtidig ha stjålet bilene som ble sendt inn med kornsekker.

- Veiene er skrøpelige opp mot de sentrale fjellområdene, og bensinprisene har eksplodert. Samtidig har vi problemer med å få kontakt med våre folk inne i landet. Vi kan aldri ringe dem, fordi vi er redde det kan resultere i at Taliban-soldater henretter dem på stedet. Derfor må vi vente til de finner en anledning for å ringe til oss. Det går ofte fire til fem dager mellom hver gang, sier Huggins.

FN-organisasjonen konsentrerer seg utelukkende om å sende inn hvetemel, men Afghanistan har lidd av tørke i tre år og trenger vann.

Norsk hjelp

Kirkens Nødhjelp er klare med vannbeholdere, pumper, renseanlegg og annet teknisk og sanitært utstyr. 26 tonn med utstyr og fire tonn med klær ligger klart i et telt i Peshawar.

- Vannet i Afghanistan har god kvalitet, men det er så lite av det. Samtidig mangler de utstyr til å få det opp og fram til folket. Vårt opplegg er å kople opp et utstyr som dekker 10 000 mennesker. Vi har flere slike systemer for å dekke store flyktningleirer, sier den norske rørleggeren Knut Eker fra Kongsvinger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!