Coronavirus i Norge:

Kjører rett forbi testsenter

Tre uker etter at obligatorisk testing ved ankomst til Norge ble iverksatt, kjører bilister fortsatt rett forbi testsenteret på Svinesund.

RETT FORBI: Halden kommune har oppskalert testkapasiteten på Svinesund, men har oppdaget at noen fortsatt kjører rett forbi. Foto: Torstein Bøe / NTB
RETT FORBI: Halden kommune har oppskalert testkapasiteten på Svinesund, men har oppdaget at noen fortsatt kjører rett forbi. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 74 200 +690
mutantsmittet1 630
døde 633 +1
påvist smittet 116 000 000+447.8K
døde 2 580 000 +10.8K
Se mer

Kommunedirektør Roar Vevelstad i Halden kommune opplyser til Dagbladet at de registrerer at noen bilister kjører rett forbi testsenteret på Svinesund. Dette over tre uker etter at regjeringen iverksatte obligatorisk testing ved grensa.

Tiltaket ble iverksatt 2. januar, men regjeringen ga innreisende mulighet til å teste seg i oppholdskommunen innen 24 timer etter ankomst. Denne muligheten ble fjernet fra 18. januar, med et unntak for Svinesund i påvente av at Halden kommune oppjusterte testkapasiteten.

Kjører rett forbi

Vevelstad opplyser til Dagbladet at de nå har god nok kapasitet til å teste alle innreisende som ankommer Svinesund, og Helse- og omsorgsdepartementet opphevet dermed Svinesund-unntaket mandag.

- Vi har bedt om at alle innreisende ved Svinesund nå skal testes, og vi mener at vi har god nok kapasitet til å gjennomføre det nå som vi har fått bistand fra både Forsvaret og Heimevernet, sier Vevelstad og fortsetter:

- Vi har en utfordring med at bilister velger å ikke kjøre innom testsenteret vårt. Jeg vet at det pågår en prosess med å få politiet til å håndheve dette ved å sørge for at innreisende ikke kjører videre før de har vært innom testsenteret. Dette er nødvendig å få på plass for at andelen testede skal øke, ettersom vi som kommune ikke har myndighet til å håndheve dette på samme måte som politiet.

Grensetesting

Vevelstad har ikke oversikt over hvor stor andel av de innreisende som testes ved Svinesund. Før testkapasiteten ved Svinesund ble oppskalert, opplyste Helsedirektoratet at bare 20 til 30 prosent av de innreisende testet seg ved grensestasjonen. På en pressekonferanse søndag kveld, uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog følgende:

- Importsmitte er en av de største utfordringene vi nå står overfor med tanke på smittespredning, og å slå ned smitten i Norge. Vi er bekymret for økt importsmitte, fordi vi tror at det er en økende forekomst av de muterte virusvariantene i Europa, og fordi smittenivået i landene rundt oss er vesentlig høyere enn i Norge, sa han og fortsatte:

- Vi gjennomfører nå testing av alle som kommer inn til Norge. De siste fem dagene har vi testet 94 prosent av reisende ved norske flyplasser. Tallet er omkring det samme ved havner. Langs veiovergangene er tallet noe lavere, men vi har nå kapasitet til å teste alle som kommer framover.

Dagbladet spurte Vevelstad i Halden kommune om han fryktet at de kunne importere muterte virusvarianter også fra Sverige.

- Ja, og det har vi diskutert i vår kriseledelse. For vår del kan muterte virusvarianter komme fra både innenlands og utenlands. Slik vi forstår det, har Sverige håndtert testing og smittesporing litt annerledes enn Norge, og det er definitivt mulig at vi kan importere muterte virusvarianter derfra.

PÅSKA: Helsedirektør Bjørn Guldvog tror vi må leve med betydelige tiltak i påska. Reporter: Frode Andresen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Sverige og Polen

Tidligere har helseminister Bent Høie uttalt til Dagbladet at det er høy risiko for at Norge kan importere muterte virusvarianter også fra land som Sverige og Polen. Dette særlig fordi Sverige og Polen regnes som land som ikke analyserer positive prøver i tilstrekkelig grad til å ha oversikt over forekomsten av muterte virus.

Samtidig er det hovedsakelig svensker og polakker som har ankommet Norge i tidsperioden 21. desember til 19. januar, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Siden kravet om innreiseregistrering ble innført, er det registrert 120 000 innreisende til Norge fra totalt 200 ulike land. Tallene viser at hele 44 097 innreisende kom fra Sverige, mens 28 031 kom fra Polen. DSB understreker at tallene er beheftet med noe usikkerhet.

- KAN ENDE MED PORTFORBUD: Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at erfaring fra utlandet tilsier at hvis man ikke får kontroll på det muterte viruset, kan det ende med portforbud. Video: Suvatne og Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Betydelig risiko

I forrige uke spurte Dagbladet helsedirektør Bjørn Guldvog om hvor farlig det er at bilister kjører forbi Svinesund uten å teste seg.

- Det er vanskelig å kvantifisere med sikkerhet. Men vi vet at det er en del som kommer med smitte utenfra. Og de tallene som vi har fått de siste ukene antyder at det er omtrent like høy andel smittede som kommer til testing på grensa, som kommer til testing innenlands med mistanke om at de kan være smittet, eller at de kan være nærkontakter. Så det er en betydelig risiko hvis vi ikke får håndtert dette på en skarpere måte, svarte Guldvog.

I tillegg til innreiseregistrering og obligatorisk testing ved grensa, krever regjeringen også at innreisende skal kunne framvise negativ test tatt i løpet av de 24 siste timene før ankomst til Norge. Innreisende fra røde land skal også gjennomføre innreisekarantene.

Status vaksinasjon Full oversikt

377 566 (7.0%)i Norge har fått dose nr 1
200 675 (3.74%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer