Kjører ulovlig med prøveskilt

Skiltene er utdelt av trafikkstasjonen i Fredrikstad. Nå skal praksisen granskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HALDEN/FREDRIKSTAD (Dagbladet.no): I Halden-distriktet kjører flere personer i bruktbilmiljøet med røde årsprøveskilter på sine private biler. Det skal ha pågått i årevis.


Skilt som fremdeles er i bruk, er registrert på selskaper som for lengst har gått konkurs, uten at de er blitt innlevert.

Ved minst ett tilfelle har et selskap som drev med husbygging fått årsprøveskilter - selv om disse bare skal utleveres til godkjente bilforhandlere og verksteder.

Flere bilforhandlere har fått det andre i bransjen kaller unormalt mange årsprøveskilt.

Dagbladet.no har kartlagt en rekke årsprøveskilt som enten har vært eller fortsatt er registrert på selskaper hvor ansatte har pleiet nær kontakt med ansatte ved den tidligere trafikkstasjonen i Halden.

 • Kona til en bruktbilselger i Østfold skal i flere år ha kjørt med årsprøveskilter på sin private bil. Skiltene er registrert på mannens personlige selskap, som gikk konkurs i september. Men de brukes fremdeles av kona frem og tilbake til jobb, og i andre private ærender.

  Klare regler


  Årsprøveskilt kan bare brukes av innehaveren, hans ansatte, eller i nærvær av disse. Skiltene kan ikke brukes til person- eller godstransport.

  I praksis skal årsprøveskilt bare brukes til å flytte et uregistrert kjøretøy fra en forhandler til en annen, eventuelt til verksted, trafikkstasjon eller tollsted. De kan også brukes til sterkt begrenset prøvekjøring for kunder som er interessert i å kjøpe bilen.
 • Også bruktbilselgerens to andre årsprøveskilt står registrert på hans tidligere selskap. Men Dagbladet.no kan dokumentere at ingen av skiltene er inndratt, levert tilbake til trafikkstasjonen eller overgitt konkursboet.

  To av skiltene er imidlertid begjært avregistrert fordi årsavgiften ikke er betalt. Det ene skiltsettet har etter det Dagbladet.no kjenner til blitt beslaglagt i politikontroller to ganger. Begge gangene har bilselgeren fått hente skiltene på trafikkstasjonen kort tid etter.

  Billigbiler


  Ifølge regelverket skal konfiskerte årsprøveskilt inndras i tre til seks måneder. Først etter ny søknad kan skiltene vurderes utlevert igjen.

  Dagbladet.no har fulgt skiltenes bevegelser den siste tiden. De har gått i daglig trafikk på ulike uregistrerte biler med forskjellige bilførere. De er blitt brukt både til persontransport, godstransport, og allminnelige daglige gjøremål.

  Flere av bilene skiltene har stått på over lengre tid, skal være importbiler fra utlandet. Dermed har bilselgeren kunnet sette importbilene i daglig bruk, uten å betale innførselsavgifter på dem.

  Årsprøveskilter koster 2815 kroner i året, og forsikring følger disse. Dermed kan man ved å bruke skiltene på flere biler, spare store pengebeløp på forsikring og årsavgift fordi man da slipper å betale dette for de uregistrerte bilene skiltene settes på.

  Husbygger fikk skilt


  I januar 2005 fikk et husbyggefirma godkjent en fire linjers søknad om årsprøveskilt hvor de hevdet å ha startet bilimport - uten at firmaet hadde noen registreringer innen bilnæringen. En drøy uke senere fikk de utlevert et skiltsett.
 • Skiltsettet ble satt på en campingvogn for håndverkere. Da firmaet gikk konkurs knapt tre måneder senere, ble ikke skiltene levert tilbake.

  - Slik bruk er ikke reglementert. Om selskapet trenger å flytte en slik campingvogn, må de skaffe seg dagprøvekjennemerker, sier assisterende vegdirektør Kjell Bjørvig til Dagbladet.no.


  Gikk konkurs


  Fem måneder etter at selskapet gikk konkurs ble skiltene ved en tilfeldighet inndratt i en politikontroll i Sverige. Trafikkstasjonen i Fredrikstad hadde på dette tidspunktet ikke bedt om å få skiltene tilbake, men sendte et brev til det konkursrammede byggefirmaet der de uttrykte mistanke om at skiltene kan ha blitt misbrukt.

  Vegvesenet ba om en forklaring. Den har de aldri fått, men trafikkstasjonen i Fredrikstad har ikke gjort noe med det.

  Vanskelig å sjekke


  - Vi har ingen mulighet til å følge opp selskaper som går konkurs og sjekke at de innleverer sine årsprøvekjennemerker. Det er brukerne som har meldeplikt. Går et firma konkurs skal skiltene ikke brukes og leveres tilbake, sier Bjørvig.

  Kan prøveskiltene brukes slik vi har beskrevet?

  - Nei, slik bruk er ganske ureglementert. Om opplysningene stemmer, kan det være grunn til å se nærmere på rutinene ved utlevering av årsprøvekjennemerker ved Fredrikstad trafikkstasjon, sier assisterende vegdirektør Kjell Bjørvig.

  Senioringeniør og årsprøveskiltekspert i Statens vegvesen, Ivar Fjellberg, sier til Dagbladet.no at årsprøvekjennemerker bare skal utdeles til selskaper med særlig stort behov.

  - Men her har det vært noe ulik praksis fra trafikkstasjon til trafikkstasjon, noe vi nå arbeider med å stramme inn, sier han.

  Dagbladet.no har forsøkt å få en kommentar fra bruktbilselgeren som skiltene er registrert på. Dette har ikke lykkes.

KJØRER ULOVLIG: Skiltene på denne bilen skulle vært innlevert til Statens vegvesen for lenge siden. Sjåføren av bilen er ute på en ulovlig kjøretur. Han kjørte fra en privatadresse og innom en minibank og tilbake til privatadressen i går. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KJØRER ULOVLIG: Skiltene på denne bilen skulle vært innlevert til Statens vegvesen for lenge siden. Sjåføren av bilen er ute på en ulovlig kjøretur. Han kjørte fra en privatadresse og innom en minibank og tilbake til privatadressen i går. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer
<center><a href=mailto:oor@dagbladet.no>oor@dagbladet.no</a> eller <a href=mailto:keg@dagbladet.no>keg@dagbladet.no</a></center>
KJØRER TIL MØTE: Disse skiltene er lovlig registrert, men sjåføren bruker dem ulovlig. Bildet er tatt på en privatadresse, der sjåføren var på et møte i går. Bruken av skiltene er i brudd med forskriftene.
SKIFTET BIL: Disse skiltene er de samme som mannen som er i minibanken bruker. Dette bildet er tatt for noen dager siden. Bilen skiltene står på, ble brukt til kjøre flere flyttelass i forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer