Kjørte 1500 kilometer for Trond Giske

Trond Giskes lokallag har fått 200 nye medlemmer siden nyttår. Johan Alfred Frigstad kjørte ens ærend fra Arendal for å møte i Nidaros Sosialdemokratiske Forum. Arendalitten sier han hadde gitt opp Ap for alltid, fram til Trond Giske tok bladet fra munnen. - Regjeringen flår folk, sier Frigstad.

TRE DAGER I BIL: Det tar tid å kjøre på norske vinterveier, men Johan Alfred Frigstad synes turen til Trondheim var verdt det. - Jeg kommer igjen, sier det ferske medlemmet i Nidaros-laget til Trond Giske. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
TRE DAGER I BIL: Det tar tid å kjøre på norske vinterveier, men Johan Alfred Frigstad synes turen til Trondheim var verdt det. - Jeg kommer igjen, sier det ferske medlemmet i Nidaros-laget til Trond Giske. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): - I 60 år har jeg stemt Arbeiderpartiet, men jeg sa «aldri, aldri mer Ap». Så kom denne fyren. Jeg støtter Giske, ikke Ap.

Johan Alfred Frigstad peker bort på Trond Giske, som smiler forsiktig.

- Fra Arendal? Du verden. Velkommen skal du være til oss i Nidaros, sier Giske, og serverer nykommeren en kopp kaffe og et håndtrykk.

Riv, ruskende galt

Det er tyve minutter til møtestart i Nidaros Sosialdemokratiske Forum. Seinere skal lokallaget spise kake og feire den formidable medlemsveksten det siste året.

- Jeg kom for å treffe Trond, sier Frigstad, som også har bakgrunn fra lokalpolitikken i Oslo.

- Det er noe riv, ruskende galt når strømmen er så dyr, og regjeringen har jeg mistet all tiltro til, legger han til.

Tre dager i bil

Den pensjonerte piloten har kjørt ens ærend i tre dager, med to overnattinger underveis, for å bivåne sitt første medlemsmøte i Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim.

Dette er «Trond Giske-effekten» i praksis.

Trond Giske står ved vaffeldisken, og salget er i ferd med å ta seg opp i rushet før møtet.

- Folk kommer fra helt Sørlandet, Giske. Det må være stas?

- Ja, det er helt utrolig. Dette hadde vi ikke trodd da vi satt ni stykker og bestemte oss for å forsøke å få til noe med Nidaros Sosialdemokratiske Forum, sier Giske.

ENGASJERT: Den pensjonerte piloten kjørte elbil i 1500 kilometer for å lytte til strømdebatt på årsmøtet i Nidaros. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
ENGASJERT: Den pensjonerte piloten kjørte elbil i 1500 kilometer for å lytte til strømdebatt på årsmøtet i Nidaros. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Redningsmannen

Den langveisfarende arendalitten er allerede strålende fornøyd - han fikk si hei til Giske allerede før møtestart. Frigstad fisker fram notatblokk og iPad. Han tar strømspørsmål på alvor.

- Giske er redningen for dette partiet. Redningsmannen, til og med. I valget sa Jonas at det var «vanlige folks tur», men han glemte å si at det egentlig er «vanlige folks tur til å bli flådd». Regjeringen flår folk, sier Frigstad og rister på hodet.

Det er strømprisene som provoserer ham mest. Frigstad forteller Dagbladet at tilliten til partiledelsen, inkludert statsministeren, er lik null. Uten Trond Giske, hadde han vært ferdig med partiet han har stemt i hele sitt liv.

- Trond må tilbake i toppen. Han forstår bedre enn noen i Arbeiderpartiet hva som må gjøres.

- Du vil ha Giske tilbake i partiledelsen?

- Den gjengen som sitter i ledelsen nå bør i alle fall rett ut, sier Frigstad.

Inn i varmen

Han er på bortebane, der han sitter omgitt av 120 trøndere på møte i lokallaget Trond Giske leder. Tema er, passende nok, strøm.

Frigstad noterer flittig, og griper til og med ordet på sitt første møte. Han spør om strømprisene, om hvorfor staten krever moms på de allerede skyhøye strømprisene.

Giske står på scenen og understreker at han tror på større kontroll over kraftmarkedet.

I løpet av kvelden blir Frigstad tatt inn i trøndervarmen i Nidaros, og invitert med ut på øl etter møtet. Arendalspils er byttet ut med E.C. Dahls for én kveld.

1500 FOR TROND: Arendalitten Johan Alfred Frigstad kjørte til Trondheim ens ærend for å være med på møte med Trond Giske. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
1500 FOR TROND: Arendalitten Johan Alfred Frigstad kjørte til Trondheim ens ærend for å være med på møte med Trond Giske. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Kommer tilbake

Trønderne er nysgjerrig på mannen som til sammen kjører 1500 kilometer for å delta på ett eneste møte.

- Det var så jysla glatt de siste timene, det var ikke noe gildt. Jeg håper det blir bedre på returen, sier Frigstad og smiler.

Tidligere samme kveld har Giske varslet overfor Dagbladet at han tar gjenvalg som leder for det som er blitt Norges største politiske lag. Ved nyttår hadde Nidaros 3000 medlemmer - det er flere enn de aller fleste fylkeslag i partiet.

Over et glass pils diskuterer Frigstad politikk med et knippe veteraner i sitt nye lokallag.

- Kommer du tilbake hit, helt fra Arendal?

- Å ja. Det skal jeg love, sier Frigstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer