Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påskeværet i nord:

Kjørte 2 300 km til jobb - nå er Tom (53) isolert på Nordkapp på sjette døgnet

- Spesielt for en søring. Været skifter raskere enn du rekker å blunke.

FANGET OG ENSOM PÅ DET YTTERSTE SKJÆR: Tom Wangsholm fra Moss er innesnødd på Nordkapp-platået på sjette døgnet, men ved godt mot. Foto: Tom Wangsholm.
FANGET OG ENSOM PÅ DET YTTERSTE SKJÆR: Tom Wangsholm fra Moss er innesnødd på Nordkapp-platået på sjette døgnet, men ved godt mot. Foto: Tom Wangsholm. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tom Wangsholm (53) er fastland-Europas nordligste servicetekniker og nordligste påsketurist samtidig.

Og helt aleine på 71 grader nord 10'21" - isolert på Nordkapp-platået siden sist lørdag med Barentshavet 307 meter rett ned på den ene siden og snøskred som blokkerer veien på den andre siden.

Han skulle «bare» gjøre en ukesjobb med ventilasjon og himling i forbindelse med oppussing av Kompasset på platået.

Det er 2 300 kilometer langs E6 hjem til Moss, men varebilen som står i stormkastene rett utenfor vinduet kommer ikke mange metrene.

- Et arbeidslag med elektrikere skulle kommet hit før helgen slik at vi etter planen skulle gjort ferdig jobben sammen. Men tilkomsten har vært blokkert på grunn av ras i flere dager selv om veistrekningen er merket «Kolonne» på vegvesen.no. Men det gjelder bare mellom to bygder på strekningen. Muligheten for å komme videre med bil, båt eller fly er Honningsvåg sånn ca. 25 kilometer unna, men dit er det blokkert, sier den isolerte østfoldingen til Dagbladet skjærtorsdag formiddag.

PÅSKE PÅ NORDKAPP: Sterk kuling og istapper som smeller mot vinduene skjærtorsdag på kanten mot Barentshavet. Foto: Tom Wangsholm.
PÅSKE PÅ NORDKAPP: Sterk kuling og istapper som smeller mot vinduene skjærtorsdag på kanten mot Barentshavet. Foto: Tom Wangsholm. Vis mer

Kjøleskapet fullt

Det var Radio Nordkapp som først fortalte om den i særklasse nordligste og mest isolerte, ensomme påsketuristen.

I dag varsler NVEs snøskredvarel varsom.no nest høyeste faregrad fem steder i Finnmark og Troms.

Tallet 4 og fargen rødt betyr «stor fare»

Han vet ikke når han kommer seg fra jobb og «påskehytta», men tar den spesielle situasjonen som den er med godt mot.

- Egentlig skulle jeg ha jobbet her hele påsken sammen med elektrikere og andre håndverkere. Men så lenge jeg fikk bruke stillas og annet utstyr helt aleine, ble jeg ferdig med min del allerede onsdag.

- Da tenkte jeg at jeg kanskje kunne ha kommet meg til flyplassen i Alta og reist hjem til påskebursdagene til sønn og svigersønn likevel. Men her er jeg og her blir jeg, sier østfoldingen i en optimistisk tone.

For han har mat i kjøleskapet for hele påska, strøm og varme inne og eksotisk utsikt.

- Raskere enn du rekker å blunke

- Dette været er veldig spesielt for en søring. Det skifter raskere enn du rekker å blunke. Akkurat nå er det vindstyrke på 18 meter i sekundet, sterk kuling. For litt siden så jeg glimt av blå himmel, og nå ligger tåka helt tett. Og det er vel tørr snø, det som ligner en snøstorm utenfor her. Isbiter smeller i rutene, sier årets nordligste påsketurist.

- Har du vært på Nordkapp sommerstid, for eksempel ?

BARENTSHAVET 307 METER RETT NED: Nordkapp-platået på Magerøya i finvær på sommeren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix.
BARENTSHAVET 307 METER RETT NED: Nordkapp-platået på Magerøya i finvær på sommeren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix. Vis mer

- Kanskje som liten gutt. Mor er fra Finnmark og vi har mye familie i fylket. Men jeg kan ikke huske det, nei.

Om hvorfor han kjørte bil den drøye arbeidsveien på 2 300 kilometer:

- Det var for å få fram i tide alle delene vi trengte til jobben, 4,6 kubikk totalt. Det tok tre dager. Jeg kunne nok spart noen hundre kilometer på å kjøre E4 gjennom Sverige og Finland. Men da hadde jeg brukt opp all spart tid og mer til på tollstasjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!