Kjørte 30 mil med hjerteinfarkt

DRAMMEN (Dagbladet): John Walter Bakke (66) ble sendt til fastlegen i Drammen da han oppsøkte Fylkessjukehuset i Lærdal med sterke brystsmerter og åndenød. Etter 30 mil i bil segnet han om med hjerteinfarkt hjemme i garasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg måtte ta en 10-12 pauser for i det hele tatt å klare kjøreturen. Kona har ikke førerkort, sier Bakke om den 30 mil lange kjøreturen. Den førtidspensjonerte elektrikeren med fortid på bystyrebenken for SV i Drammen er sjokkert etter sitt første alvorlige sykdomstilfelle. Han har skrevet brev til direktøren ved sykehuset om opplevelsen.

Ble ikke undersøkt

Bakke trener hver dag og er ikke-røyker. Han var på ferietur i Jostedalsbreen da han plutselig ble rammet av kraftige smerter i brystet og fikk pustevansker. Ekteparet bestemte seg for å oppsøke fylkessjukehuset, med det som trolig var et begynnende hjerteinfarkt.

- Ei dame i resepsjonen gikk for å konferere med vakthavende lege, men kom raskt tilbake med beskjed om at jeg måtte skaffe henvisning fra min fastlege. Han er i Drammen sa jeg, men ble likevel ikke undersøkt, sier Bakke.

Damen i resepsjonen anbefalte ham deretter å dra til et legekontor i Lærdal for å få en henvisning til sjukehuset.

- Jeg fikk vite at jeg måtte regne med et par timers ventetid på legekontoret, og da mista jeg motet, sier Bakke. Etter en diskusjon valgte ekteparet Bakke derfor å kjøre hjem til Drammen.

- Upersonlig og kaldt

I brevet til sykehusdirektøren spør han: «Om jeg hadde falt om i resepsjonen der og da, måtte jeg fortsatt kommet med en henvisning før jeg hadde fått behandling?»

- En upersonlig og kald behandling. Akkurat som om jeg ikke var verdt noe, er pensjonistens egen karakteristikk. Han har mistet troen på fastlegeordningen. Bakke rakk aldri å kontakte fastlegen. Hjemme i garasjen segnet mannen om. Brystkassa hadde kraftig hevelse. Det sprengte på, og han fikk ikke puste. Ambulanse ble tilkalt. Han fikk oksygen og nitroglyserin og ble kjørt til Sykehuset Buskerud i all hast. Da hadde han 139 i puls.

- Det var rett og slett et helvete. Jeg var redd og trodde jeg skulle dø, sier han og berømmer både ambulansepersonell og Sykehuset Buskerud.

Etter et to ukers opphold er han nå utskrevet og må gå på blodfortynnende medisin resten av livet.

- Det er lett å være etterpåklok, jeg burde ringt 113. Og tross alt har jeg vært heldig. Kanskje det skyldes min gode kondis, men jeg begynner å bli nervøs etter hendelsen. Jeg våkner om nettene og tenker mye på hva som kunne skjedd. Håper jeg aldri kommer tilbake til Lærdal noen gang, sier Bakke.

PÅ BEINA: - I mitt yrke som elektriker har jeg erfaring med at sogninger er sta, men at det skulle være så ille, hadde jeg ikke trodd, sier John Walter Bakke (66).