Kjørte 304 mil med en liter på tanken

Som å kjøre Norge på langs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) Over 200 lag fra skoler og universiteter deltok i Shells økomaraton for biler med miljøvennlige drivstoffløsninger. I klassen for prototyper stakk et fransk lag av med seieren. Med sin bil drevet av etanol, klarte de å strekke en liter til å kunne dekke 3039 kilometer asfalt.

I klassen for urbane konseptbiler vant et dansk lag. Bilen som ble drevet av bio-diesel, tilbakela 306 kilometer på en liter.

To norske lag fra Høgskolen i Østfold deltok i klassene CADO (Prototyper) og CLAW (Urban Car Concept). De to lagene vant til sammen to førstepriser i design og kommunikasjon samt andrepris i økodesign og sikkerhet.

- Vi er best av alle, med to første- og to andreplasser, sier Petter Øyan, professor ved høgskolens Avdeling for ingeniørfag.

- Løpet i seg selv er en litt merkelig begivenhet. Banen som bilene kjører på er, i overkant av 7 kilometer lang og bilene kjører 7 runder. Dette er biler med et voldsomt dreiemoment. Det skal kjøres med en gjennomsnittsfart på 30 km/t. I løpet av en runde brukes motoren i 20-25 sekunder hvor bilene akselrerer opp til 70 km/t. Resten av løpet ruller bilene uten fremdrift, forteller Petter Øyan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer