LANG HARRYTUR: Erika Frellsen (t.v.) og mor Lea Frellsen kjørte i nesten fire timer for å handle billig øl i grensebyen. Foto: Jens Anton Havskov Hansen / B.T.
LANG HARRYTUR: Erika Frellsen (t.v.) og mor Lea Frellsen kjørte i nesten fire timer for å handle billig øl i grensebyen. Foto: Jens Anton Havskov Hansen / B.T. Vis mer

Kjørte 340 km for billig øl

Danskene har åpnet grensene til Tyskland - og kan endelig harryhandle igjen!

Publisert

Mandag åpnet Danmark grensene for reisende fra Norge, Island og Tyskland, etter å ha vært coronastengt i tre måneder.

Gjensynsgleden var dermed stor for mange. I morgentimene meldte Sydjyllands-politiet at det var 7-8 kilometer lang kø ved grenseovergangen i Frøslev - som grenser til Tyskland.

Men ifølge danske B.T. var gleden også stor for danskene, som nå kan reise på «harrytur» for å sikre seg billige varer i grensebutikkene i Tyskland igjen.

- Drikker ikke øl

På lik linje med nordmenn som valfarter til Sverige for billig kjøtt og øl, reiser danskene til tyske byer som Harrislee.

Og det var nettopp hit danske Lea Frellsen og dattera Erika reiste mandag.

De forteller danske B.T. at de har reist fra Asaa Camping i Nordjylland - som ligger 340 kilometer unna.

Til sammen ble reisen, for å kjøpe blant annet billig øl, dermed på 680 kilometer.

- Jeg drikker faktisk ikke øl, men det gjør de andre, så vi må ta med noe til dem. Vi har fått kjøpt alt vi trengte og mer til, sier Lea Frellsen til avisa.

Hun ble 3500 kroner fattigere på handleturen.

BRUKTE 6000 KRONER: Kjæresteparet Marcus Bisgaard og Nicoline Richter handlet mye drikkevarer i Tyskland. Foto: Jens Anton Havskov Hansen / B.T.
BRUKTE 6000 KRONER: Kjæresteparet Marcus Bisgaard og Nicoline Richter handlet mye drikkevarer i Tyskland. Foto: Jens Anton Havskov Hansen / B.T. Vis mer

Også kjæresteparet Nicoline Richter og Marcus Bisgaard har vært på harryhandel mandag. De brukte til sammen 6000 kroner.

Bruker milliarder av kroner

Danskene legger igjen millioner av kroner i grensebyene hvert år. Men ifølge fagbladet ProBeer går utviklingen i riktig retning.

SVENSKE MYNDIGHETER: Statsminister Erna Solberg (H) sier svenske myndigheter gjerne skulle sett et annet resultat når det kom til å åpne grensene. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

I 2005 var danskenes grensehandel på 15,6 milliarder danske kroner. Tall fra Skatteministeriets «Skatteøkonomisk Redegørelse 2019», som tilsvarer det norske Finansdepartementet, viser at grensehandelen i 2018 hadde sunket til åtte milliarder danske kroner.

Grunnen skal være at danske myndigheter de siste åra har satt ned eller fjernet avgiftene på en rekke varer som er populære å harryhandle i Tyskland, skriver fagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer