STORTORVET: Anders Behring Breivik tok drosje fra Stortorvet kl. 12.14 22. juli. Disse taxiene har ikke noe med sakene å gjøre. Foto: Jacques Hvistendahl
STORTORVET: Anders Behring Breivik tok drosje fra Stortorvet kl. 12.14 22. juli. Disse taxiene har ikke noe med sakene å gjøre. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Kjørte Breivik til bombebilen 22. juli

Anders Behring Breivik virket sur og stressa, men oppførte seg ellers ikke mistenkelig, da han tok taxi til bombebilen på Skøyen etter å ha plassert fluktbilen ved regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet kartlagt Anders Behring Breiviks bevegelser 22. juli ned til minste detalj, blant annet for å finne ut om han kunne ha noen medhjelpere. Men alt i politiets etterforskning tyder på at Breivik gjorde alt på egen hånd.

Klokka 12.14 22. juli satte han seg inn i en taxi på Stortorvet i Oslo sentrum, noen hundre meter fra regjeringskvartalet. Han hadde da parkert fluktbilen, en Fiat Doblo på Hammersborg torg. Inne i bilen ba Breivik om å bli kjørt til Skøyen. Taxisjåføren fikk inntrykk av at han hadde dårlig tid.

Der ventet en Volkswagen Crafter, lastet med den 950 kilo tunge bomben som skulle drepe åtte mennesker, skade et utall andre og påføre skader for milliarder av kroner.

- Oppførte seg normalt Taxisjåføren som politiet mener etter all sannsynlighet kjørte ham, la ikke merke til noe spesielt. Mannen sier til Dagbladet at han ikke en gang kan være helt sikker på at han kjørte terroristen mens terroraksjonen i praksis allerede var i gang.

- Jeg kan huske at jeg kjørte en person fra Stortorget til Skøyen. Han jeg husker oppførte seg helt normalt, han gjorde ingenting, han bare sett der, som alt var normalt, sier taxisjåføren til Dagbladet.

Dagbladet får opplyst at passasjeren, som da etter alle solemerker var Breivik, var irritert over at det var litt kø og at han kom med forslag til en alternativ kjørerute. Taxisjåføren fikk inntrykk av at han var litt sur og stressa.

BLE KJØRT HIT: Bombebilen stod parkert ved Harbitzalleén på Skøyen.
BLE KJØRT HIT: Bombebilen stod parkert ved Harbitzalleén på Skøyen. Vis mer

- Jeg tenkte ikke over dette før politiet ringte meg og sa de hadde opplysninger om at han hadde sittet på med meg. Jeg ble veldig overrasket og begynte å tenke: «Å, var det jeg som kjørte ham?» Jeg har prøvd å tenke tilbake, men jeg husker ikke mye fra de jeg kjørte den dagen.  Det er rart å tenke på at jeg trolig kjørte ham, sier mannen.

Kvittering i fluktbilen Taxisjåføren ble kontaktet av politiet i starten av august, får Dagbladet opplyst. Han forklarte at passasjeren foreslo å kjøre ruta Stortorvet, Aker Brygge, E-18, Skøyen og til slutt til Hoffsveien. Passasjeren betalte kontant og sa ingenting før han gikk ut av bilen klokka 12.25. Turen tok 11 minutter.

Politiet fant etter det Dagbladet kjenner til taxikvitteringen i Breiviks fluktbil ved kaia til Utøya.

KVITTERING: Politiet fant kvitteringen i fluktbilen som stod parkert ved kaia på Utøya.
KVITTERING: Politiet fant kvitteringen i fluktbilen som stod parkert ved kaia på Utøya. Vis mer