Hitra

- Kjørte gjennom gåseflokken som en brøyteplog

Nå er føreren avhørt av politiet.

PÅKJØRT: Jan Oddvar Johansen forteller at minst 11 gjess døde etter hendelsen. Flere av dem var gåsunger. Foto: Jan Oddvar Johansen
PÅKJØRT: Jan Oddvar Johansen forteller at minst 11 gjess døde etter hendelsen. Flere av dem var gåsunger. Foto: Jan Oddvar JohansenVis mer

- Det første jeg tenkte var «fy faen for en tulling». Føreren kjørte gjennom flokken som en brøyteplog, sier Jan Oddvar Johansen fra Dolmøya på Hitra til Dagbladet.

Han satt og spiste frokost tirsdag morgen da han gjennom vinduet så en flokk på rundt 30 til 40 gjess gå over hovedveien. Johnsen forteller at han så en bil komme kjørende i høy hastighet mot gjessene, men istedenfor å stoppe eller svinge unna, kjørte føreren rett gjennom flokken. Gåsunger og voksne gjess flakset rundt bilen, men sjåføren kjørte videre og ble borte.

GÅSUNGER: Et par døde gåsunger i veikanten. Foto: Jan Oddvar Johansen.
GÅSUNGER: Et par døde gåsunger i veikanten. Foto: Jan Oddvar Johansen. Vis mer

- Det var meget stygt gjort. Føreren hadde sikt i hvert fall 200 meter fra der han kom fra. Det er umulig at vedkommende ikke så eller merket at han kjørte på gjessene, mener Johansen.

Hitra-Frøya omtalte hendelsen først.

Måtte avlives

Det var ikke vakkert da Johansen kom seg opp til veien for undersøke skadene. Fuglenes innvoller veltet utover asfalten, og flere hadde fått avrevet vinger og føtter.

- Det var et voldsomt spetakkel, og en stor blodpøl i veibanen, sier han.

Tre av gjessene var allerede døde, men Johansen måtte avlive åtte stykker grunnet store skader. De ble slått i hjel med en spade, og dumpet i sjøen. Deretter kontaktet han politiet.

FUNNET: Fem lemurer rømte fra dyrehage i Aust-Agder. Nå er den siste funnet, etter utrolige fem uker i villmarka. Video: Privat / Den lille dyrehage Vis mer

Har avhørt fører

Arild Sollie, avsnittsleder ved Hitra lensmannskontor, forteller at bilføreren ble funnet samme ettermiddag. Mannen har blitt avhørt, og Sollie forteller at han delvis erkjenner straffskyld.

- Vedkommende har en annen oppfatning av hendelsen enn det som har kommet fram i media. Han har sagt at han ikke kjørte på fuglene med vilje, og at han ikke hadde planer om å stikke fra åstedet, men returnerte etter et kort ærend. Da kunne kan ikke se noen fugler i veien, opplyser avsnittslederen.

Sollie forteller at de ikke er ferdig med etterforskningen ennå, og at det fortsatt gjenstår et par avhør.

- Å kjøre på dyr og la dem ligge igjen i veikanten i stor lidelse ser vi på som svært alvorlig, sier han.

- Hva kan en eventuelle strafferamme ligge på i dette tilfellet?

- Det må en jurist svare på.