Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjørte hver dag i 22 dager uten hvile: - Aldri hørt noe sånt

Lastebilsjåføren anmeldt til politiet av Statens vegvesen.

22 DAGER PÅ VEIEN: Denne lastebilen ble tirsdag stoppet i Stokmarknes i Nordland. Sjåføren hadde kjørt hver dag i 22 dager uten hvile. Foto: Statens vegvesen
22 DAGER PÅ VEIEN: Denne lastebilen ble tirsdag stoppet i Stokmarknes i Nordland. Sjåføren hadde kjørt hver dag i 22 dager uten hvile. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lastebilsjåfør ble tirsdag ettermiddag stoppet i en tungbilkontroll på Stokmarknes i Nordland.

Statens vegvesen oppdaget da et grovt brudd på sjåførens pålagte hviletid, skriver TV 2.

Sjåføren hadde kjørt i 22 døgn uten godkjent ukehvile. Lastebilen hadde kjørt hver eneste dag fra 15. januar til tirsdag 6. februar.

- Svært alvorlig

Regelen er at sjåførene må gjennomføre en ukehvil på 45 timer seinest etter seks døgn.

Statens vegvesen ila sjåføren kjøreforbud og anmeldte føreren umiddelbart.

- Det er svært alvorlig. Det er ikke ofte vi oppdager noe som det, sier kontrollingeniør Hans Zandbergen i Statens vegvesen til Dagbladet.

NESTENULYKKE: Den dramatiske videoen: Bare sjåførens lynraske reaksjon reddet skolebarnet. Video: Tor-Bjørn Kyrkjebø Vis mer

Han sier sjåfører enten må ha en ukehvil på 45 timer etter seks dager, eller en redusert hvil på 24 timer sammenhengende.

- Han hadde ikke hatt det i det hele tatt på 22 dager. Han hadde ikke kjørt dag og natt, men alle dager. I tillegg hadde han kjørt lange dager, sier han.

Lokal bil

Ifølge Zandbergen var både bilen og sjåføren som ble stoppet lokal, og kjører bare i regionen.

- Det var ikke snakk om så store distanser sammenhengende. Egentlig opplever vi disse bruddene mer på langtransport fra utlandet. Men det er ikke alltid sånn, og dette indikerer at vi kanskje også må se mer på lokale biler, sier han.

Lastebilen, som er nesten 20 år gammel, hadde en gammeldags analog ferdsskriver. Bruddet ble imidlertid først oppdaget i samtale med sjåføren selv.

- Jeg var interessert i om han hadde forholdt seg til kjøre- og hviletid. Det ble raskt alvorlig da vi skjønte omfanget, sier Zandbergen.

- Jeg har ikke hørt om at noen har kjørt så mange dager i strekk.

Mannen fikk kjøreforbud og ble pålagt en hvil på 45 timer.

Politianmeldt

- Han blir politianmeldt, og politiet bestemmer hva de gjør med ham. Mannen ringte en annen sjåfør, ble hentet og kjørt videre, sier han.

Han har ikke tall på hvor mange som blir stoppet og får reaksjoner for brudd på hviletida.

- Vi finner relativt ofte brudd, men de er som regel mindre. Da er det snakk om pausebestemmelser og en litt for kort hvil. Som regel er det snakk om muntlige varsler og i verste fall politianmeldelser, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!