Kjørte i fjellveggen etter promillekontroll

Lensmannsbetjentene skal ha bedt den berusede 24-åringen kjøre hjem etter en promillekontroll. En halvtime etter kjørte han rett i fjellveggen - i fylla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midthordland herredsrett la tiltaltes egen forklaring til grunn da dommen ble avsagt, skriver Bergens Tidende. 24-åringen har forklart at han drakk øl, vin og noe brennevin før han satte seg i bilen natt til 30. juli i fjor. Da han ble stoppet i en promillekontroll på Os, hevder han at politiet bare ba ham om å kjøre rett hjem.

Men verken lensmannen i Os eller sjefen for Utrykningspolitiet på Vestlandet fester lit til 24-åringens forklaring.

- Jeg regner med at saken har sin naturlige forklaring, sier lensmann Rasmus Dalen ved Os lensmannskontor til Dagbladet.no.

Han kjenner ikke detaljene i saken, og har ikke sett dommen.

Drakk mer på hjemturen

- Men det er ingen lensmannbetjenter i Os som ville sende folk hjem ved mistanke om promillekjøring. Hvis 24-åringen har fått kjøre videre, kan ikke lensmannsbetjentene ha hatt mistanke om promille. Men at det kan skje en menneskelig svikt, skal jeg ikke engang prøve å bortforklare, sier han.

Men dommen fra Midthordland herredsrett er ifølge Bergens Tidende klar: politiet skal ha bedt 24-åringen kjøre rett hjem - til tross for at han hadde en promille som trolig var opp mot 1.0 da han ble stoppet i promillekontrollen.

Men mannen kjørte ikke hjem. I stedet satte han kursen mot Samnanger med to passasjerer. Underveis drakk han, ifølge sin egen forklaring, mer vin.

På tilbaketuren til Os kjørte han utfor veien og kolliderte mot en fjellvegg. Ulykkesbilen holdt da en fart på nærmere 90 kilometer i timen i 80-sonen. Føreren forlot ulykkesstedet, men ble pågrepet raskt etter. Vel to timer etter ulykken hadde mannen en promille på 1,1.

Fengsel og bot

Forsvarer Jon Håkon Heldal forklarer overfor Bergens Tidende at hans klient fikk kjøre videre fordi det ikke ble utført alkotest under promillekontrollen, og at politiet dermed ikke hadde bevis.

- Men blodprøven som ble tatt etter ulykken viser jo at det åpenbart dreier seg om promillekjøring. Men det er uklart hvor beruset han var på det tidspunktet han første gang ble stoppet av lensmannsfolkene, sier Hegdahl til avisa.

«Det må nærmest betraktes som et hell at konsekvensene av ulykken ikke ble langt verre», skriver dommeren i sin avgjørelse, og ga 24-åringen 24 dagers fengsel og en tusenlapp i bot.

Sjefen for Utrykningspolitiet på Vestlandet sier at politiets framgangsmåte i promillesaker er klar:

- Jeg kjenner ikke denne konkrete saken. Men generelt er det stopp der og da når vi tar bilister etter mistanke om promillekjøring. Det er helt uaktuelt å la en beruset bilist kjøre videre. Skjer det, vil den aktuelle polititjenestemannen ha et alvorlig problem med sin videre karriere i politiet, sier han til Bergens Tidende.

Lensmannen i Os sier at han vil se nærmere på dommen ettersom saken nå har fått medieoppmerksomhet.