Kjørte i grøfta - fikk jobbforbud

Politiet mener Bilal Mohammad Gahni (30) kan ha sovnet bak rattet på vei hjem fra jobb. Det ble hans livs ulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): At den irakiske kurderen havnet i grøfta, blir brukt som grunnlag for å nekte ham å arbeide i Norge.

- De stempler meg som kriminell og bruker dette mot meg, sier Gahni til Dagbladet.

Lever på venner

21. januar 2005 fikk han avslaget. Nå bor mannen, som kom til Norge i 1999, på hybel i Tromsø finansiert av venner, mens en kamerat som eier en restaurant, serverer ham føde. Det var Gahnis advokat, Siw Østerrud, som greide å lirke ut årsaken til at 30-åringen ikke kan gis levebetingelser i verdens rikeste land: Gahni har, som følge av biluhellet, ikke plettfri vandel.

I politiets forelegg heter det nemlig at kurderen ikke var «tilstrekkelig hensynsfull, aktpågivende og varsom idet han sovnet ved rattet og/eller holdt for høy fart» da han ved 06-tida 8. juli 2002, på vei hjem fra fabrikkjobben i Lyngen, havnet i grøfta.


Selv tok han umiddelbart kontakt med politiet. Det angrer 30-åringen på i dag.

For forelegget på 4000 kroner, som ble betalt, har snudd livet hans på hodet.

Spesiell gruppe

 I GRØFTA:  Bilal Mohammad Gahni (30) kjørte i grøfta, og dermed kan det gå samme vei med livet hans. Uhellet medfører at det offentlige behandler ham som en kriminell. Foto: Kaja Baardsen
I GRØFTA: Bilal Mohammad Gahni (30) kjørte i grøfta, og dermed kan det gå samme vei med livet hans. Uhellet medfører at det offentlige behandler ham som en kriminell. Foto: Kaja Baardsen Vis mer

Gruppa med kurdere som Gahni tilhører, er spesiell: På grunn av forhold i Nord-Irak kan de ikke tvangsreturneres etter avslått asylsøknad. Derfor har de hittil hatt mulighet til å søke om en midlertidig arbeidstillatelse i påvente av en eventuell hjemreise. For å få tillatelse innvilget, stilles det blant annet vilkår om at det ikke er begått straffbare handlinger i Norge. Å definere om vilkårene oppfylles er det UDI som tar seg av.


Søkeren har ingen ankemulighet, eller krav på begrunnelse.

- Det er meningsløst å sette grensen for kriminalitet ved en ulykke som kunne rammet enhver nordmann. Når man snakker om kriminelle, må man jo sikte til dem som bevisst lar være å forholde seg til loven, ikke en person som et øyeblikk var litt uforsiktig, sier advokat Siw Østerrud.

Assisterende avdelingsdirektør i UDIs asylavdeling, Frode Mortensen, bekrefter at forelegget er årsak til at Gahni ikke innvilges arbeidstillatelse.
 
- Dette har vært en særskilt ordning som skal benyttes unntaksvis. Derfor er vi strenge. Vi sier ikke at Gahni er kriminell, men at han har begått en straffbar handling, er et faktum. Derfor fornyes ikke den midlertidige arbeidstillatelsen. Han har ingen formell ankemulighet, men han kan be oss se på saken på nytt.