Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjørte i hjel mor og baby

Marja Louise Tornensis (27) gikk langs veien med Kaisa (9 måneder) i barnevogna da de brutalt ble kjørt ned og drept. Politiet mener sjåføren hadde en snittfart på 122 km/t i 23 mil før ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAUTOKEINO (Dagbladet): I 2005 døde over 200 mennesker i trafikken. En av de mest brutale ulykkene skjedde i Kautokeino i slutten av august. Langs veien gikk Marja Louise Tornensis (27) med datteren Kaisa (9 måneder). På en oversiktlig veistrekke ble de brutalt kjørt ned og drept. Nå mener politiet at de kan bruke fotobevis i saken mot sjåføren som er siktet for uaktsomt drap.

Grassat råkjøring

Politiet mener at de kan bevise at han forut for ulykken råkjørte over en strekning på 23 mil.

-  Vi mener at ulykkesbilen ei tid i forveien ble videofilmet da den passerte grensen mellom Sverige og Finland i Kolari, vel 230 kilometer fra ulykkesstedet. En beregning viser at bilen skal ha holdt en gjennomsnittsfart på 122 km/t på veien fra Kolari til Kautokeino. Dette er en strekke med flere soner med fartsreduksjon, og en grenseovergang. Vi mener derfor at det sier noe om trafikkatferden, sier politiadvokat Are B. Meedby ved Vest-Finnmark politidistrikt til Dagbladet.

Redusert fartsgrense

Ulykka satte i flere måneder sitt preg på det lille bygdesamfunnet. I tida etter har fartsgrensen på ulykkesstedet blitt redusert fra 80 km/t til 60 km/t. Hver dag tenker mor og bestemor Inger Marie Tornensis på ulykken som skjedde bare noen hundre meter fra bolighuset, like sør for Kautokeino.

-  Hver eneste dag tenker jeg på den meningsløse ulykken. Man tenker på at det skulle vært gangvei. Man prøver å sette seg inn i situasjonen til sjåføren. Man leter etter svar, sier hun.

Også før ulykken har familien tenkt på trafikksikkerheten. De bor i et lite boligfelt vel 800 meter fra der gangveien slutter. Bilene som kommer på riksveien er som regel på vei til Alta. Lange strake veistrekker gjør sjåførene fartsblinde. Etter ulykken tør ikke innbyggerne i det lille samfunnet å gå langs veien. De ønsker seg gangvei helt fram til den lille grenda.

image: Kjørte i hjel mor og baby

-  Mye av det vi ser er villmannskjøring. Nå har vi fått merke hvor brutal trafikken kan være. Jeg tror heller ikke at han som kjørte bilen har det så lett. En slik ulykke preger alle, sier hun.

-  Har man ikke tid til å kjøre etter fartsgrensa bør man ikke kjøre. Noen minutter fra eller til bør ikke spille noen rolle, mener Inger Marie Tornensis.

Fikk igjen førerkortet

Mannen som kjørte ulykkesbilen, en 42-åring fra Alta, fikk noen måneder seinere tilbake førerkortet etter en kjennelse i Hålogaland lagmannsrett. Årsaken var at han er avhengig av førerkortet i jobben. I påvente av at saken får en endelig avklaring får manne fortsatt kjøre bil.

-  Det er vanskelig for oss å forstå dette. Før dette skjedde har jeg alltid tenkt at man må se en slik sak fra begge sider. Jeg mener fortsatt det. Samtidig kjenner jeg på meg at jeg ønsker en rettssak, først og fremst for at alt skal komme fram, at man skal få noen flere svar.

Derfor er det også vanskelig å forstå at sjåføren har fått tilbake førerkortet, sier Inger Marie Tornensis.

I sorgen har hun hatt stor støtte av bygdesamfunnet. Etter fem år i Tromsø hadde datteren akkurat flyttet hjem. Hun gikk med planer om å innrede egen bolig i Kautokeino til seg selv og den lille datteren. Det ville være nærmere familien.

-  Man tenker mye på hvor tilfeldig livet er. Vi har snakket om denne veistrekken i flere år. Nå gikk det liv tapt. Det er tungt å passere ulykkesstedet nesten hver dag, sier hun.

Savner informasjon

Familien har flere ganger prøvd å få informasjon om utviklingen. De synes det er vanskelig at de til stadighet får nye opplysninger gjennom media. At fartsgrensen utenfor huset ble redusert fikk de først vite da de nye skiltene var på plass.

-  Etter en slik ulykke har man et stort behov for å vite. Derfor har vi også etterlyst informasjon om disse tingene, sier Inger Marie Tornensis.

Fartsberegningen politiet har foretatt vil bli et sentralt bevis i retten, men det sier likevel lite om hvilken fart bilen hadde på ulykkesstedet. Saken er nå ferdig etterforsket av politiet i Kautokeino, og ligger til behandling hos politijuristen i Vest-Finnmark politidistrikt.

-  Jeg regner med at min innstilling vil foreligge i løpet av noen uker. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken nå, sier politiadvokat Are B. Meedby.

DREPT: Kaisa (ni måneder) og Marja Louise Tornensis (27).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!