Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjørte i narkorus - ble frikjent

Amfetamin ble funnet i blodet til den 31 år gamle bilisten. Likevel ble han frikjent for kjøring i narkorus. Årsak: Han var vant til å være beruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den oppsiktsvekkende dommen falt nylig i Nedenes herredsrett i Arendal, skriver Agderposten.

- At noen mennesker opparbeider en toleranse for narkotiske stoffer har vært kjent i 20 år. Denne dommen er likevel interessant, sier professor Jørg Mørland ved Statens rettstoksikologiske institutt til Dagbladet.

Større
beviskrav

Tar politiet deg med en promille på over 0,5 blir du straffet. Men stanser politiet deg for mistenkelig kjøring, og finner amfetamin i blodet ditt, kan du altså bli frikjent.

Det holder ikke at bilister som har brukt narkotika avgir positiv blodprøve. Politiet må i tillegg bevise at bilisten var klinisk påvirket. Ved dette tilfellet fastslo Statens rettstoksikologiske institutt «høy grad av sannsynlighet for påvirkning».

Består testen

Men politiet og legen som undersøkte mannen sådde tvil om 31-åringen var påvirket av amfetaminen, og flertallet av dommerne frifant ham for narkokjøringen.

- Hvis en mann dømmes for bruk av amfetamin, så er spørsmålet om han også skal dømmes for kjøring med amfetamin i blodet. Hvis han går prikkfritt gjennom tester av balanse, hukommelse og reaksjon, så kan han ikke være helt ute og seile i hvert fall, sier professor Mørland.

- Skummelt

Den lokale UP-sjefen, Leif Fjerdingstad, jubler ikke over dommen.

- Det er skummelt hvis vi får flere slike dommer, for vi pågriper ganske mange som kjører i narkorus. Da kan det bli vanskeligere å få dømt dem, sier Fjerdingstad til Dagbladet.

Han synes dommen gir tvilsomme signaler om hvordan vi skal forholde oss i trafikken.

31-åringen slapp ikke helt unna, men ble dømt for kjøp og bruk av amfetamin, samt for ett tilfelle av kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!