Kjørte ned fotgjenger i gangfelt - sjåfør frifunnet

Tingretten: - Hun gikk kledd i svart fra topp til tå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 17 år gamle jenta gikk i oppmerket fotgjengerfelt for å krysse en vei med 40 kilometers fartsgrense, rett ved en bussholdeplass.

Likevel ble hun påkjørt og skadd.

Sjåføren burde dømmes til 15 dagers ubetinget, inndragning av førerkort i seks måneder og til å betale jenta 75 000 kroner i erstatning, mente påtalemyndigheten.

Jenta brakk et bein, fikk hjernerystelse  og har vært plaget av skaden i ettertid.

Ikke totalfredet I går kom tingrettens dom: sjåføren ble blankt frifunnet.

Dommen i Asker og Bærum tingrett retter to moralske pekefingre foran den mørke og risikofylte trafikkhøsten: gående i fotgjengerfelt er ikke totalfredet. Og ikke minst: bruk refleks.

Det er budstikka.no som først forteller om dommen etter ulykken en bekmørk og regnfull kveld ved 19-tiden 3. november i fjor på Drammensveien ved Drengsrud bussholdeplass.

30 km/t Jenta gikk kledd i sort fra topp til tå, med sort paraply og uten refleks, går det fram av dommen. En polititjenestemann forklarte i retten at patruljebilen først kjørte forbi fordi de ikke så den skadde i mørket.

Og bilføreren, en 23 år gammel lokalkjent yrkessjåfør fra Asker, ble trodd av retten på at han ikke hadde mulighet til å se jenta i fotgjengerfeltet på tross av at han ikke kjørte raskere enn 30 kilometer.

Det styrtregnet og var ekstra mørkt på grunn av nylagt asfalt.

Sjåførens forsvarer, advokat Terje Amland hos Trafikkadvokatene i Sandvika, støtter hundre prosent opp om bruk av refleks.

Han mener dommen har viktige prinsipielle sider dersom den blir rettskraftig.  Påtalemyndigheten har to ukers frist til å anke.

- Kjøringen, ikke konsekvensene - I de aller fleste saker jeg kjenner til om påkjørsel i fotgjengerfelt, er bilførere blitt dømt. I praksis skal det helt spesielle grunner til for at bilføreren ikke blir dømt.

- Og en slik grunn har retten påpekt her. Det påhviler også fotgjengere et ansvar for å gjøre seg synlige, sier advokat Terje Amland til Dagbladet.

Han påpeker også et annet moment:

- Når man skal vurdere uaktsomhet i forhold til oppreisningskravet, er det spørsmål om uaktsomheten var grov eller ikke. Man vurderer ikke konsekvensene, man ser kun på handlingen og om den var grov eller ikke, sier advokaten.

Trygg Trafikk: - Vil ha reflekspåbud Trygg Trafikks kommunikasjonssjef Kristin Øyen kjenner ikke saken fra Asker.

- Vi vil på ingen måte svekke vikeplikten for fotgjengerfelt. Men Trygg Trafikk har flere ganger fremmet forslag om et reflekspåbud, som for eksempel Finland har hatt siden 2003. Men politikerne har ikke grepet tak i forslagene.

-Hovedargumentet har vært at det undergraver respekt for lov og orden å innføre påbud det ikke er praktisk mulig å håndheve, sier Øyen til Dagbladet.

Flere spørreundersøkelser organisasjonen har gjennomført, viser et markant flertall for å innføre påbud om refleks.

Men færre enn hver tredje voksne i trafikken bruker refleks selv, viser den siste tellingen fra 2013: 26 prosent menn og 33 prosent kvinner.

 SLIK:  Trygg Trafikk har flere ganger foreslått reflekspåbud - slik de har hatt i Finland siden 2003. Men politikerne har ikke tatt tak i forslagene. Illustrasjonsfoto: Trine Bjervik, Trygg Trafikk.
SLIK: Trygg Trafikk har flere ganger foreslått reflekspåbud - slik de har hatt i Finland siden 2003. Men politikerne har ikke tatt tak i forslagene. Illustrasjonsfoto: Trine Bjervik, Trygg Trafikk. Vis mer