Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

11 skadd i angrep i Ohio

Kjørte over studenter og angrep med slakterkniv. Tre minutter før skal han ha lagt ut en melding på Facebook

Abdul Razak Ali Artan identifiseres som gjerningsmann i Ohio-angrepet. Nå etterforskes motiv.

ETTERFORSKER MOTIV: Politiet etterforsker motiv etter at en mann identifisert som Abdul Razak Ali Artan skal ha kjørt inn i en folkemengde før han angrep med en slakterkniv ved Universitetet i Ohio i går. Facebook-poster lagt ut like før angrepet skal nå være sentrale i etterforskningen.  Foto: Mason Swires/thelantern.com/NTB scanpix
ETTERFORSKER MOTIV: Politiet etterforsker motiv etter at en mann identifisert som Abdul Razak Ali Artan skal ha kjørt inn i en folkemengde før han angrep med en slakterkniv ved Universitetet i Ohio i går. Facebook-poster lagt ut like før angrepet skal nå være sentrale i etterforskningen.  Foto: Mason Swires/thelantern.com/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elleve personer er skadd og gjerningspersonen skutt og drept etter et angrep mot Ohio state university i Columbus i delstaten Ohio mandag.

Angrepet skjedde rundt klokka 16.00 norsk tid. En mann, seinere identifisert av politiet som studenten Abdul Razak Ali Artan (20), kjørte en bil inn i en folkemengde som sto utenfor et bygg på skolens område.

Enkelte ble regelrett kjørt over. Andre ble kastet i lufta. Etterpå gikk føreren ut av bilen med en stor slakterkniv og begynte å angripe folk. Han rakk å skade elleve personer før han ble skutt av politibetjenten Alan Horujko, skriver Columbus Dispatch. Ingen av de elleve skal være livstruende skadd.

SKYTING PÅ OHIO UNIVERSITY: Et vitne sier til CNN: - Noen grep tak i meg og sa: Gi inn i denne bygningen. Og jeg har vært her inne siden det. Video: CNN / Youngbenwest Vis mer

Etterforsker terror

Minutter før angrepet skal det imidlertid ha blitt lagt ut meldinger på en Facebook-side som myndighetene tror tilhørte mannen. USA Today får bekreftet fra kilder at meldingene nå etterforskes.

Bare tre minutter før angrepet, ble følgende lagt ut på siden, ifølge kanalen:

«Jeg klarer ikke mer. USA! Stopp å blande dere i andre land, spesielt de muslimske land .Vi er ikke svake. Vi er ikke svake, husk på det» heter det i innlegget.

Han viser også til det amerikanskfødte al-Qaida-medlemmet Anwar Al-Awlaki, som ble drept i 2011. Al-Awlakis propaganda har blitt koblet til flere terrorangrep de siste åra, og i Facebook-innlegget omtales han som en helt.

«Hvis dere vil at vi muslimer skal slutte med angrep, må dere skape fred. Vi vil ikke la dere sove med mindre dere gir fred til muslimer» heter det i innlegget.

Ifølge USA Today var innlegget et bilde av en dataskjerm som viser et tekstdokument. Siden det ble lagt ut på er siden blitt fjernet.

CNN skriver at politiet nå gjennomsøker mannens Facebook-aktivitet for å avgjøre hvorvidt angrepet var terror, selv om det vil ta tid å fastslå motivet.

Intervjuet i studentavisa

Artan skal ha begynt ved universitet i sommer og studerte logistikk ved universitetets økonomifakultet. I august ga han et intervju til studentavisa The Lantern, der han blant annet snakket om hvordan det var å være ny ved universitetet med over 58 000 studenter.

I intervjuet beskriver den antatte gjerningsmennene rutinene når han ber og at universitetet er så stort at han ikke vet hvor han skal be.

- Jeg vil be i det åpne, men et litt skremt med alt som skrives i mediene. Jeg er muslim, det er ikke det mediene beskriver meg som. Hvis folk ser på meg, en muslim som ber, vet jeg ikke hva de tenker, hva som kommer til å skje ... Jeg var litt rett, men jeg bare gjorde det. Jeg stolte på gud. Jeg gikk rundt hjørnet og bare begynte å be, sier han i intervjuet.

Naboer og venner av den somaliskfødte 20-åringen beskriver ham som en stille og normal student. Mannen var amerikansk statsborger.

Usikkert motiv

Politiet har konkludert med at han var alene om å utføre angrepet. Politisjef ved universitetet, Craig Stone, sier de ennå ikke vet motiv eller om noen andre var involvert.

- Det er for tidlig å si om dette er er terrorangrep, men det er tydelig at dette ble gjort med vilje, sa han på en pressekonferanse, ifølge Washington Post.

Ifølge organisasjonen SITE Intel Group, som overvåker jihadisme på nettet, har terrorgruppa IS flere ganger den siste tida oppfordret til angrep med kjøretøy. 84 mennesker ble drept i Nice i Frankrike i juli, da en terrorist kjørte en lastebil gjennom feiringen av nasjonaldagen i byen 14. juli.

ELLEVE SKADD: Politiet etterforsker motiv for angrepet i Ohio. Elleve personer ble skadd, mens gjerningspersonen ble skutt og drept av politiet på stedet. De skadde skal være utenfor livsfare. Foto: Jessica Phelps/The Advocate via USA TODAY NETWORK/NTB scanpix
ELLEVE SKADD: Politiet etterforsker motiv for angrepet i Ohio. Elleve personer ble skadd, mens gjerningspersonen ble skutt og drept av politiet på stedet. De skadde skal være utenfor livsfare. Foto: Jessica Phelps/The Advocate via USA TODAY NETWORK/NTB scanpix Vis mer

- Selv om motiv ikke er kjent, er bruk av kjøretøy og kniv i angrepet sammenfallende med angrepsinstruksjoner utstedt av IS. 26 november instruerte en IS-video hvordan å gjennomføre knivangrep. IS' Rumiyah-magasin ga råd om angrep med kjøretøy to uker tidligere. Begge spredte seg på sosiale medier, skriver direktør for SITE, Rita Katz.

Ifølge Katz har det ikke vært særlige reaksjoner på IS-nettsteder like etter angrepet.

Demokratenes høyest rangerte representant i etterretningskomiteen, Adam Schiff, mener det kan tyde på at angrepet ble gjennomført av noen som som har blitt radikalisert.

- Her i USA er den største trusselen fra enslige angripere som ikke bare kan skape store skader, men som er svært vanskelig, og i noen saker, nærmest umulig å oppdage, sier Schiff i en pressemelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!