Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjørte på fortauet for å ramme fotgjengere

Politiet forteller at mannen som i formiddag kapret en ambulanse, prøvde bevisst å kjøre ned personer.

DRAMATISK OPPDRAG: Dette kunne gått mye verre. Situasjonen hadde potensiale til det, sier Johan Fredriksen i Politiet. Video: Emilie Rydning / Kristoffer Lølås Vis mer

SISTE: Det ble funnet vesentlige mengder narkotika i den kaprede ambulansen.

- Vesentlige mengder narkotika er funnet, så får vi heller bli tydeligere på hva det er og ikke er når det er 100 prosent sikkert hva vi står overfor, sier konstituert visepolitimester Johan Fredriksen til NTB.

En mann (32) kapret en ambulanse ved Torshovdalen i 12.30-tiden i dag. Dette skjedde etter en trafikkulykke, hvor en bil hadde havnet på taket. Mannen ble pågrepet etter at politiet skjøt flere skudd mot ambulansen. En kvinne ble også etterlyst av politiet etter hendelsen.

GJERNINGSMANN: Her blir gjerningsmannen fraktet vekk fra stedet i ambulanse. Foto: Atle Silgjerd
GJERNINGSMANN: Her blir gjerningsmannen fraktet vekk fra stedet i ambulanse. Foto: Atle Silgjerd Vis mer

- Retter hagle mot politiet

Den dramatiske hendelen startet med en singelulykke, hvor en bil gikk på taket i Trondheimsveien klokka 12.35.

- Politiet og ambulansen kommer til stedet og vi opplever at gjerningspersonen retter en hagle mot politiet og kaprer en ambulanse, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse litt over klokka 16.

- Det er også forsøk på å torpedere og ramme politiet, sier han.

Ambulansen som ble kapret i Trondheimsveien på Rosenhoff, og endte sin farefulle ferd i Krebs' gate på Torshov.

- Vi har tre åsteder hvor man har mindre stopp, og politiet velger å bruke våpen for å forsøke å stoppe bil fysisk. Vi skyter mot dekk og andre vesentlige komponenter, sier Fredriksen.

Det skjedde ved tre anledninger, ifølge stabssjefen.

Ingen av skuddene skal ha truffet gjerningsmannen som førte ambulansen, ifølge politiets innsatsleder på stedet.

VITNE: Charlotte (17) så den kaprede ambulansen sin ferd inn i bygningen hvor hun bor, og var vitne til pågripelsen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Galmannsferd»

Stabssjef Fredriksen beskriver dagens hendelse som et «veldig dramatisk oppdrag» og ferden til 32 år gamle mannen som en «galmannsferd».

- Det som bekymrer meg er de uskyldige som havnet i denne situasjonen. Likevel tenker jeg at vi må prise oss lykkelige over at dette ikke gikk enda verre, sier Fredriksen til Dagbladet.

Han beskriver ferden med så klare ord nettopp på grunn av politiets og vitners observasjoner.

- Vitneopplysninger fra ferden tilsier at han helt bevisst har kjørt på fortauet for å ramme uskyldige. Det er i denne fasen det eldre ekteparet kaster seg unna, og en barnevogn blir skadet. Det virker som en helt villet handling, sier Fredriksen.

Et sju måneder gammelt tvillingpar ble lettere skadet i forbindelse med ambulansekapringen. Det samme ble et eldre ektepar.

Etter hvert løsnet politiet altså skudd mot bilen for å stanse den.

- At mannskapet i det hele tatt vurderer det som et virkemiddel, viser jo alvoret i denne situasjonen.

Det er ikke ofte politiet tyr til virkemidler de her har gjort, poengterte Fredriksen under pressekonferansen.

PÅGRIPELSE: Denne videoen skal vise det som skal være pågripelsen av den angivelige gjerningsmannen etter at to personer tok kontroll over en ambulanse på Torshov i Oslo i ettermiddag. Vis mer

Vekter oppdaget kvinnen

Under pressekonferansen forteller politiet også at kvinnen (25) har blitt pågrepet. Hun skal ha tatt seg vekk fra ulykkesstedet i Trondheimsveien til fots, og ble pågrepet like før klokka 16.00 på Sandaker senter - ikke langt unna der ambulansen endte sin ferd.

Politiet beskriver pågripelsen av kvinnen som rolig. Det samme gjør et vitne Dagbladet har snakket med:

- Det så ut til å gå veldig rolig for seg, sier vitnet.

Vekterselskapet NOKAS har ansvaret for sikkerheten på Sandaker senter, og det var en reaksjon til en av deres vektere som førte til at kvinnen ble pågrepet.

- En av våre vektere ble gjort oppmerksom på en kvinne som oppholdt seg i senteret. Etter å ha undersøkt, kontaktet han politiet, som kom raskt til stedet, sier kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen i NOKAS til Dagbladet.

Politiet sa i sin etterlysning av kvinnen tidligere i dag, at hun framstod som ruset. Mauritzen kan ikke opplyse om hvor lenge kvinnen hadde vært på senteret eller hvorfor vekteren ble gjort oppmerksom på henne.

SANDAKER SENTER: Kvinnen ble pågrepet inne i butikken Bogerud Tekstil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SANDAKER SENTER: Kvinnen ble pågrepet inne i butikken Bogerud Tekstil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kjent for politiet

Mannen er siktet for drapsforsøk, mens kvinnen er siktet for befatning med skytevåpen. Både hun og mannen er kjent for politiet fra før av og begge er fra Østlandet.

- Konkret hvilke saker de er kjent for, kan vi komme tilbake til seinere, sier Grete Metlid, leder for Oslo-politiets felles enhet for etterforskning og etterretning, under pressekonferansen.

Politiet har tatt beslag i to våpen: en hagle og en Uzi maskinpistol. Mannen ble pågrepet av politiet i ambulansen i Krebs' gate like før 13.00.

Som følge av hendelsen er det iverksatt en rekke tiltak, og alle mannskaper i Oslo politidistrikt er bevæpnet.

SKUDD: Tonje Misund Asphaug hørte mange skudd utenfor. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Flere hypoteser

Når det kommer til motivet for kapringen, har politiet flere hypoteser.

- Vi har flere hypoteser. En er at det har vært en trafikkulykke, og at man ikke har ønsket politiet til stedet, med tanke på hva de hadde med seg. Vi tar høyde for det meste, sier Metlid.

Gjennom avhør håper politiet også å kunne få klarhet i hva som var motivet til de to pågrepne.

- Det er ennå veldig tidlig, og vi har for lite informasjon til å kunne si noe om motivet og foranledningen, men vi tar høyde for det meste og har rigget i stand en stor etterforskning, sier Metlid til Dagbladet.

Under pressekonferansen forteller politiet at de er kjent med opplysninger om at den siktede mannen har en fortid i høyreekstreme miljøer.

- Det er opplysninger vi undersøker. All historikk er av interesse, sier Metlid.

Klokka 15 opplyste politiet på Twitter at de foreløpig ikke har opplysninger om at hendelsen er terrorrelatert.

Avhør i kveld

Metlid bekrefter at det er en relasjon mellom de to pågrepne.

- Foreløpig kan vi ikke være mer konkrete om det, men vi oppfatter at det er en relasjon mellom dem, sier hun.

Hva som var foranledningen til bilulykken i Trondheimsveien kan ikke politiet på nåværende tidspunkt svare på. Det er svar politiet håper å få i løpet av kvelden, etter å ha fått avhørt de siktede, forteller Metlid.

- Det håper vi de to som er siktet og pågrepet kan si noe mer om, eller at vi får informasjon fra publikum og vitner som kan bidra til å svare på det, sier hun til Dagbladet.

Politiet kan heller ikke svare på hva de to personene gjorde i bilen som havnet på taket i en singelulykke nær Trondheimsveien 184 på Rosenhoff i Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media