Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjørte rundt med hagle i bilen, PST fryktet terror på norsk jord

Brødrepar og familiefar terrortiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet får bekreftet at tiltalen i en større terroretterforskning er klar.

- Vi kommenterer ikke tiltalespørsmål før avgjørelsen er forkynt for de impliserte, sier  statsadvokat Jan Glent ved Det nasjonale statsadvokatembete til Dagbladet.

De tre tiltalte er de to brødrene Visar (25) og Valon (28) Avdyli, som ble pågrepet i en leilighet i Bærum 27. mai i fjor, og den norsksomaliske familiefaren Djibril Abdi Bashir (30) bosatt i Oslo. De tre ble pågrepet og siktet etter en omfattende etterforskning - den mest omfattende som har vært ført mot nordmenn som skal ha kriget i Syria.

PST mener at de den eldste broren, Valon, og den norsksomaliske Bashir har kjempet for terrorgruppa IS i Syria. De to skal ha reist til Syria på vårparten 2013.

PST mener lillebroren har kjøpt utstyr som skulle sendes til den tredje broren, avdøde Egzon Avdyli i Syria. Dagen før han ble pågrepet skal lillebroren ifølge tiltalen ha kjørt rundt i Bærum med skremmende bagasje i bilen: en avsagd hagle, en pistol og ammunisjon.

Bilder med Vasquez Utstyret skal ha ifølge tiltale ha blitt kjøpt inn ved to butikker på Østlandet, og omfattet våpendeler, stridsvest, ørkenfarget kamuflasjejakke, camelback, ullundertøy, kikkertsikte til om lag 10 000 kroner, våpenlykt, sko og hansker.

Ifølge VG har PST i saken tatt beslag i en rekke bilder som de mener har blitt tatt i Syria og hvor familiefaren og storebroren er avbildet - blant annet bilder av de to den terrorsiktede norsk-chileneren Bastian Vasquez fra Skien. Slik Dagbladet har avdekket tidligere er Vasquez en av to nordmenn som har eller har hatt en lederrolle i IS.

Ifølge Dagsavisen er de to også avbildet med en norsktsjetsjensk islamist, som ble drept i Syria i desember. Norsktsjetsjenerens gravide kone sprengte seg selv på en politistasjon i Istanbul 6. januar i år.

Gjennom hele den skjulte etterforskningen skal de tre nå tiltalte østlendingene ifølge VG ha holdt en svært lav profil - noe som, sammen  med stridserfaringen de hadde tilegnet seg i Syria, skapte frykt for at de tre planla terror i Norge.

Far varslet Brødreparets far sa til Dagbladet i fjor at han kontaktet politiet fordi han var bekymret for hva sønnene drev med.

NEKTER STRAFFSKYLD: Kjell T. Dahl representerer den yngste av de tiltalte brødrene. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
NEKTER STRAFFSKYLD: Kjell T. Dahl representerer den yngste av de tiltalte brødrene. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

- Jeg har det ikke så bra nå. Dette er veldig trist for meg, sa brødrenes far til Dagbladet i fjor da siktelsen var et faktum.

- For to-tre uker siden kontaktet jeg politiet fordi jeg var bekymret for hva sønnene mine holder på med. Jeg er glad for at politiet har tatt affære i dag, sa faren.

Han mente at sønnene var blitt hjernevasket, og fryktet for deres framtid.

Nekter straffskyld - Min klient erkjenner ikke straffskyld, og har for øvrig ingen kommentarer til tiltalen, sier advokat Kjell T. Dahl, som representerer den yngste av brødrene.

Advokat Svein Holden representerer eldstemann. Han har i fengslingsmøter nektet straffskyld.

NEKTER STRAFFSKYLD: Svein Holden representerer den eldste broren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NEKTER STRAFFSKYLD: Svein Holden representerer den eldste broren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Du kan nok trygt legge til grunn at han ikke endrer mening. Han er innstilt på å gi sin versjon av det som har skjedd under hovedforhandlingen.

Ikke overrasket - Hvorfor var han i Syria?

- Jeg kommer ikke til å kommentere noe om hans forklaring eller hva PST mener at han skal ha gjort. Det får vi vente med til vi står i retten., sier Holden.
Advokat Fredrik Brodwall representerer Djibril Abdi Bashir.
- Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. På det nåværende tidspunkt ønsker jeg ikke å kommentere saken. Tiltalen er tilnærmet i tråd med den siktelsen som har vært hele tiden for min klient, sier Fredrik Brodwall til Dagbladet.

DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli. Foto: Christian Roth Christensen
DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer