Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet med innstendig bønn:

- Kjørte skytteltrafikk med fulle ungdommer

Fulle ungdommer ga politiet i Finnmark, spesielt i Hammerfest, ei travel helg.

- Vet du hvor gutten eller jenta di er på en fredagskveld eller lørdagskveld?

Det spør politioverbetjent Asgeir Aule ved Finnmark politidistrikt i en video på Facebook.

Han forteller at politiet i Finnmark måtte ta seg av fulle mindreårige ungdommer flere steder i helga, og spesielt ille var det i Hammerfest.

- Vi kjørte nesten skytteltrafikk med fulle ungdommer og mindreårige som måtte tas hånd om av politiet, skriver politidistriktet i Facebook-posten som ledsager videoen.

- Ekstremt travel

Overfor Dagbladet forteller politioverbetjent Aule at han laget videoklippet som en appell til de foreldrene det gjelder, med et budskap om at de må komme mer på banen.

- Denne helga har vært ekstremt travel for oss. Vi har hatt mange oppdrag knyttet til overstadig berusede ungdommer og mindreårige under 18 år, sier Aule.

I helga har det også vært en fest for russ fra hele Finnmark i Hammerfest. Også der traff politiet mindreårige.

- Denne helga har det vært unormalt stor hyppighet i at vi har påtruffet mindreårige. Det har nok noe med russetreffet å gjøre, sier Aule.

Noen ble kjørt hjem av politiet, andre havnet i slåsskamp.

- Ungdommer gjør dumme ting i beruset tilstand. De havner i bråk, slåsskamper og så videre, sier politioverbetjenten.

Det vil bli anmeldelser i forhold til ordensforstyrrelser og skadeverk. Ifølge Aule ble en person under 18 år innbrakt til politistasjonen for vold mot politiet, forulemping av offentlig tjenestemann og for å ha framsatt trusler.

- Dette er forhold som isolert sett gir ubetinget fengsel, advarer han.

Vil gi konsekvenser

Politioverbetjent Aule kommer med en klar beskjed til alle foreldre:

- Vi ønsker å gå ut og be foreldre om å ta en prat med barna, og få kontroll på hvor de befinner seg. De må stille seg spørsmålet: «Vet jeg hvor de er, og hva de gjør fredag og lørdag kveld?» Er svaret på det nei, må man gjøre en del tiltak, sier han til Dagbladet.

I videoklippet forteller Aule at politiet også har hatt mange oppdrag knyttet til mindreårige som har forsøkt å komme seg inn på utesteder.

- Tidligere har vi også hatt tilfeller hvor mindreårige benytter seg av falsk eller uriktig legitimasjon, sier han.

Overfor Dagbladet påpeker Aule at mindreårige ikke har noe å gjøre i sentrum på nattetid.

- Dette er forhold som vil gi konsekvenser for dem i lang tid framover, sier han og oppfordrer foreldre til å ta en prat med barna om konsekvensene av slike handlinger.

FILMER OG LER: Denne grove voldsepisoden skjedde på Torgallmenningen i Bergen i mars, 2015. Både voldsutøvere og forbipasserende filmet den brutale hendelsen. Video: Politiet Vis mer

- Synd

Hilde Therese Normo, virksomhetsleder ved ungdomsklubben Bootleg i Hammerfest, synes det er synd at mange ungdommer har vært ute på nattetid og laget bråk.

- Det er mye folk ute, mer enn det generelt er, på grunn av julebordsesongen. Det er synd hvis ungdommer er med på å skape dårlig stemning, sier hun til Dagbladet.

Normo kjenner ikke til om dette er en trend eller et engangstilfelle, men viser til Ungdata-undersøkelsen fra 2018.

- Den viser at det ikke er noe mer festing og drikking her enn andre steder, sier hun.

I 2018 deltok 324 ungdomsskoleelever i Ungdata-undersøkelsen i Hammerfest. Prosentandelen av disse som har vært beruset på alkohol ligger 10 prosent, det samme som for eksempel kommunene Rakkestad og Bergen.

Til sammenlikning er det 20 prosent i Senja, 26 prosent i Andøy og 28 prosent i Hamarøy, mens sørover lander blant annet Stor-Elvdal på 25 prosent, Kvinesdal kommune på 22 prosent og Vågå kommune på 24. I gjennomsnitt ligger tallet på 15 prosent i Nord-Norge.

Viktig med tillit

- Jeg synes det er viktig at ungdommer ikke drikker eller fester generelt. Men så er det sånn at slikt skjer, sier klubbleder Normo.

Hun mener det er nødvendig å formidle til ungdommen at de skal ta vare på seg selv og hverandre, og at de må vite når man skal si stopp.

- Jeg synes det er viktig at ungdomsklubber, skoler og foreldre ruster ungdommen og lærer dem å ta gode valg selv, i alle situasjoner.

Selv synes hun det er helt riktig av politiet å appellere til foreldre, slik som de gjør i denne videoen.

- Det er et foreldreansvar å vite hva barna gjør og hvem de er med. Ikke nødvendigvis i detalj, men det er kjempeviktig å vite hva ungene driver med, sier hun og fortsetter:

- Det er også viktig at ungdommen føler tillit nok til foreldrene sine at de ringer hjem om de har havnet i en situasjon eller om noe har kommet ut av deres kontroll, slik at de har en trygg havn å komme hjem til.