Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjørte ti minutter på scooter gjennom «helvete på jord»

Festet et kamera til kroppen og risikerte eget liv for å filme lidelsene i den utbombede byen Homs i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går meldte eksilgruppa «Syrian Observatory for Human Rights» at minst 15 000 mennesker er drept siden opprøret mot Syrias regime og president Bashar al-Assad startet for 15 måneder siden.

Opposisjonen har stått sterkt i byen Homs, som har vært åsted for svært mange blodige sammenstøt med regimesoldater.

Til tross for dette valgte en dristig kameramann forrige fredag å kjøre gjennom spøkelsesbyen, melder Daily Mail.

Hjelper skadet mann Mens han kjører høres lyden av maskingevær nesten ustoppelig i bakgrunnen. Gatene er tomme, rester av ødelagte hus og søppel ligger spredt. Totalvrakede biler står tomme langs fortauet, og han møter på to menn med maskingevær.

FARLIG FERD:  Mens kameramannen kjører høres lyden av maskingevær nesten ustoppelig i bakgrunnen. Gatene er tomme, rester av ødelagte hus og søppel ligger spredt. Totalødelagte biler står tomme langs fortauet, og han møter på to menn med maskingevær¨. Foto: Skjermdump
FARLIG FERD: Mens kameramannen kjører høres lyden av maskingevær nesten ustoppelig i bakgrunnen. Gatene er tomme, rester av ødelagte hus og søppel ligger spredt. Totalødelagte biler står tomme langs fortauet, og han møter på to menn med maskingevær¨. Foto: Skjermdump Vis mer

Verken barn eller kvinner kan skimtes i Homs skrekkgater, og kameramannen stopper på sin kjøretur i filmen for å hjelpe en gruppe unge menn med å frakte en såret mann fra en bil til en åpen varebil.

Videoen ble forrige fredag publisert på anti-Assad-nettsiden Sawtberuit, dagen før norske Robert Mood, lederen for FNs observatørstyrke i Syria, bestemte seg for å  innstille patruljeringen i landet på grunn av det høye voldsnivået.

300 observatører har i den siste tiden oppholdt seg i landet, og flere ganger har de vært sekunder unna å bli tatt av bomber og granater, og de har rapportert om barn har blitt brukt som skjold, fanget og torturert.  Flere steder har lukten av brent legeme fremdeles vært sterk. FN kaller nå situasjonen en borgerkrig.

BLEF FRAKTET:  Scootermannen traff på en gjeng unge gutter som fraktet denne skadde mannen. Foto: Skjermdump
BLEF FRAKTET: Scootermannen traff på en gjeng unge gutter som fraktet denne skadde mannen. Foto: Skjermdump Vis mer

- Voldsbruken og situasjonen her er det verste jeg har sett i mine år i internasjonale operasjoner, sa Mood i helga.

Forsvarsminister Espen Barth Eide mener tilbaketrekningen gjør at det blir mer fritt fram for dem som bruker vold.

- Observatørene var den eneste delen av en sekspunktsplan som ble gjennomført, sa Jens Stoltenberg etter at dette ble kjent. 

Fanget i dødsbyen Hundrevis av sivile er såret og innesperret uten tilgang på medisiner og hjelp i den historiske gamlebyen Homs. Mange har heller ikke trygge tilfluktssteder å oppholde seg på.

TOTALØDELAGT:  Videoen viser bygninger hvor hele vegger har blitt blåst ut av bomber. Foto: Skjermdump
TOTALØDELAGT: Videoen viser bygninger hvor hele vegger har blitt blåst ut av bomber. Foto: Skjermdump Vis mer

- Dersom det internasjonale samfunnet fortsetter å sitte stille og observere det som skjer, vil mer blod flyte i Syria, sa Rami Abdel Rahman, leder for eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights, i går.

Torsdag måtte hjelpearbeidere gi opp forsøket på å få ut sivile på grunn av skyting og den syriske hærens granatangrep mot byen. Sikkerhetssituasjonen var deretter for uklar til at de kunne dra inn igjen, opplyste en talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Hicham Hassan, i går.

Regimet sjøl skyldte på at «terrorgrupper bruker sivile som menneskelige skjold», og at evakueringen ikke kom i gang på grunn av dette.

Blodigste dag Flere frykter nå at president Assad har mistet kontrollen over sine farligste soldater. Bare i går krevde volden i Syria 168 menneskeliv, flesteparten av dem sivile, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

DREPT BARN:  Moren til fem år gamle Yazan Gassan Rezk holder i den livløse gutten under begravelsen hans i går. Maskingeværer, rakettdrevne granater og panservernvåpen blir sendt til opprørerne med hilsen Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar. Ifølge The New York Times blir våpnene smuglet inn over grensa til Syria ved hjelp av mellommenn, blant annet fra Det muslimske brorskap i Syria. Foto:  AFP PHOTO / STR / NTB Scanpix
DREPT BARN: Moren til fem år gamle Yazan Gassan Rezk holder i den livløse gutten under begravelsen hans i går. Maskingeværer, rakettdrevne granater og panservernvåpen blir sendt til opprørerne med hilsen Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar. Ifølge The New York Times blir våpnene smuglet inn over grensa til Syria ved hjelp av mellommenn, blant annet fra Det muslimske brorskap i Syria. Foto: AFP PHOTO / STR / NTB Scanpix Vis mer

- Dette har vært den blodigste dagen i Syria siden begynnelsen av våpenhvilen og en av de blodigste dagene siden opprøret mot regimet brøt ut i mars i fjor, sier en talsmann for de syriske aktivistene.

Smugler inn våpen I dag ble det klart at USAs forsvarsminister Leon Panetta ikke ønsker å forsyne syriske opprørere med våpen.

- Dersom vi ikke får gjort dette på en ansvarlig måte, er det en reell fare for at situasjonen der vil forverre seg til en forferdelig borgerkrig, sier han, melder NTB.

Maskingeværer, rakettdrevne granater og panservernvåpen blir sendt til opprørerne med hilsen Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar. Ifølge The New York Times blir våpnene smuglet inn over grensa til Syria ved hjelp av mellommenn, blant annet fra Det muslimske brorskap i Syria.

MISLYKKET REDNINGSAKSJON:  Onsdag måtte hjelpearbeidere gi opp forsøket på å få ut sivile på ut på grunn av skyting og den syriske hærens granatangrep mot byen, opplyste en talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Hicham Hassan, i går. Foto: Shaam News Network /   REUTERS / NTB Scanpix
MISLYKKET REDNINGSAKSJON: Onsdag måtte hjelpearbeidere gi opp forsøket på å få ut sivile på ut på grunn av skyting og den syriske hærens granatangrep mot byen, opplyste en talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Hicham Hassan, i går. Foto: Shaam News Network / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge en amerikansk tjenestemann er en liten gruppe CIA-agenter på plass i Tyrkia for å overholde at våpnene ikke havner i hendene på al-Qaida-krigere i den krigsherjede landet.

- Det yngste offeret var tre måneder gammel. Han ble drept med kniv, sa løytnant Khaled Ali i militærrådet i Hama til Dagbladet tidligere i juni.

Ønsker fredskonferanse Britiske og amerikanske diplomater ønsker å få i stand en FN-konferanse i Genève i Sveits om en mulig politisk løsning for Syria. Ifølge avisa The Guardian er målet å danne en bredt sammensatt regjering, som skal lede Syria fram mot et valg om 18 måneder.

Foreløpig er 30. juni en mulig dato for konferansen.

MER BLODIG:  Bare i går krevde volden i Syria 168 menneskeliv, flesteparten av dem sivile, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights. Foto: STR /  AFP PHOTO / NTB Scanpix
MER BLODIG: Bare i går krevde volden i Syria 168 menneskeliv, flesteparten av dem sivile, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights. Foto: STR / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

Både Storbritannia og USA sier de er villig til å tilby president Bashar al-Assad immunitet og fritt leide ut av Syria dersom han går av frivillig, melder britiske medier.

Russland, som er Syrias nærmeste allierte blant stormaktene, har derimot ingen tro på at Assad noen gang kommer til å trekke seg og gå i eksil.

Les om Amnestys nye rapport om Syrias henrettelser, fengslinger og tortureringer i landet.

ØNSKER FREDSKONFERANSE:  Britiske og amerikanske diplomater ønsker å få i stand en FN-konferanse i Genève i Sveits om en mulig politisk løsning for Syria. Ifølge avisa The Guardian er målet å danne en bredt sammensatt regjering, som skal lede Syria fram mot et valg om 18 måneder. Foto: Shaam News Network via AP video / AP Photo / NTB Scanpix
ØNSKER FREDSKONFERANSE: Britiske og amerikanske diplomater ønsker å få i stand en FN-konferanse i Genève i Sveits om en mulig politisk løsning for Syria. Ifølge avisa The Guardian er målet å danne en bredt sammensatt regjering, som skal lede Syria fram mot et valg om 18 måneder. Foto: Shaam News Network via AP video / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media