Recoveryakademiet

Kjørte valgkamp tross advarsel

Tidligere statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie fikk skarpe advarsler mot Recoveryakademiet fra en nærstående av en pasient. Likevel la de et valgkamparrangement til den private institusjonen.

BESØK FRA HØYRE-TOPPER: Erna Solerg, Bent Høie og Tone Trøen på Haraldvangen ved Hurdalsjøen under et valgkamparrangement i juli 2021. Foto: Lars Eivind Bones
BESØK FRA HØYRE-TOPPER: Erna Solerg, Bent Høie og Tone Trøen på Haraldvangen ved Hurdalsjøen under et valgkamparrangement i juli 2021. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vi ble lovet gull og grønne skoger, men vi fikk til slutt en følelse av at vi var del av en skrekkfilm.»

Slik beskrives forholdene ved Hurdalsjøen Recoverysenter (HRS), i en e-post til daværende helseminister Bent Høie i august 2020.

I e-posten advares det skarpt mot forholdene på det private behandlingsstedet for psykisk syke, som Dagbladet den siste uka har omtalt i forbindelse med flere tilsynssaker med konklusjon om uforsvarlig helsehjelp.

Daværende statsminister Erna Solberg fikk en tilsvarende e-post fra samme avsender.

Tross advarslene fortsatte Høyre-toppene å bruke Recoveryakademiet, som HRS er en del av, som et vellykket eksempel på ordningen Fritt behandlingsvalg.

Det gjorde de så seint som i høstens valgkamp.

DØDE: Kevin (28) skulle få traumebehandling på et Hurdalsjøen Recoverysenter (HRS). Han kom tilbake til mamma Vibeke i ei kiste. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Graverende

Da e-posten ble skrevet, i august 2020, hadde Høie og Solberg flere ganger snakket varmt om HRS.

«Jeg leser på Recoveryakademiet sin facebookside at du og statsministeren fullroser Hurdalsjøen recoverysenter. Når vi leste omtalene til senteret, tenkte vi også at dette stedet måtte være himmel på jord for vår psykisk syke [sladdet av Helsedepartementet]», står det i e-posten til Høie.

GOD STEMNING: Erna Solberg og Bent Høie koste seg på behandlingsstedet Haraldvangen ved Hurdalsjøen under Høyres valgkamp. Daglig leder og storeier i Recoveryakademiet Ole Andreas Underland er nummer to fra høyre. Foto: Lars Eivind Bones
GOD STEMNING: Erna Solberg og Bent Høie koste seg på behandlingsstedet Haraldvangen ved Hurdalsjøen under Høyres valgkamp. Daglig leder og storeier i Recoveryakademiet Ole Andreas Underland er nummer to fra høyre. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Men etter at en kvinnelig nærstående fikk behandlingsplass ved HRS, ble inntrykket av stedet dramatisk forverret.

«Historien rundt hennes opphold er så graverende at jeg ikke hadde trodd det, om jeg ikke hadde opplevd det selv», skriver forfatteren av e-posten.

Lang rekke lovbrudd

Vedkommendes karakteristikk av behandlingsstedet er nådeløs:

«En uprofesjonell oppbevaringsplass for psykisk syke», står det i e-posten.

- Vi ønsker hele tiden å forbedre oss, og gjør fortløpende vurderinger av vår praksis», skriver Recoveryakademiets administrerende direktør Ole Andreas Underland til Dagbladet i en kommentar til dette.

Han ønsker at hver eneste pasient skal få «så god hjelp som mulig».

- VIL FORBEDRE SEG: «Vi ønsker hele tiden å forbedre oss, og gjør fortløpende vurderinger av vår praksis», skriver Recoveryakademiets administrerende direktør Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen
- VIL FORBEDRE SEG: «Vi ønsker hele tiden å forbedre oss, og gjør fortløpende vurderinger av vår praksis», skriver Recoveryakademiets administrerende direktør Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen Vis mer

I e-posten fra august 2020 står det at andre har «like, om ikke verre historier», og at «vi og flere med oss, har sendt klage til Fylkesmannen».

Et drøyt år seinere har Fylkesmannen - nå Statsforvalteren i Oslo og Viken - konkludert med lovbrudd i en rekke klager mot Recoveryakademiet.

Slik Dagbladet skrev i romjula, handler en av sakene hvor det er påvist journalføringsbrudd og uforsvarlig helsehjelp om Kevin Johannessen (28), som døde i det som trolig var et selvmord 7. oktober 2020.

RA-sjef Ole Andreas Underland sier at han tar Statsforvalterens avgjørelser i denne og de andre klagesakene svært alvorlig, og at Kevins dødsfall har gått sterkt inn på ham og de ansatte.

Fortsatte å rose

Få dager før e-posten ble skrevet, hadde Erna Solberg i en tale til partifeller referert til positiv omtale i NRK-programmet «Helene sjekker inn» på forsommeren samme år.

Ifølge Recoveryakademiets nettside sa Solberg dette:

«Jeg håper at alle de på venstresiden, som har tenkt å fjerne fritt behandlingsvalg, setter seg ned, ser på NRK og ser episoden av Helene sjekker inn på Hurdal Recoverysenter. Da skjønner de kanskje at vi trenger ulike behandlingstilbud og ulike ideer for å hjelpe de som har utfordringer. Ikke minst for de som har psykiske lidelser, eller innenfor rusomsorgen.»

ROS FRA HØYRE: I en tale Recoveryakademiet har lenket til på sin webside, nevnte tidligere statsminister Erna Solberg omtalen av Hurdalsjøen Recoverysenter i NRK-programmet Helene sjekker inn, og snakket varmt for Fritt behandlingsvalg. Bildet viser programleder Helene Sandvig. Foto: Jørn H Moen/Dagbladet
ROS FRA HØYRE: I en tale Recoveryakademiet har lenket til på sin webside, nevnte tidligere statsminister Erna Solberg omtalen av Hurdalsjøen Recoverysenter i NRK-programmet Helene sjekker inn, og snakket varmt for Fritt behandlingsvalg. Bildet viser programleder Helene Sandvig. Foto: Jørn H Moen/Dagbladet Vis mer

Måneden etter skrev bladet Psykisk helse at Fylkesmannen hadde til behandling fire tilsynssaker mot HRS.

Siden da har det blitt enda flere tilsynssaker.

Valgkamp ved Hurdalsjøen

Til tross for dette, har Høyre-toppene fortsatt med positiv omtale av Recoveryakademiet.

Et knapt år seinere, i juli 2021 deltok både Solberg og Høie på et valgkamparrangement for Høyre på Haraldvangen, som sammen med Hurdalsjøen Recoverysenter utgjør Recoveryklinikkene i Recoveryakademiet.

Avdeling Haraldvangen ligger ved Hurdalsjøen, få kilometer fra HRS.

Recoveryklinikkene finansieres i stor grad via ordningen Fritt behandlingsvalg.

«Her la Solberg, helseminister Bent Høie og stortingspresident og toppkandidat i Akershus, Tone Trøen, fram en av sine store valgkampsaker: En styrking av nettopp Fritt behandlingsvalg», skrev Dagbladet fra arrangementet.

- Jeg tror at når man får flere steder som dette, så vil også det offentlige komme etter på felt som medikamentfri behandling, sa Solberg.

- Flest offentlige har avvik

Dagbladet har spurt Bent Høie og Erna Solberg om deres omtale av Recoveryakademiet i lys av alle klagesakene.

Dagbladet har også spurt hvorfor advarselen i e-posten fra august 2020 tilsynelatende ikke ble vektlagt, og om hvilke undersøkelser Høyre gjorde før valgkamparrangementet i juli 2021.

Bent Høie, nå Statsforvalter I Rogaland, svarer slik:

«Som helse- og omsorgsminister besøkte jeg en rekke både offentlige og private tilbud som har hatt tilsynssaker og også fått konstatert avvik. De fleste av disse er offentlige tilbud. Det er en del av systemet vi har i den norske helsetjenesten for å bidra til kvalitet på tilbudene og at lover og regler blir fulgt. Dette egner seg ikke som grunnlag for å vurdere om en skal besøke tilbudet og høre på deres synspunkter og erfaringer.»

Visste om tilsynssakene

Via Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen har Dagbladet spurt Erna Solberg om hennes omtale av Recoveryakademiet i lys av de mange klagesakene.

Vi fikk svar fra Erlend Svardal Bøe (H) i Stortingets helse- og omsorgskomité:

«Feil blir dessverre begått både av offentlige og private helseaktører. Det er svært viktig at det gjennomføres tilsyn i helsetjenesten, og at alle tilsynssaker blir tatt på alvor», skriver Bøe.

Han forteller at historien til Kevin, som Dagbladet omtalte i romjula, gjør sterkt inntrykk i Høyre.

Bøe skriver at Høyre ikke kjente til Kevins historie før besøket til Hurdal, men «hadde kjennskap til enkelte andre tilsynssaker ved at de har vært omtalt i media tidligere». Han skriver at psykisk helse er krevende.

BESØK FRA HØYRE-TOPPER: Erna Solerg, Bent Høie og Tone Trøen på Haraldvangen ved Hurdalsjøen under et valgkamparrangement i juli 2021. Foto: Lars Eivind Bones
BESØK FRA HØYRE-TOPPER: Erna Solerg, Bent Høie og Tone Trøen på Haraldvangen ved Hurdalsjøen under et valgkamparrangement i juli 2021. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

«Høyre mener det er viktig at pasientene får være med og påvirke sin behandling, fordi hvilken behandling som påvirker den enkelte er individuelt. For oss er det viktig å få frem pasientenes historier. Det er historier det er verdt å lytte til, og som vi kan lære av for å gjøre helsetjenesten enda bedre for pasienten», skriver Erlend Svardal Bøe.

Takket for henvendelsen

I svaret til personen som advarte mot Recoveryakademiet i august 2020 skriver Helsedepartementet på vegne av Høie og Solberg at de ikke har mulighet til å gå inn i enkeltsaker om pasientbehandling.

«Vi takker for henvendelsen fra dere, og tar innspillet med oss videre», heter det der.

Dagbladet har via Helsedepartementet, uten hell, forsøkt å få kontakt med vedkommende som skrev e-posten i august 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer