Kjos bryter stillheten: - Jeg vet ikke hvem som har servert dette spinnet

Benekter streikebrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU/OSLO (Dagbladet): Norwegian-sjef Bjørn Kjos ankom pressebriefen som avtalt klokka 13.30, og begynte med å uttrykke fortvilelse over situasjonen, etter at meklingen brøt sammen og selskapet gikk ut i streik natt til lørdag. 

I dag er over 250 avganger kansellert, og 35 000 passasjerer er rammet. 

- Utallige historier - Jeg vil først si at det er forferdelig tragisk at 35 000 er rammet av en slik streik. Vi har satt alt inn for å prøve å fly fram de vi kan, og ikke minst de som er stranda i utlandet. Det kan være verre når man er i andre land, sier Kjos. 

Konflikten gjelder Norwegians skandinaviske datterselskap, Norwegian Air Norway (NAN). Parat og Norwegian Pilots Union forlangte tariffavtale direkte med morselskapet NAS og ikke i NAN hvor pilotene er ansatt. Norwegian forlangte lønnsfrys, kutt i en omstridt forsikringsordning og overgang til innskuddspensjon. Natt til lørdag endte det med brudd i meklingen.

På pressebriefen sier Kjos at det finnes uttallige bevis på at fagforeninger har gått så langt at de har streiket selskaper konkurs. 

Han sier ryktene om planer fra Norwegian-ledelsen om å slå NAN konkurs, er oppspinn.

- Vi har aldri vurdert det, så det er rent spinn som er kommet opp. Jeg vet ikke hvem som har servert dette spinnet. Det er utallige historier og eksempler på at fagforeninger har streiket selskaper konkurs, men vi har ikke hatt planer om å slå vårt datterselskap konkurs, sier han. 

- Ikke streikebrudd Norwegian skal i etterkant av streiken ha kalt inn utenlandske piloter for å fly for dem mens deres egne piloter streiker. Det er blitt kalt «moralsk forkastelig», men er ikke ulovlig. 

- Vi vil ikke begå streikebrudd, og de flyene er på bakken og vil ikke bli brukt, sier Kjos.

På spørsmål om han vil leie inn piloter, presiserer han at det er snakk om innleing av fly, ikke piloter. Han sier det vil gjøres, så lenge det er for å tilfredstille passasjerene slik de som selskap må.

- Vi gjør som vi gjør for en stor del av flåten, vi leier inn andre til å fly. Førsteprioriteten vår er å fly passasjerene våre, og så får heller Parat og de andre bli litt sure for det, sier han.

- Hvor store tap vil Norwegian ha? spør en journalist. Det er kjent at over 250 avganger er kansellert i dag.   

- Det er umulig å si, svarer Kjos.

- Det rene falsum - Norwegian hadde en egenkapital på 2,1 milliard. Selv om jeg kunne gått inn og sett, kunne jeg ikke fortalt det. Det er ikke det at vi går konkurs i morgen, og heller ikke dagen deretter. Men vi må ta hensynet - vi har 5 000 ansatte - inkludert de som streiker - som vi skal ta hånd om.

Bemanningsselskapet OSM ble i helga trukket inn i konflikten mellom pilotene i Norwegian Pilots Union (NPU) og flyselskapet. Det har blitt hevdet at de har tilbudt Norwegian-flyverne jobb.

De nekter for å ha oppringt streikende flygere fra Norwegian i Norge og Sverige for å tilby dem arbeid.

- Vi har aldri ringt en eneste Norwegian-pilot, det kan jeg understreke, sier Kjos.

Også OSM Aviation avviser på det sterkeste å ha kontaktet pilotene i Norwegian.

- Temperaturen er høy  Kjos får spørsmål om situasjonen med rykteflommer og krass uenighet mellom partene. På hvordan det blir å en dag igjen jobbe sammen med fagforeningene svarer han:

- Du må akseptere at temperaturen er høy, og så har man ulike synspunkter. De vet godt hva som er mulig og hva som ikke er det. 

Dagbladet var tilstede på Gardermoen tidligere i dag. Der var oppfordringen klar fra Norwegian-sjefen: Skal du ut og reise? Ikke møt opp her i dag

- DE FÅR BLI LITT SURE: Det sier Kjos om fagforeninga Parat når han møter pressen onsdag. Foto: Halvor / Dagbladet
- DE FÅR BLI LITT SURE: Det sier Kjos om fagforeninga Parat når han møter pressen onsdag. Foto: Halvor / Dagbladet Vis mer